Πωλήσεις ξανά στο Χ.Α., πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Πωλήσεις ξανά στο Χ.Α., πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παρ' ότι έγινε αρχικά μια προσπάθεια αντίδρασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από δύο έντονα πτωτικές ημέρες κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο, εντούτοις οι πωλητές επανήλθαν εκ νέου, οδηγώντας δείκτες και μετοχές χαμηλότερα.

Η αγορά έχει μπει σε φάση εσωστρέφειας και ακόμη πιο έντονης επιφυλακτικότητας, με την ψυχολογία να είναι κάκιστη, ύστερα και από τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις, με αποκορύφωμα τη διαγραφή των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τον κύριο διεθνή δείκτη της Morgan Stanley Capital International.

Η διαγραφή από τους δείκτες της MSIC, ήταν η κορύφωση ενός αρνητικού παζλ γεγονότων, όπως το σκάνδαλο της Folli Follie, η υπόθεση με τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo, η φυγή ενός ακόμη μεγάλου ομίλου από τη χώρα (Τιτάν), αλλά και η ουσιαστική αδυναμία της χώρας να βγει με βατά επιτόκια στις αγορές.

Εντός αυτού του κλίματος, στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις ο τραπεζικός κλάδος έχοντας απώλειες άνω του 12%, είδε την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών να μειώνεται κατά 640 εκατ. ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη μείωση του εκτοπίσματος ευρύτερα και στην προσπάθεια εκδόσεων ομολόγων ή άλλων εργαλείων χρηματοδότησης.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση σήμερα και στις επόμενες δέκα συνεδριάσεις που απομένουν έως και το τέλος του Νοέμβρη, όπου θα ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις των παθητικών χαρτοφυλακίων.

Πάντως, σύμφωνα με χρηματιστές, θα υπάρξουν και κάποιες τοποθετήσεις από επενδυτικά σχήματα που ποντάρουν στο δείκτη MSCI Small Cap στον οποίο εισήλθαν οι Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, όμως θα είναι πολύ μικρότερες, συγκριτικά με τις ρευστοποιήσεις.

Εντός αυτού του κλίματος, ο Γενικός Δείκτης παρ' ότι στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 636,61 μονάδες, πλέον έχει κατέλθει στις 624 μονάδες με πτώση 0,93%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης που προσπάθησε αρχικά να αντιδράσει φτάνοντας έως τις 4,66,27 μονάδες, πλέον έχει πέσει σε νέα χαμηλά 33 μηνών και στις 446 μονάδες με νέες απώλειες 2,40%! Πλήρης επιβεβαίωση της κάκιστης ψυχολογίας και της αδυναμίας αντίδρασης…

Πλέον η Εθνική υποχωρεί κατά 3,69% έχοντας κατέλθει σε νέα ιστορικά χαμηλά, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 3,43% επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά, η Eurobank χάνει 2,56% πλησιάζοντας το ιστορικό της ναδίρ, ενώ η Alpha Bank υποχωρεί κατά 1,52%.

Αλλαγμένη η εικόνα και στο χώρο του FTSE 25 όπου απώλειες κοντά στο 4% έχει η ΔΕΗ, άνω του 2% υποχωρούν οι Coca Cola HBC, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Aegean Airlines και Σαράνης, ενώ άνω του 1% χάνουν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και Lamda Development. Ανοδικά στον FTSE 25 κινούνται μόνο οι Motor Oil, Τιτάν, Jumbo, Viohalco και Fourlis.

Στον Mid Cap άνω του 3% υποχωρεί η Ικτίνος, άνω του 2% χάνει η MIG, ενώ πτωτικά κινούνται και οι Intralot, Intracom Holdings, J&P Άβαξ, Ελλάκτωρ, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα με κέρδη καταγράφονται σε μετοχές όπως ΙΑΣΩ, Frigoglass, Quality & Reliability, Κυριακούλης και Πλαστικά Θράκης, ενώ υποχωρούν οι Ιντερτέκ, ΑΕΓΕΚ, Κλωστ. Ναυπάκτου, Φιερατέξ, AS Company και ΑΝΕΚ. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 25 μετοχές ενισχύονται έναντι 65 που υποχωρούν.