Είτε έχει ήδη ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, είτε έρθει αργότερα προς το τέλος του έτους και διαρκέσει έως το καλοκαίρι του 2023, η ύφεση σε Ευρώπη και Αμερική θεωρείται πλέον δεδομένη, αν και συνεχίζεται το debate μεταξύ ειδικών, οικονομολόγων και επενδυτικών οίκων, για το βάθος και τις επιπτώσεις της. Ο βασικός αντίκτυπος των ανησυχιών αντανακλάται στην πτώση των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών δεικτών. Παρά την ανάκαμψη του τελευταίου διμήνου, ο S&P 500 και ο Dow Jones σημειώνουν απώλειες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq παραμένει σε bear market.
Πολλοί επενδυτές μένουν εκτός αγορών προσπαθώντας να εντοπίσουν την κατάλληλη στιγμή εισόδου και το βασικό ερώτημα είναι αν υπάρχουν μετοχές που θα αντέξουν στην ύφεση, ήτοι θα δώσουν καλύτερες αποδόσεις από τους δείκτες. Μία από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές τράπεζες των ΗΠΑ, η Wells Fargo, έδωσε στη δημοσιότητα τον νέο Επενδυτικό Οδηγό της, στον οποίο αναλύει τις στρατηγικές που προτιμά καθώς και τις προβλέψεις για την ύφεση και τις μετοχές που θα αντέξουν μέσα σε περιβάλλον συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Το βασικό σενάριο της Well Fargo προβλέπει ότι η πιο βαθιά συρρίκνωση της οικονομίας θα σημειωθεί αργότερα μέσα στο έτος και ότι η ύφεση ενδέχεται να διαρκέσει έως τα μέσα του 2023. Για τους προσεχείς μήνες, η Wells Fargo εκτιμά ότι η Fed θα συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής, εξέλιξη που θα επιβαρύνει τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες στα επόμενα τρίμηνα. Το κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί περαιτέρω, οι επιχειρήσεις θα αναβάλλουν επενδυτικά πλάνα και θα παγώσουν τις προσλήψεις, καθώς αναμένουν ήδη ότι θα υποχωρήσει σημαντικά η ζήτηση.
Όλες αυτές οι μακροοικονομικές προβλέψεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιδόσεις των μετοχών. Επομένως, ποιες μετοχές μπορεί να επιλέξει κανείς για να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε αυτό το περιβάλλον; Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι τα εταιρικά έσοδα θα επιβραδύνουν και τα υψηλότερα κόστη θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους, οδηγώντας σε «ύφεση αποτελεσμάτων» το επόμενο 12μηνο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτιμητέοι κλάδοι είναι της Ενέργειας, της Υγείας και του IT.
Κατ’ αρχάς, οι μετοχές του κλάδου της Ενέργειας θα δεχθούν στήριξη από τα βελτιωμένα θεμελιώδη και τη στενότητα στην προσφορά πετρελαίου. Ο ενεργειακός κλάδος θα είναι αυτός που θα οδηγήσει την ανάπτυξη των εσόδων στα επόμενα τρίμηνα και ενώ οι τιμές έχουν ήδη σημειώσει ράλι, οι αποτιμήσεις παραμένουν σχετικά φθηνές τόσο ιστορικά όσο και σε σύγκριση με τον S&P 500.
Ο κλάδος της Υγείας είναι από αυτούς που προτείνει η Wells Fargo γιατί θεωρεί ότι είναι ποιοτικός και παράλληλα εμφανίζει μικρή μόχλευση και υψηλή απόδοση κεφαλαίου. Επίσης, τα αμυντικά του χαρακτηριστικά συνεχίζουν να του προσφέρουν στήριξη σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας καθώς η οικονομία επιβραδύνει. Η Wells Fargo τονίζει ότι ο κλάδος έχει υπεραποδώσει του δείκτη S&P 500 και στις 7 προηγούμενες υφέσεις της αμερικανικής οικονομίας.
Τέλος, ο κλάδος IT είναι ένας από τους πιο ποιοτικούς του S&P 500, εμφανίζοντας υψηλές επιδόσεις σε πεδία όπως η σταθερότητα των αποτελεσμάτων, η απόδοση κεφαλαίου και τα χαμηλά επίπεδα χρέους. Οδεύοντας προς την ύφεση, η Wells Fargo Πιστεύει ότι οι επενδυτές σταδιακά θα κλίνουν προς επιχειρήσεις που αναπτύσσονται διαρκώς, είναι υψηλής ποιότητας και φυσικά είναι λιγότερο ευαίσθητες σε κυκλικές υφέσεις.
Το συμπέρασμα της Wells Fargo είναι ότι μία αμυντική στρατηγική στην παρούσα φάση είναι κατάλληλη καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν ή στις αρχές της υφεσιακής περιόδου. Κίνδυνοι υπάρχουν καθώς τα οικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, η Fed συνεχίζει τη συσταλτική νομισματική πολιτική και οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα των εισηγμένων υποβαθμίζονται. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα αρχίσει να περιμένει την ανάκαμψη πολύ πριν τελειώσει η ύφεση, οι επενδυτές θα πρέπει να προσθέτουν ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους όσο θα παρουσιάζονται ευκαιρίες.
Ο πίνακας που ακολουθεί, καταγράφει 12 περιόδους ύφεσης, τη διάρκειά τους και τις επιδόσεις του S&P 500 πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτές.