Οι διαβεβαιώσεις της Fed ότι ο πληθωρισμός θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο και ότι δεν θα επηρεάσει την πολιτική της, δε φαίνεται να έπεισαν τελικά τους επενδυτές, ή καλύτερα οι αγορές προς το παρόν αποφάσισαν να αγνοήσουν τη Fed, καθώς ψάχνουν μια σεβαστή δικαιολογία ώστε να αποφορτίσουν κάποιες αποτιμήσεις.
Το έχουμε ξαναπεί. Η καραμέλα του πληθωρισμού χρησιμοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες «ύποπτα» και πολύ συχνά, με πρώτο στόχο την αγορά των ομολόγων.
Μέσα από αυτό το οπτικό πρίσμα, η διπλή ανάγνωση είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι των αγορών. Δείτε για παράδειγμα πώς εξέλαβε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικός της αγοράς στο Miller Tabak τις χτεσινές ανακοινώσεις της Fed: «...Λέγοντας ότι είναι πρόθυμοι να αφήσουν τον πληθωρισμό να ζεσταθεί τη στιγμή που οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται, είναι ένας άλλος τρόπος για την Fed να πει ότι είναι πρόθυμες να αφήσουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξηθούν περαιτέρω».
Έτσι, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς σημείωσε άνοδο 11 μονάδες βάσης πάνω από το 1,75%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ βεβαρημένη ήταν και η εικόνα του 30ετούς το οποίο μέσα στη συνεδρίαση έφτασε τα επίπεδα του Αυγούστου του 2019 με απόδοση πάνω από 2,5%.
Δεύτερος στόχος είναι οι μετοχές ανάπτυξης, καθώς βάλλονται ιδιαίτερα από την άνοδο των επιτοκίων που καθιστούν τις μελλοντικές αποδόσεις τους λιγότερο πολύτιμες σήμερα και επιπλέον αυξάνουν το χρηματοοικονομικό τους κόστος. (σ.σ:Βέβαια όπως θα δούμε παρακάτω, όσον αφορά τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, η άνοδος των επιτοκίων δεν είναι ο μόνος βραχνάς).
Στον αντίποδα με τις περισσότερες μετοχές του Nasdaq, o οποίος έκλεισε με βαρύτατες απώλειες της τάξης του 3%, οι μέτοχοι των τραπεζικών μετοχών χθες είχαν μια έστω οριακά καλή μέρα, καθώς η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων βελτιώνει τις προοπτικές για τα περιθώρια κέρδους τους.
Σε μια συνεδρίαση, διόρθωση έως τον ΚΜΟ 50 ημερών για το πετρέλαιο
Η ενίσχυση του δολαρίου, καθώς καθιστά το πετρέλαιο ακριβό για τους κατόχους των άλλων νομισμάτων και η άνοδος των αποθεμάτων πετρελαίου και καυσίμων των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τον άνισο ρυθμό διάθεσης των εμβολίων που ξεφουσκώνει τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης σε πολλά μέρη του κόσμου, κλιμάκωσαν τις απώλειες του πετρελαίου που χτες έφτασαν το 8%, συμπαρασύροντας και τις μετοχές του ενεργειακού τομέα.
Από τις αρχές της εβδομάδας, το πετρέλαιο μετά τις πρόσφατες υψηλές πτήσεις πάνω από τα 71 δολάρια/ βαρέλι για το Brent και σχεδόν τα 68 δολάρια/βαρέλι για το αμερικανικό αργό, ακολούθησε πτωτική τροχιά, με πρώτη αφορμή το γεγονός ότι το ιρανικό πετρέλαιο διαχέεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα.
Την Τετάρτη οι πιέσεις εντάθηκαν όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει τις τιμές του πετρελαίου να εισέλθουν σε ένα supercycle, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.
Η χαριστική βολή δόθηκε όταν υπήρξαν δημοσιεύματα σχετικά με εκτιμήσεις των traders ότι τα αποθέματα θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο αν το WTI εμφανίσει και πάλι τη συνθήκη Contango. Δηλώσεις όπως εκείνη του Bob Yawger, της Mizuho στη Νέα Υόρκη «το Contango είναι bearish επειδή ενθαρρύνει (τις εταιρείες) να αποθηκεύουν αργό πετρέλαιο προκειμένου να το πουλήσουν αργότερα με μεγαλύτερο κέρδος» σίγουρα δεν ευνοούν την αγορά πετρελαίου, ειδικά καθώς ξυπνάνε μνήμες από τον περσινό Απρίλιο.
Αν και η στήλη θεωρεί ότι φέτος είμαστε σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση από πέρσι, - δεν υπήρχε καν εμβόλιο και επιπλέον η Σαουδική Αραβία προσεγγίζει φέτος εκ διαμέτρου διαφορετικά την πτώση της ζήτησης του πετρελαίου- εντούτοις θέλει προσοχή η τυχόν διάσπαση των 61,34 δολαρίων/βαρέλι για το brent και των 58,33 δολαρίων/βαρέλι για το αμερικανικό αργό, καθώς όπως φαίνεται από τα παρακάτω διαγράμματα, οι επόμενες στηρίξεις είναι αρκετά χαμηλότερα.
Αρχίζει δειλά - δειλά η συζήτηση για τους φόρους
Σε αντίθεση με τη συζήτηση για το Contago που μπορεί φέτος να λήξει εν τη γένεσή της, η συζήτηση για την αύξηση των φόρων μόλις αρχίζει στις ΗΠΑ και σίγουρα δε θα έχει μικρή διάρκεια. Το νέο πακέτο υποδομών που ετοιμάζεται άλλωστε αλλά και το πακέτο στήριξης των 1,9 δισ. που μόλις ψηφίστηκε, πρέπει με κάποιον τρόπο να χρηματοδοτηθούν.
Την Τετάρτη λοιπόν είχαμε τις πρώτες δηλώσεις από τη γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki «Ο Πρόεδρος παραμένει αφοσιωμένος στη δέσμευσή του από την εκστρατεία ότι κανείς που δε θα βγάζει κάτω από 400.000 δολάρια το χρόνο δε θα δει να αυξάνονται οι φόροι του».
Η Jen Psaki διευκρίνισε ότι το όριο των 400.000 δολαρίων ισχύει για οικογένειες και όχι για άτομα. Κατά συνέπεια, άτομα που βγάζουν 200.000 δολάρια θα μπορούσαν να επηρεαστούν εάν είναι παντρεμένοι με κάποιον που κερδίζει το ίδιο ποσό. Τελειώνοντας την ομιλία της τόνισε ότι «Το φορολογικό σχέδιο θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση ότι οι εταιρείες και οι πλούσιοι άνθρωποι πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους».
Σύμφωνα με αναλυτές, ειδικά οι φόροι που προορίζονται για τους πλούσιους κατατάσσονται ψηλά στον κατάλογο των πιθανοτήτων να ψηφιστούν σύντομα, και αυτό περιλαμβάνει και τη φορολόγηση των κερδών κεφαλαίου ως κανονικού εισοδήματος - με υψηλότερο ποσοστό 39,6% - για όσους κερδίζουν περισσότερα από 1 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η αύξηση του συντελεστή φόρου ακινήτων στο 45% είναι επίσης πολύ πιθανή, ενώ επίσης πιθανή είναι η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αμερικανικούς κολοσσούς.
Εν αναμονή λοιπόν ενός πολύ σημαντικού κεφαλαίου για τις αγορές, αυτό της φορολογικής μεταρρύθμισης του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.