Του Απόστολου Σκουμπούρη
Δεν μπορεί να βρει momentum αντίδρασης ούτε στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά το θετικό ξεκίνημα, η επιστροφή πωλητών στις τράπεζες αλλά και στον ΟΤΕ – που επηρεάζει το Γενικό Δείκτη πάνω από 10% - άλλαξαν το κλίμα.
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο μεγάλος ασθενής της αγοράς και ήταν ο αρνητικός καταλύτης (και) τον Ιανουάριο είναι ο τραπεζικός κλάδος που συνεχίζει να φλερτάρει με τα ιστορικά χαμηλά του, ενώ καταγράφει το μήνα απώλειες άνω του 10%, τη στιγμή που υπάρχουν μετοχές της πραγματικής οικονομίας με καλές αποδόσεις το μήνα.
Η αδυναμία των τραπεζών να διαμορφώσουν έστω και το ελάχιστον momentum αντίδρασης, αλλά και η απουσία ικανού τζίρου που θα μπορούσε να προσδώσει βάθος, να απορροφήσει κραδασμούς είναι οι κύριες αιτίες που το Χ.Α. παραμένει ουραγός μπροστά στην ανάκαμψη των διεθνών αγορών.
Παρ' ότι λοιπόν 50 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έφτασε στο υψηλό των 640,57 μονάδων, εντούτοις πλέον γύρισε πτωτικά και διαπραγματεύεται στις 635 μονάδες με οριακές απώλειες 0,09%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε καλύτερο τέμπο έναντι των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας.
Πάντως, η αγορά παραμένει εξαιρετικά ρηχή και πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Πλέον η Alpha Bank κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά φτάνοντας να υποχωρεί άνω του 4% πρωτύτερα, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 2,61% επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά, η Eurobank χάνει 1,03%, ενώ η Εθνική παραμένει σε θετική τροχιά.
Σε αρνητικό έδαφος στο χώρο του Large Cap είναι και μετοχές όπως ΟΤΕ (-1%), ΟΠΑΠ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και Aegean Airlines, ενώ θετικά κινούνται οι ΔΕΗ, Viohalco, Lamda Development, Coca Cola HBC, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ.
Μερικώς αλλαγμένη είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου πλέον πτωτικά κινούνται τίτλοι όπως MIG, J&P Άβαξ, Πλαίσιο, Κέκροπας, Intracom Holdings, Intralot, AS Company, Intrakat, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή. Αλλαγμένη είναι επίσης και η εικόνα στο σύνολο της αγοράς, όπου πλέον 51 μετοχές υποχωρούν έναντι 34 που ενισχύονται.
Επέστρεψαν οι διεθνείς αγορές τον Ιανουάριο
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μείνει παγερά… αδιάφορο τόσο στο ράλι των διεθνών αγορών τον Ιανουάριο, όσο και στην αρκετά σοβαρή αποκλιμάκωση των ομολόγων, που πιστοποιούν τη μείωση του ρίσκου χώρας.
Καθ' όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι διεθνείς δείκτες, με «οδηγό» τη Wall Street «επέστρεψαν», σχεδόν ακυρώνοντας τις μεγάλες απώλειες του Δεκεμβρίου και ξεκινώντας παράλληλα το νέο έτος από διαφορετική αφετηρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones επανήλθε πάνω από τις 25.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές του Δεκέμβρη 2018, καταγράφοντας εντυπωσιακό ράλι 434,90 μονάδων ή ποσοστό 1,77%!
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 41,05 μονάδων ή ποσοστό 1,55% κλείνοντας στις 2.681,05 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κυριάρχησε στην ποσοστιαία άνοδο, κερδίζοντας 2,20% με κλείσιμο στις 7.183,08 μονάδες.
Η κίνηση της Wall Street έδωσε ώθηση στους ασιατικούς δείκτες, με τον Nikkei 225 να κερδίζει 1,06% και τον Hang Seng +1,08%, ενώ ηπιότερα θετικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές.
ν.