H παραλλαγή Όμικρον προκάλεσε πανικό στους χρηματιστηριακούς δείκτες και στην αγορά των εμπορευμάτων την Παρασκευή, δίνοντας στην ημέρα της Black Friday κυριολεκτική σημασία.
Το Σαββατοκύριακο προέκυψαν οι ειδήσεις για μεμονωμένα κρούσματα εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι αρχικές αναφορές από επιδημιολόγους ότι η παραλλαγή μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά προκαλεί ήπια νόσο με υψηλές πιθανότητες επαναμόλυνσης όμως και οι ανακοινώσεις από Pfizer-Biotech και Moderna ότι θα χρειαστούν δύο περίπου εβδομάδες για να διαπιστώσουν αν τα εμβόλια που διαθέτουμε τώρα παρέχουν επαρκή προστασία.
Σύμφωνα με τον Πολ Μπάρτον, τον επικεφαλής επιστήμονα της Moderna, ενδεχομένως η μετάλλαξη Όμικρον να ξεφεύγει από τα υφιστάμενα εμβόλια. Αν αυτό πράγματι αποδειχθεί, μια επανασχεδιασμένη εκδοχή του εμβολίου θα είναι διαθέσιμη στις αρχές του 2022.
Στις αγορές λοιπόν πολλά θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις σε δύο περίπου εβδομάδες για το προφίλ της νέας παραλλαγής και για το αν θα χρειαστούμε ή όχι νέα εμβόλια. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα καθορίσουν τη φύση και τη διάρκεια των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και αυτά με τη σειρά τους θα καθορίσουν την οικονομική δραστηριότητα και εν κατακλείδι τους ρυθμούς ανάπτυξης τους επόμενους μήνες.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει για τους επενδυτές είναι τι κάνει κανείς για να προστατεύσει το χαρτοφυλάκιο του σε συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας και έλλειψης ορατότητας;
Στενή παρακολούθηση όσων επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία
Οι αγορές πολλές φορές αποσυνδέονται από το οικονομικό γίγνεσθαι, δεδομένου ότι έχουν εκπαιδευτεί να «ποντάρουν» σε νέα μέτρα στήριξης από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις κυβερνήσεις κάθε φορά που εμφανίζεται ένας μαύρος κύκνος. Τα μέτρα στήριξης δε συνήθως καταλήγουν στις μετοχικές αγορές ή στη νέα τάση των νεαρότερων επενδυτών, ήτοι στις αγορές κρυπτονομισμάτων.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές θα αναζητήσουν καθοδήγηση από τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος την Τρίτη θα μιλήσει στο Κογκρέσο μαζί με την Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν όσον αφορά τον κορονοϊό και το πακέτο τόνωσης του CARES Act.
Προσοχή επίσης αυτή την εβδομάδα θέλουν οι ανακοινώσεις σημαντικών μακροοικονομικών μεγεθών, καθώς η επενδυτική ψυχολογία είναι ήδη τραυματισμένη και κακά νούμερα μπορούν να πυροδοτήσουν εκ νέου τη νευρικότητα.
Την Τρίτη ανακοινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και τα αρχικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στην ευρωζώνη, την Τετάρτη τα στοιχεία για τις αιτήσεις στεγαστικών δανείων και η Μπεζ Βίβλος της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, την Πέμπτη αναμένονται τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας και την Παρασκευή θα δημοσιευτεί η έκθεση για την πορεία της απασχόλησης.
Οι ανακοινώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που θα αφορούν τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, θα καθορίσουν εν πολλοίς το κλίμα και τις νομισματικές αποφάσεις των επόμενων συνεδριάσεων της ΕΚΤ και της Fed.
Έμφαση στα τεχνικά σήματα
Το moto της στήλης είναι ότι ακολουθούμε ένα βήμα μόλις πίσω την αγορά. Να προπορευτούμε είναι πάντα θέμα τύχης, ενώ αν απέχουμε δύο βήματα, συνήθως έχουμε «χάσει το τρένο».
Μαζί λοιπόν με την ειδησιογραφία οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν βάση στη διακράτηση ή όχι των πρώτων σημαντικών στηρίξεων των αγορών, όπως των 4400 μονάδων για τον δείκτη S&P500 ή των 15100 μονάδων για τον δείκτη DAX, καθώς μια καθοδική διάσπαση «τραυματίζει» τα εβδομαδιαία διαγράμματα σημαντικά ανοίγοντας τον δρόμο για τις 4200 και τις 14953 μονάδες αντίστοιχα ...και βλέπουμε.
Ας μη ξεχνάμε ότι το τέταρτο πανδημικό κύμα μας «χτυπά» από μια τελείως διαφορετική αφετηρία σε σχέση με τα άλλα τρία: Αρνητικά πραγματικά επιτόκια αλλά αυτή τη φορά εν αναμονή αύξησης των επιτοκίων λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, ακόμα μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου σε ιδιωτικό και θεσμικό επίπεδο -όχι μόνο σαν απόρροια της έλλειψης αποδόσεων λόγω των χαμηλών επιτοκίων, αλλά και λόγω του εθισμού της επενδυτικής κοινότητας στο ράλι των αγορών που πηδούν από το ένα υψηλό στο άλλο- υψηλότατες αποτιμήσεις οι οποίες σε ουκ ολίγες περιπτώσεις ξεπερνούν τα όρια της υπερβολής, αρνητικά ασφάλιστρα κινδύνου για τις μετοχές, εκτόξευση του χρέους και νέος αποσυντονισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων προτού καν επανέλθουν από την προηγούμενη υγειονομική κρίση.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι φυσικά τα νέα μέτρα από πολλές χώρες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
Προσαρμογή χαρτοφυλακίου
Όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη τι κάνουμε αν οδηγούμε; Μειώνουμε ταχύτητα.
Σε ένα χαρτοφυλάκιο αναλόγως μειώνουμε το ρίσκο. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μειωθεί σε λελογισμένα επίπεδα η στάθμιση των θέσεων σε assets τα οποία έχουν εκτιναχτεί λόγω των προσδοκιών ανάπτυξης, έχουν μεγάλη μόχλευση και διαπραγματεύονται άπειρες φορές τα μελλοντικά τους κέρδη μη διαθέτοντας ακόμα ισχυρή τελική γραμμή αποτελεσμάτων.
Η αλλαγή σταθμίσεων δεν αφορά μόνο τις μετοχές ανάπτυξης vs τις μετοχές αξίας με υψηλές μερισματικές αποδόσεις αλλά θα πρέπει να έχει και κλαδικά κριτήρια.
Στους κλάδους που πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας έρχονται να προστεθούν και οι κλάδοι που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν πλέον οι κυβερνήσεις προκειμένου να προστατευτούν τόσο από το τέταρτο πανδημικό κύμα όσο και από τη νεοεμφανιζόμενη και υπό διερεύνηση των συνεπειών της μετάλλαξη Όμικρον.
Το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, η μεταποίηση, η φιλοξενία και η εστίαση, καθώς και οι μεταφορές και η αποθήκευση είναι οι κατεξοχήν κλάδοι που πλήττονται κάθε φορά που υιοθετούνται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Αντίθετα, οι κλάδοι όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες, η κυβερνοασφάλεια και εν μέρει ο φαρμακευτικός και της περίθαλψης –κάποιες εταιρείες των δύο αυτών κλάδων χάνουν κύκλο εργασιών καθώς πολλοί αναβάλλουν τις θεραπείες τους λόγω της covid-19- ευνοούνται από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Μετοχικές επιλογές λοιπόν από αυτούς τους κλάδους που επικεντρώνονται σε αμυντικά επιχειρηματικά μοντέλα και σταθερούς ισολογισμούς, η αύξηση της αναλογίας των μετρητών, η στροφή στα επενδυτικά καταφύγια –δολάριο, χρυσός κλπ- και μια αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου μέσω παράγωγων προϊόντων, είναι κάποια από τα όπλα στη φαρέτρα των επενδυτών σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας σαν αυτή που διανύουμε.
Προσοχή στο πετρέλαιο
Το πετρέλαιο και η ενέργεια θα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, όχι μόνο γιατί θα μας υποδεικνύουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για την πορεία του τέταρτου πανδημικού κύματος στο βόρειο ημισφαίριο σε συνδυασμό με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ο OPEC+ συνεδριάζει την Πέμπτη.
Πριν την εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές να απελευθερώσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα. Οι ΗΠΑ συγκεκριμένα σχεδιάζουν να απελευθερώσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια.
Ο OPEC+ παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή μόνο κατά 400.000 βαρέλια μηνιαίως.
Τι θα κάνει όμως τώρα που η μετάλλαξη Όμικρον άλλαξε τα δεδομένα; Μήπως η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τους φόβους για κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της νέας μετάλλαξης οδηγήσουν τον OPEC+ στην απόφαση να σταματήσει τη δική του αύξηση παραγωγής;
Υπάρχουν μάλιστα αναλυτές που δήλωσαν στο Bloomberg ότι το ερώτημα δεν είναι μόνο αν θα κάνει ο OPEC+ μια παύση στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά αν θα φτάσει στο σημείο να αποσύρει ένα μέρος της παραγωγής του.
Το αριστοτεχνικό κλείσιμο την Παρασκευή του δείκτη αναφοράς Βrent ακριβώς πάνω στον 200άρη του ημερήσιου διαγράμματος, στα 72,58 δολάρια/βαρέλι, πιθανότατα να μας οδηγήσει σύντομα στο τεστάρισμα της επόμενης στήριξης στα 69,48 δολάρια/βαρέλι. Όμως όλα θα κριθούν από τις επικείμενες αποφάσεις των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών αυτή την εβδομάδα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.