Πληθωρισμός ΗΠΑ: Τι δεν άρεσε στην αγορά
Shutterstock
Shutterstock

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Τι δεν άρεσε στην αγορά

O αρχικός ενθουσιασμός από την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού για τον μήνα του Απριλίου στις ΗΠΑ μετριάστηκε, με τη Wall Street να σημειώνει μέσα στην συνεδρίαση μικτά πρόσημα στους δείκτες της.

O πληθωρισμός πράγματι επιβράδυνε τον Απρίλιο, με τον ετήσιο δείκτη να διαμορφώνεται στο 4,9% από 5% τον Μάρτιο. 

Πρόκειται για μια μέτρηση οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να μείνει σταθερός και ως εκ τούτου η πρώτη αντίδραση της μητέρας των αγορών ήταν ανοδική αλλά με ...μέτρο.

Η αλήθεια είναι ότι το υψηλό της χθεσινής ημέρας για τον S&P500 στις 4154 μονάδες ήταν αισθητά κάτω από την πρώτη αντίσταση στις 4170 μονάδες και φυσικά από τον στόχο του εβδομαδιαίου διαγράμματος, ήτοι τη ζώνη των 4186-4190 μονάδων. Έκλεισε δε μετά από σκαμπανεβάσματα που του έδωσαν ακόμα και αρνητικό πρόσημο, στις 4137 μονάδες.

Η χθεσινή μέτρηση του πληθωρισμού ήταν η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων δύο ετών. Γιατί δεν αντέδρασε με περισσότερο ενθουσιασμό η αγορά και μόνο ο Nasdaq κράτησε σταθερά θετικό πρόσημο καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης;

Oι λεπτομέρειες που μείωσαν την ορμή της αγοράς 

Η διαμόρφωση του ετήσιου δείκτη του πληθωρισμού στα 4,9% τον Απρίλιο από τα επίπεδα του 9,1% του περασμένου Ιουνίου, σαφέστατα είναι μια μεγάλη βελτίωση.

Όμως αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η μέτρηση είναι προϊόν της επιθετικότερης εκστρατείας σύσφιξης στη σύγχρονη ιστορία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, που οδήγησε τα επιτόκια στο 5,00% με 5,25% μετά από 10 συνεχείς αυξήσεις, μια ανησυχία για τη συνέχεια την έχει.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο μετά από μικρή άνοδο 0,1% τον Μάρτιο, ενώ ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 5,5% από ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μέτρηση του δομικού πληθωρισμού μπορεί να ήταν μέσα στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των αναλυτών, όμως η αποκλιμάκωση του από το 5,7% του Φεβρουαρίου και το 5,6% του Μαρτίου δεν παύει να είναι οριακή.

Η οριακή πρόοδος στο δομικό κομμάτι του πληθωρισμού από τη μια και η ανησυχία από την έκθεση της προηγούμενης Παρασκευής για την απασχόληση από την άλλη, οδήγησαν τους επενδυτές σε μια σχετική περισυλλογή.

Βλέπετε, η Fed στην ανάλυση της για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής εξετάζει μαζί με τον πληθωρισμό και την εικόνα της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο του διπλού της στόχου για σταθερότητα των τιμών με μέγιστη απασχόληση.

Το γεγονός ότι οι μισθολογικές αυξήσεις ανέβασαν ταχύτητα τον Απρίλιο, ενώ η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό 53 ετών στο 3,4%, ναι μεν υποδηλώνει μια διαφαινόμενη ομαλή προσγείωση για την αμερικανική οικονομία παρά την επιθετική κίνηση των επιτοκίων, την ίδια στιγμή όμως η στιβαρή αγορά εργασίας ενδέχεται να συντηρήσει τις πληθωριστικές δυνάμεις αναγκάζοντας τη Fed να κρατήσει τα επιτόκια αυξημένα. 

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι εκτιμήσεις για την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 13 και 14 Ιουνίου δίνουν ελάχιστη πιθανότητα για μια μείωση των επιτοκίων.

Παρά την επιβράδυνση των τελευταίων μηνών λοιπόν, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερα του επίσημου στόχου του 2%- προφανώς κάποια στιγμή αυτός ο στόχος θα αναπροσαρμοστεί προς τα επάνω- ενώ την ίδια στιγμή η αγορά εργασίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτική. 

Ο συνδυασμός αυτών των δύο συνισταμένων καθιστά μάλλον δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια της προς το τέλος του έτους. 

