Οι εισηγμένες εταιρείες κεφαλαιοποίησαν την καλή επίδοση του 2021 μειώνοντας τον δανεισμό τους βελτιώνοντας ωστόσο και τα λειτουργικά τους κέρδη. Η αύξηση στην παραγωγή μετρητών προσέγγισε το 26,7% σε σχέση με το 2020 φθάνοντας τα 16,7 δισ. ευρώ. Βέβαια μέσα στο 2021 έλαβαν χώρα σημαντικές και αυξήσεις κεφαλαίου που προσέγγισαν τα 1,6 δισ. ευρώ. Η καθαρή αύξηση στην ταμειακή ρευστότητα είναι 3,5 δισ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη και τα 1,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούσαν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Από το σύνολο των εισηγμένων εταιρειών 30 εταιρίες έχουν αρνητική δανειακή θέση, το ταμείο τους δηλαδή υπερκαλύπτει το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων περιλαμβανομένων και των χρηματοδοτικών μισθώσεων.
Οι εισηγμένες αύξησαν τον μακροπρόθεσμο δανεισμό τους μέσα στο 2021 κατά 2,5 δισ. ευρώ εκμεταλλευόμενες την ευνοϊκή συγκυρία επιτοκίων μειώνοντας τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου. Η κίνηση αυτή έχει να κάνει και με τη χρηματοδότηση εγχειρημάτων μακράς διαρκείας και αύξησης των παγιοποιήσεων που σε σημαντικό βαθμό απαντάται σε εταιρίες του κλάδου ενέργειας.
Παράλληλα η δημιουργία κεφαλαίου από την κερδοφορία βελτίωσε αισθητά τη μόχλευση του συνόλου της αγοράς η οποία μειώθηκε από το 0,8 στο 0,63. Αν μάλιστα αφαιρεθούν οι δύο εταιρίες των διυλιστηρίων που έχουν ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων που απαιτεί σημαντικά κεφάλαια η σχέση πέφτει το 0,57. Για να το εξηγήσουμε πιο απλά: Για κάθε ένα ευρώ που έχουν στα ίδια κεφάλαια οι εισηγμένες εταιρίες στο τέλος του 2020 χρωστούσαν 0,8 ευρώ. Στο τέλος της περυσινής χρονιάς χρωστούσαν 0,63 ευρώ.
Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ: Οι εταιρίες όχι μόνο μείωσαν τον καθαρό δανεισμό τους σε απόλυτα νούμερα αλλά αύξησαν τα λειτουργικά τους κέρδη με αποτέλεσμα η σχέση του καθαρού δανεισμού με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφωθεί στο 2,1 έναντι 3,6 φορών στο τέλος του 2021. Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές κοιτώντας επιμέρους εταιρίες. Στον FTSE-25 για παράδειγμα που είναι και το σημείο αναφοράς της αγοράς ο μέσος όρος είναι 1,8 φορές και το εύρος ξεκινάει από το -5,5x και φτάνει έως 4,3x. Όπως και να έχει η μείωση του σχετικού δείκτη αυξάνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε δανεικό χρήμα με ευνοϊκούς όρους.
Το να είναι δανεισμένη μια εταιρία δεν είναι απαραίτητα κακό ειδικά όταν η συγκυρία επιτοκίων είναι ευνοϊκή. Τώρα που υπάρχει σαφής αλλαγή πλεύσης από τις κεντρικές τράπεζες οι κινήσεις στους ισολογισμούς φαίνεται να δικαιώνουν την τακτική μείωσης του καθαρού χρέους. Αν μη τι άλλο οι επενδύσεις που υλοποιούνται αυτή την περίοδο έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα προσθέσουν κερδοφορία και ρευστότητα στους ισολογισμούς. Και αυτή είναι μια ουσιώδης διαφορά με την όχι και τόσο μακρινή περίοδο που οι εταιρίες δανείζονταν για να καλύψουν αποκλειστικά ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.
Οι εταιρίες που έχουν αρνητική δανειακή θέση (καθαρό ταμείο)
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή
Κατάταξη εταιριών με βάση τη δανειακή επιβάρυνση (κριτήριο αρνητικά EBITDA, υψηλή μόχλευση, σε εκατ. ευρώ)
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή