Πώς αρχίζει και πώς θα τελειώσει η νέα χρονιά
Επενδυτικοί οίκοι

Πώς αρχίζει και πώς θα τελειώσει η νέα χρονιά

Εξετάζοντας προσεχτικά τις προβλέψεις των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτικών οίκων για το 2023 μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ένα κοινό αναμενόμενο μοτίβο για την οικονομία και τις αγορές. Μπορεί να υπάρχουν από μικρές έως μεγάλες διαφορές στις επιμέρους προβλέψεις αλλά η γενικότερη εικόνα είναι ίδια.

Το νέο έτος θα χαρακτηριστεί από τρεις φάσεις. Η πρώτη θα είναι η φάση της ύφεσης, η δεύτερη της εξασθένησης του πληθωρισμού και η τρίτη της ανάκαμψης προς το τέλος της χρονιάς. Για την Ελλάδα, το ισχυρό momentum του 2022 δεν αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, όμως είναι πολύ πιθανό να αποτρέψει την ύφεση με τις βασικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη έως 1,8%.

Τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που συζητούν οι άνθρωποι των αγορών ανά τον κόσμο είναι αν το 2023 θα φέρει ύφεση για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο του πληθωρισμού. Από αυτά τα δύο ζητήματα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και οι επιδόσεις των μικρότερων οικονομιών. 

Στο θέμα της ύφεσης, ενώ μέχρι στιγμής οι οικονομικοί δείκτες έχουν αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτικοί από τις αρχικές προβλέψεις, στην συντριπτική τους πλειονότητα οι αναλυτές συμφωνούν ότι το 2023 θα είναι έτος ύφεσης, που στο καλό σενάριο θα πλήξει με ήπιο τρόπο Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά στο δυσμενές σενάριο θα είναι παγκόσμια και σε ορισμένες οικονομίες βαθιά. 

Το 2023 θα ξεκινήσει με ύφεση στην Ευρώπη, η οποία σταδιακά θα επηρεάσει και τις ΗΠΑ. Όπως έχουμε ξαναπεί, το βασικό σενάριο προβλέπει ήπια ύφεση που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με την απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας των πρώτων lockdown, ούτε με την μεγάλη οικονομική κρίση του 2008-09. Οι οικονομικοί δείκτες Δεκεμβρίου υποδηλώνουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώνεται προς το τέλος του 2022 και των ΗΠΑ επιβραδύνει. Με τη λογική ότι οι επιπτώσεις της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως αισθητές, οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί. 

Πρώτοι θα πληγούν οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο από τα επιτόκια, όπως των κατασκευών και του real estate. Επίσης, οι οικονομίες της Ευρώπης καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πλήγμα στους όρους εμπορίου, το οποίο θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα πραγματικά εισοδήματα. Η βασική πρόβλεψη κάνει λόγο για ύφεση έως 1% στην Ευρωζώνη και έως 2% στη Μ. Βρετανία, όπου θα διαρκέσει και περισσότερο.

Για την αμερικανική οικονομία, οι αναλυτές δίνουν έως 90% πιθανότητες να πέσει σε ύφεση προς τον Ιούνιο και κάθε φορά που στο παρελθόν οι αντίστοιχοι δείκτες έδιναν τόσο υψηλές πιθανότητες, ακολουθούσε ύφεση. Βέβαια, αν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο, η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι της τάξης του 0,5%, δηλαδή εξαιρετικά ήπια. Για τα επιτόκια, η ΕΚΤ αναμένεται να τα αυξήσει έως το 3% (επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων) προς τα μέσα του 2023, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας θα φτάσει έως το 4,5% στο ίδιο διάστημα. Όσο για την Fed, τα επιτόκια της θα κορυφωθούν στο 4,75%-5% μέσα στο έτος. 

Στην Κίνα, ενώ οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται μετά την απόφαση των αρχών να άρουν τους αυστηρούς περιορισμούς, η πανδημία παραμένει ο μεγάλος άγνωστος Χ που θα καθορίσει την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Οι αναλυτές εκτιμούν, ότι στην πράξη η διαχείριση της πανδημίας, από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, στο πλήρες άνοιγμα, δεν θα είναι τόσο εύκολη και θα δοκιμαστούν οι κινεζικές αρχές. Το πιθανότερο είναι η Κίνα να αντιμετωπίσει διαδοχικά κύματα κρουσμάτων που θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Παρ’ όλα αυτά, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι στο τέλος του 2023 η κινεζική οικονομία θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από σήμερα. 

Το βασικό συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι ο κόσμος μας εισέρχεται σε μια χρονιά έντονης επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης που λόγω του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τη βιώνουν σαν μία σοβαρή κρίση που μπορεί να πάρει τη μορφή παγκόσμιας ύφεση στο πρώτο μισό του 2023. Το δεύτερο μισό του έτους αναμένεται να είναι περίοδος ανάκαμψης, με ώθηση από την Κίνα αλλά και με καλύτερες επιδόσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες.