Την ώρα που η Fed έχει στρέψει όλη την προσοχή στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, οι αγορές εστιάζουν στις τράπεζες. Το ενδιαφέρον πηγάζει από πολλές πλευρές.
Πρώτον, είναι λογικό να ξυπνούν άσχημες μνήμες από το 2008. Δεύτερον, αν η τραπεζική κρίση εξαπλωθεί, αρχικά και σε άλλες περιφερειακές τράπεζες και αργότερα στον υπόλοιπο κλάδο, θα είναι τόσο μεγάλη η αναταραχή που ο πονοκέφαλος του πληθωρισμού θα μπει αυτομάτως σε δεύτερη μοίρα. Τρίτον, η τραπεζική κρίση έχει τη δυναμική να επιδεινώσει τις πιστωτικές συνθήκες σε σημείο που η Fed θα αναγκαστεί να αλλάξει ρότα στο θέμα των επιτοκίων.
Υπάρχει όμως και ένα θετικό σενάριο. Στην περίπτωση που τα τραπεζικά προβλήματα καταλαγιάσουν και με δεδομένο το μεγάλο sell-off από τις αρχές Μαρτίου, οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικά κέρδη στο μέλλον. Το θέμα είναι ποιοι έχουν τη διάθεση στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ποντάρουν σε αυτή την εξέλιξη. Οι ανησυχίες των επενδυτών για τη ρευστότητα των αμερικανικών τραπεζών και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης είναι δικαιολογημένες, αλλά όσοι πιστεύουν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου ενδεχομένως να έχουν μπροστά τους μία εξαιρετική αγοραστική ευκαιρία.
Οι αναλυτές της Citi βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανόδου. Για τις μεγαλύτερες τράπεζες εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα γράψουν κέρδη έως 25% (Goldman Sachs), ενώ για τις μικρότερες η άνοδος των μετοχών θα αγγίξει το 78% (Truist). Στις θετικές προβλέψεις της Citi έρχονται να προστεθούν αυτές της Bank of America, η οποία δίνει περιθώρια ανόδου 15,3% στην JPMorgan Chase, 25% στη Citigroup, 22,46% στη Wells Fargo και 55% στη μετοχή της KeyCorp, της περιφερειακής τράπεζας με έδρα το Κλίβελαντ.
Από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα οι τράπεζες έχουν υποαποδώσει σημαντικά εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης που θύμισε 2008 καθώς μέσα σε δύο μήνες κατέρρευσαν τρεις τράπεζες. Η μετοχή της JPMorgan έχει υποχωρήσει μόλις κατά 4,6% από τις 3 Μαρτίου, όταν η Citigroup σημειώνει πτώση 11,5%, η Wells Fargo γράφει απώλειες 18%, η M&T Bank χάνει 24%, η Citizens είναι στο -31%, η Fifth Third στο -32,6% και η KeyCorp στο -47%.
Όπως φαίνεται και στον πίνακα, οι περιφερειακές τράπεζες είναι αυτές που εμφανίζουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου καθώς έχουν δεχτεί και το μεγαλύτερο πλήγμα. Είναι, βέβαια, και αυτές που θα πληγούν περισσότερο αν σημειωθούν και νέα επεισόδια. Οι Fifth Third, M&T Bank, Citizens και KeyCorp είναι περιφερειακές τράπεζες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 20 δισ. δολαρίων.
Τη Δευτέρα δημοσιεύτηκαν δύο έρευνες από τη Fed που επισημαίνουν τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην εξαμηνιαία έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η μεγάλη συρρίκνωση των πιστώσεων μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο το κόστος χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ωθώντας σε επιβράδυνση την οικονομική δραστηριότητα και εντέλει σε ύφεση. Επισημαίνεται επίσης ο κίνδυνος ενός credit crunch, κατάρρευσης δηλαδή των πιστώσεων, αν και δεν θεωρείται το πιθανότερο σενάριο.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (έως 26 Απριλίου), συμπληρώθηκαν 4 εβδομάδες σταθεροποίησης των καταθέσεων στις ΗΠΑ, μετά τις σημαντικές εκροές του Μαρτίου. Επίσης, η συγκεκριμένη εβδομάδα ήταν η τέταρτη στη σειρά που τα δάνεια αυξήθηκαν.
Βέβαια, η έρευνα της Fed για το τραπεζικό κλίμα α’ τριμήνου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δείχνει ότι η ζήτηση για δάνεια έχει υποχωρήσει, κάτι αναμενόμενο λόγω των αυξημένων επιτοκίων. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι δεν οδεύουμε σε πιστωτική κρίση, σημειώνει η Citi.
Αν, τέλος, επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Capital Economics, σύμφωνα με την οποία οι αυξήσεις επιτοκίων φτάνουν στο τέλος τους, αλλά οι επιπτώσεις του πιο απότομου κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μόλις ξεκινούν, τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε και νέα επεισόδια αναταραχών στις αγορές πριν εξομαλυνθούν οι συνθήκες.