Αγγίζει το ένα τρισ. δολάρια το αποθεματικό που έχει σωρεύσει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, στόχος του οποίου είναι να διασφαλίσει την ευημερία της χώρας και στις επόμενες γενιές, εκμεταλλευόμενο τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου.
Μετά την απόδοση του δευτέρου τριμήνου που εμφάνισαν οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει σε όλο τον κόσμο, η οποία διαμορφώθηκε στο 2,6%, η αξία του Ταμείου στις 30 Ιουνίου ανερχόταν πλέον επισήμως στα 957,13 δισ. δολάρια (8,02 τρισ. κορώνες).
Μάλιστα, το ένα τρισ. ίσως να ήταν γεγονός ήδη εάν η κυβέρνηση δεν αναγκαζόταν πέρυσι, για πρώτη φορά στα χρονικά, να αποσύρει από το Ταμείο μεγαλύτερα ποσά από εκείνα που τοποθέτησε σε αυτό, καθώς εμφανίστηκε «τρύπα» στον προϋπολογισμό.
Το fund της Νορβηγίας διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 970 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έλαβε εντολή να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο στο 70% από το 60%, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις αποδόσεις και να διασφαλίσει τα πετρελαϊκά κέρδη που έχει να προσφέρει η χώρα.
Η αιτία για τις καλές αποδόσεις των επενδύσεων του Ταμείου φέτος, που κάλυψαν τη ζημιά μέχρι στιγμής και έχουν αποφέρει και κέρδη, βρίσκεται στην εντυπωσιακή πορεία των χρηματιστηρίων, οι δείκτες των οποίων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη διάρκεια του 2017. Έτσι, τα κέρδη του Ταμείου έφτασαν στα 499 δισ. κορώνες κατά το πρώτο εξάμηνο, που είναι και η καλύτερη επίδοση από το 1998, οπότε και ιδρύθηκε.
Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή διαχείρισής του NBIM, το 65,1% των κεφαλαίων του είναι τοποθετημένα σήμερα σε μετοχές, το 32,4% σε προϊόντα σταθερής απόδοσης και το 2,5% σε μη κατονομαζόμενα προϊόντα.
Πρόκειται για ένα fund που διαχειρίζεται το 1,3% των μετοχών παγκοσμίως και πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται και στις αναδυόμενες αγορές.
Οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη σκέψη για τους αυξανόμενους κινδύνους δε μας απασχολεί ιδιαίτερα, αναφέρει ο Trond Grande, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του fund.
«Δεν μας απασχολεί κατά πόσο η αγορά έχει υψηλές ή χαμηλές τιμές, αν τα ομόλογα και οι μετοχές είναι ακριβά ή φθηνά», δήλωσε σε συνέντευξή του μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του β'' τριμήνου στο Όσλο.
Η απόφαση για την ΑΜΚ «ελήφθη σε στρατηγικό επίπεδο, με στόχο μακροπρόθεσμες μεγάλες αποδόσεις, για τις οποίες είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το ρίσκο. Η Βουλή τόνισε ότι επιθυμεί να ξοδέψουμε χρόνο για να υλοποιηθεί η αύξηση αυτή».