Για τον μήνα του Δεκεμβρίου του 2023 για παράδειγμα οι προσδοκίες αυτές όπως φαίνεται παρακάτω αθροίζουν 49,9% πιθανότητες για μείωση επιτοκίων πέριξ του 4,25-4,50% , 27,4% για επιτόκια πέριξ του 4-4,25% και 21% πιθανότητες να έχουμε επιτόκια πέριξ του 4,50 εως 4,75%. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι προσδοκίες αυτές τους επόμενους μήνες.

Οι ανησυχίες για το μέλλον

Ένα από τα πιο επίκαιρα ερωτήματα είναι πότε θα επιστρέψει ο πληθωρισμός πέριξ του 2% ή έστω κάπου εκεί κοντά. 

Το Bloomberg Economics υπολογίζει πως η αύξηση των μισθών και το τέλος της μείωσης των τιμών των αγαθών και της ενέργειας λόγω των αναμενόμενων κλιματικών συνθηκών όπως θα δουμε παρακάτω θα κρατήσουν τον δομικό πληθωρισμό στο 4% μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε το γεγονός ότι ένας στους δύο αναλυτές πιστεύουν ότι θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% μέχρι το 2025. 

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αναλυτές από 41 τραπεζικούς κολοσσούς οι οποίοι μετείχαν στην τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και των μακροοικονομικών μεγεθών, εκτίμησαν ότι ο πληθωρισμός φέτος στην Ευρωζώνη θα παραμείνει πολύ πάνω από το 2%, ενώ και για το 2024, το 70% δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα εξακολουθεί να παραμένει πάνω από το 2%, με τους κινδύνους να παραμένουν ανοδικοί.

Η Ευρώπη έχει σαφώς να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων την αναπροσαρμογή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, διαδικασία εξ’ορισμού πληθωριστική, αλλά και οι ΗΠΑ έχουν τις δικές τους συμπληγάδες.

Οι πρώτες συμπληγάδες εντοπίζονται στην πολιτική σύγκρουση στην Ουάσινγκτον όσον αφορά το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους. 

Μια σύγκρουση που για άλλη μια φορά οδηγεί τις ΗΠΑ στο «παρά ένα», με την ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, να προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες πως η ικανότητα του Υπουργείου για την χαλιναγώγηση του χρέους στα τρέχοντα όρια θα εξαντληθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και πως μια στάση πληρωμών θα δημιουργήσει πλήγμα στην αμερικανική οικονομία ανάλογο με εκείνο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Tζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι σύντομα θα συζητήσουν την πιθανότητα αύξησης του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους, αλλά οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους όσον αφορά τα οικονομικά και τις δημόσιες δαπάνες δημιουργούν σαφώς στρες στην αγορά. 

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ζούμε το θρίλερ της αύξησης του ανώτατου ορίου του δημόσιου χρέους και θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται το διακύβευμα μιας μη συμφωνίας. 

Οι δεύτερες συμπληγάδες εντοπίζονται από τη National Oceanic and Atmospheric Administration -NOAA- στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που έχει ήδη αρχίσει να απειλεί πολλές περιοχές ανά τον πλανήτη.

Η ένταση του φετινού Ελ Νίνιο, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα του πληθωρισμού, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων λόγω της επίδρασης που θα έχει στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ΝΟΑΑ προβλέπει πιθανότητα 62% για τη δημιουργία ακραίων καιρικών συνθηκών μεταξύ του Μαΐου και του Ιουλίου. Η πιθανότητα αυτή θα αυξηθεί στο 80% μέχρι το φθινόπωρο. 

Στο δυσμενέστερο σενάριο, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στην Καλιφόρνια και τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ θα πλήξουν την παραγωγή ενέργειας και τροφίμων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ξηρασία στην Ασία και οι αυξημένες βροχοπτώσεις στη Λατινική Αμερική και την Αφρική θα περιορίσουν τις σοδειές γεωργικών προϊόντων. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται επίσης σε πρόσφατη έκθεση του ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού των εμπορευμάτων κατά 4%.

Μια τέτοια εξέλιξη θα «κοντράρει» την προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών να επαναφέρουν τον πληθωρισμό μέσω μιας περιορισμένης ύφεσης έστω κοντά στο 2% και θα αυξήσει τις πιθανότητες να βιώσουμε μια συρρίκνωση της οικονομίας με παράλληλα αυξημένο πληθωρισμό. Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού λοιπόν είναι ίσως ο μεγαλύτερος αν και ανομολόγητος φόβος των επενδυτών αυτή την περίοδο.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.