Πλήρης ανατροπή και ισχυρή πτώση στο ΧΑ με τζίρο 107 εκατ. ευρώ

Πλήρης ανατροπή και ισχυρή πτώση στο ΧΑ με τζίρο 107 εκατ. ευρώ

Συνεδρίαση με δύο πρόσωπα ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το πρώτο 4ωρο καταγράφηκε έντονη άνοδος με φόντο την ιστορική συμφωνία στις Βρυξέλλες, όμως από τις 14:30 μ.μ. και μετά, οι εξελίξεις στο Αιγαίο και η ραγδαία κλιμάκωση του πολιτικού ρίσκου «έκαψε» το momentum της Συνόδου, οδηγώντας σε ανατροπή και μεγάλη πτώση. 

Ήταν μια συνεδρίαση που έφερε μνημειώδες «άδειασμα» στους πρωινούς αγοραστές, οι οποίοι μάλιστα επένδυαν στην εξαιρετική απόφαση της Συνόδου Κορυφής, που αλλάζει τα δεδομένα για όλη την Ευρώπη, αλλά και δίνει σημαντική ευκαιρία φυγής προς τα εμπρός για την Ελλάδα. 

Όμως, η γνωστοποίηση μετά το μεσημέρι για την έκδοση της Navtex από την πλευρά της Τουρκίας η οποία δεσμεύει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ώστε να γίνουν σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και νοτιανατολικά της Κρήτης, άλλαξε ολοσχερώς τα δεδομένα.

To υπoυργείο Άμυνας παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα γεγονότα, έχοντας θέσει σε επιφυλακή το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, πλοία του οποίου πλέουν στην περιοχή, ενώ γενικώς η ατμόσφαιρα είναι «ηλεκτρισμένη» μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με την Αγιά Σοφιά. 

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι ο γεωπολιτικός καταλύτης σε τέτοιες περιπτώσεις κυριαρχεί και «σκεπάζει» κάθε άλλη είδηση σε οικονομικό ή επιχειρηματικό επίπεδο, η εικόνα της αγοράς άλλαξε και μάλιστα με ταχύτητα και ένταση που είχαμε να δούμε πάρα πολύ καιρό. Άλλωστε, το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη δείχνει το απόλυτο… κρέμασμα μετά τις 14:30 μ.μ. όπου και διέρρευσαν οι εξελίξεις. 

Βεβαίως, οι πωλήσεις υπό το κράτος πανικού σχεδόν ποτέ δεν αποδεικνύονται επιτυχημένη επενδυτική τακτική, ενώ η σύγχυση και οι φήμες είναι ίδιον χαρακτηριστικό σε τέτοιες συγκυρίες, που φέρνει εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις και μεταβολές. 

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, ο Γενικός Δείκτης είχε συνολική διακύμανση 5,08% ή 33,16 μονάδες (!!), ο τραπεζικός δείκτης είχε ποσοστιαία διακύμανση 11,33% ή σχεδόν 40 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 είχε διακύμανση 4,91% ή 77,60 μονάδες! Παράλληλα, υπήρξαν μετοχές, όπως η Πειραιώς π.χ. που από το +10,08% βρέθηκαν στο -3,88%, έχοντας ημερήσια διακύμανση 13,95%! 

Εν μέσω τέτοιων συνθηκών σύγχυσης, ασφαλώς και «αντικειμενική» τεχνοκρατική κριτική της συνεδρίασης δεν μπορεί να γίνει, άλλωστε τα χρηματιστήρια αντανακλούν τις ανθρώπινες συμπεριφορές και ιδιότητες, όπως απληστία, φιλοδοξία, πανικό, σύγχυση, αμφιβολία κ.ο.κ. 

Πάντως, στα πλέον αξιοσημείωτα γεγονότα ήταν η εκτόξευση του τζίρου στα 106,7 εκατ. ευρώ μετά από πάρα πολύ καιρό, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα οι μέσες συναλλαγές είχαν πέσει μεταξύ 40 και 45 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες διακινήθηκαν 36 εκατ. ευρώ (όταν σε όλη τη συνεδρίαση χθες διακινήθηκαν κοντά στα 40 εκατ. ευρώ), ενώ η ΔΕΗ διακίνησε 11,5 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 11,2 εκατ., η Εθνική 11,18 εκατ. και η Alpha Bank 10 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τέσσερις μετοχές έκαναν περίπου το 40% του τζίρου της αγοράς. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 638,27 μονάδες με απώλειες 2,28%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 663,50 μονάδες (+1,58%) και χαμηλό στις 630,34 μονάδες (-3,49%), σε μια από τις πλέον θεαματικές αλλαγές κλίματος των τελευταίων ετών. O FTSE 25 έκλεισε στις 1.546,65 μονάδες με πτώση 2,20%, έχοντας φτάσει να υποχωρεί έως 3,43%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 340,46 μονάδες με απώλειες 2,62%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 370,19 μονάδες (+5,88%) και χαμηλό στις 330,56 μονάδες (-5,45%)!

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη σύγχυση και το μερικό πανικό που επικράτησε, η αλήθεια είναι ότι η αγορά δεν παραδόθηκε εντελώς στις «τυφλές» ρευστοποιήσεις, ενώ οι τράπεζες έκλεισαν αρκετά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας, αλλά βεβαίως και πολύ μακριά από το υψηλό. 

Η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 0,78%, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,11%, η Εθνική -3,05%, Eurobank -2,55%, Attica Bank -5,24% και Τράπεζα Ελλάδος -2,16%. Στον ευρύτερο Large Cap, μόνο οι Coca Cola HBC και Jumbo διασώθηκαν θετικά, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ (αποκοπή μερίσματος), Motor Oil, Lamda Development, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ κ.α. 

Στον Mid Cap, απώλειες άνω του 7% είχαν οι AVAX και Τεχνική Ολυμπιακή, στο -6,50% η Intrakat, άνω του 5% υποχώρησαν οι Autohellas, Cenergy Holdings, Πλαστικά Θράκης και Quest Συμμετοχών, ενώ πιέστηκαν και οι Intracom Holdings, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΥΑΘ, Κρι Κρι κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, υπήρξε η απόλυτη ανατροπή, καθώς 90 μετοχές υποχώρησαν έναντι μόλις 17 που ενισχύθηκαν.