Ποιοι θεσμικοί; Εδώ δεν έχουμε ένα αμοιβαίο που να επενδύει στην ενέργεια και την πληροφορική

Ποιοι θεσμικοί; Εδώ δεν έχουμε ένα αμοιβαίο που να επενδύει στην ενέργεια και την πληροφορική

Παρακολουθούσα χθες την παρουσίαση της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων Alpha Trust ΑΕΔΑΚ και ένιωθα ότι βρίσκομαι σε μια αέναη λούπα, μια επανάληψη εικόνων και παραστάσεων που κάθε φορά τείνει να γίνεται και πιο δυσάρεστη.

Η Alpha Trust είναι μια από τις λίγες εταιρείες που έχει καταφέρει να σταθεί και να αναπτυχθεί στον χώρο των συλλογικών επενδύσεων, έχοντας μια αξιόλογη παρουσία σε μέγεθος και αποδόσεις. Ωστόσο κάθε φορά που η εταιρεία απευθύνεται στην επενδυτική κοινότητα –και αυτό είναι προς τιμήν της- η κατακλείδα είναι σχεδόν ίδια: «Με τα κίνητρα τα οποία αναμένεται να δώσει του Υπουργείο, ο νέος νόμος για την τόνωση της Κεφαλαιαγοράς…» υπονοώντας ότι η αναζωογόνηση της αγοράς περνάει και μέσα από θεσμικές αλλαγές. Στο ξεκίνημα της παρουσίασης ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Φαίδωνας Ταμβακάκης ανέφερε ότι «αν ομαδοποιούσαμε όλα τα υπό διαχείριση κεφάλαια στην Ελλάδα η θέση της χώρας έναντι των υπολοίπων εταιρειών (ναι εταιρειών όχι χωρών) θα ήταν 340η.»

Είναι μια διαπίστωση θλιβερή διότι σε όλο τον πλανήτη το πάρτι που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο. «Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα είναι σαν να κολυμπάς κόντρα στον Νιαγάρα» είχε πει κάποια στιγμή ένας άλλος διαχειριστής θέλοντας να δείξει την ευκολία με την οποία η διαχείριση πετυχαίνει καλές αποδόσεις έξω.

Είναι γεγονός ότι σε ένα ανοδικό κλίμα οι εισροές προς τα αμοιβαία και το χρηματιστήριο είναι πιο έντονες. Ωστόσο αν κανείς κοιτάξει τις επιμέρους κατηγορίες των Αμοιβαίων Κεφαλαίων θα νιώσει μια απέραντη πλήξη: Καμία πρωτοτυπία, κανένας ποιοτικός διαχωρισμός η διαχείριση χωρίζεται σε Ελλάδα, εξωτερικό, ώριμες αναπτυσσόμενες, μεγάλη, μεσαία κεφαλαιοποίηση άντε και κανένα ομόλογο.

Ούτε ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο για ενέργεια, πληροφορική, ΑΠΕ...

Έχουμε ξεμείνει από ιδέες αγαπητοί συναγωνιστές. Την στιγμή που γίνεται πάρτι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες δεν υπάρχει ένα «πράσινο» αμοιβαίο κεφάλαιο. Και να ήταν μόνο οι ΑΠΕ: δεν υπάρχει θεματικό αμοιβαίο για την πληροφορική, την ενέργεια, τις εταιρείες που πληρούν τα υψηλότερα σκορ ESG ακόμα και ένα αμοιβαίο που θα είχε τον τίτλο “recovery fund” και θα περιείχε σοβαρές εταιρείες που χτυπήθηκαν από την πανδημία, σίγουρα στις διαλυμένες τιμές που διαπραγματεύονται οι μετοχές θα είχε ενδιαφέρον. Με τα επιτόκια καταθέσεων εκεί που είναι, τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει η αγορά και να φτιαχτούν διαχειρίσεις που δεν θα ακολουθούν απλά ένα δείκτη, αυτή η στρατηγική είναι πια παρωχημένη σε τελική ανάλυση ποια είναι η ειδοποιός διαφορά των διαχειρίσεων όταν όλοι πουλάνε FTSE-25;

Για αυτό λέω να μην περιμένουμε απολύτως τίποτα από την πολιτεία, το ζητούμενο είναι στην διαφοροποίηση και την επανεφεύρεση του προϊόντος. Χειρότερα δύσκολα μπορεί να γίνουν τα πράγματα. Καλύτερα όμως μπορεί να γίνουν, το περιθώριο είναι τεράστιο είμαστε μια αγορά με υπό διαχείριση κεφάλαια 7 δισ. ευρώ και στις πρόσφατες δημόσιες προσφορές ομολόγων μαζεύτηκαν –την κάθε φορά- κεφάλαια 300 – 700 εκατ. ευρώ που ψάχνουν για αποδόσεις.

Αν όμως μείνουμε σε αυτή την διαπίστωση μάλλον ο αγαπητός Φαίδωνας κινδυνεύει και του χρόνου να επαναλάβει τον εαυτό του.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.