Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εβδομάδα συσσώρευσης, σταθεροποίησης αλλά και «ζυγίσματος» δυνάμεων μεταξύ αγοραστών και πωλητών ήταν αυτή που παρήλθε στο Χ.Α., με το τελικό πρόσημο να είναι οριακά θετικό για το Γενικό Δείκτη, που σημαίνει ότι συμπληρώθηκαν τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, ενώ ο κεντρικός δείκτης βρίσκεται σε υψηλά διμήνου.
Όπως φάνηκε, οι long εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο – βραχυχρόνια – του momentum, κρατώντας με σχετική άνεση τη ζώνη ψυχολογίας των 650 μονάδων, όμως υπήρξε καταφανής αδυναμία υπέρβασης και αλλαγής επιπέδου.
Η αγορά αφενός κρατάει το όριο των 650 μονάδων, αφετέρου σ' αυτή τη φάση δείχνει πως δεν έχει τις δυνάμεις για την πειστική υπέρβαση των 660-663 μονάδων, που σύμφωνα με τους αναλυτές θεωρείται κρίσιμη τεχνικά περιοχή.
Σύμφωνα με τους ίδιους, όπως τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, αν υπάρξει τέτοια κίνηση, αυτό θα απελευθέρωνε – τεχνικά – την αγορά και θα έδινε ώθηση για τη ζώνη των 680 – 700 μονάδων.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 200 ημερών φαίνεται να δίνει ραντεβού με το Γενικό Δείκτη εφόσον υπάρξει διάσπαση των 660 μονάδων. Η μακροπρόθεσμη τάση γυρίζει σε ανοδική στις 690 μονάδες, αν και η ταχύτητα σύγκλισης Δείκτη και κινητού μέσου εκτιμάται ότι θα φέρει το σημείο καμπής στις 675 μονάδες».
Σε αρκετές συνεδριάσεις όλο το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει... ταβανώσει στις 659 μονάδες επιβεβαιώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν δυνάμεις για τη διάσπαση αυτής της περιοχής. Κεντρικός αρνητικός καταλύτης γι'' αυτή την υστέρηση είναι ασφαλώς η αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων στην αγορά, καθώς η μέση αξία συναλλαγών και αυτή την εβδομάδα διαμορφώθηκε πέριξ των 31 εκατ. ευρώ.
Επαναλαμβάνουμε πως για μια πειστική και ανθεκτική υπέρβαση της ζώνης των 660 – 663 μονάδων απαιτείται αύξηση του τζίρου τουλάχιστον προς τα 55 – 60 εκατ. ευρώ, ώστε η αγορά να αποκτήσει το απαραίτητο βάθος για την απορρόφηση κραδασμών.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα εξαιρετικά θετικό διεθνές κλίμα, όπου οι αγορές συνεχίζουν να καλύπτουν το χαμένο έδαφος του τελευταίου τριμήνου του 2018, έχοντας ήδη «κερδίσει» περιοχές που θεωρούνται κομβικές.
Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές επιδίδονται σε ράλι έως 2% με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων αλλά και αυτών του ευρωπαϊκού νότου, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Παράλληλα, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει αυτή την ώρα περί τις 350 μονάδες, απέχοντας πλέον μόνο 1.000 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά του!
Διακύμανση μόλις τριών μονάδων στο Γ.Δ. την Παρασκευή
Εντός αυτού του κλίματος το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε στη συνηθισμένη του «διαδρομή» έχοντας μάλιστα πρωτοφανώς μικρή διακύμανση μόλις τριών μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 655,10 μονάδες με οριακή άνοδο 0,16% και κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 655,97 μονάδες, ενώ το χαμηλό ήταν στις 652,18 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών ήταν σημαντικά μειωμένη έναντι της χθεσινής ημέρας (44,76 εκατ. ευρώ) καθώς κατήλθε στα 26,88 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.721,65 μονάδες με άνοδο 0,28%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.083,82 μονάδες με οριακή πτώση 0,08%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 424,24 μονάδες με άνοδο 1,02%.
Οι τράπεζες είχαν μεικτή εικόνα η οποία όμως επιβλήθηκε καθαρά από κινήσεις trading και σε καμιά περίπτωση από πιο μακροπρόθεσμη επενδυτική στόχευση. Η Πειραιώς (τελικά) υποχώρησε κατά 2,25%, η Eruorbank έχασε 1,01%, ενώ Εθνική και Alpha Bank έκλεισαν με κέρδη 3,24% και 1,96% αντίστοιχα, εικόνα που διαμορφώθηκε προς το τέλος.
Στον ευρύτερο Large Cap καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, χωρίς κάτι αξιοσημείωτο, πλην του +3,16% του ΟΛΠ λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων 2018 που ανακοίνωσε χθες. Ήπια θετικά έκλεισαν οι Aegean Airlines, ΟΤΕ, Motor Oil, Coca Cola HBC, Viohalco, EXAE και Ελλάκτωρ, ενώ πτώση είχαν οι Jumbo, Fourlis, ΕΛΠΕ, Grivalia Properties, Τιτάν, Σαράντης, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στο χώρο του Mid Cap απώλειες είχαν μετοχές όπως Νηρέας, MIG, Τεχνική Ολυμπιακή, Attica Bank, Κρι Κρι, intrakat και Πλαστικά Θράκης, ενώ κέρδη κατέγραψαν οι Intralot, Intracom Holdings, AS Company, Intarlot, Π. Πετρόπουλος, Πλαίσιο, Κέκροπας, Κλουκίνας Λάππας, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και J&P Άβαξ.
Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα έδειξαν μετοχές όπως Forthnet, Κορδέλλου, Ελτράκ, ΑΝΕΚ, Profile (έχει εξαιρετική πορεία), Quality & Reliability, ΕΛΒΕ, Lavipharm και Αλουμύλ. Στο σύνολο της αγοράς, 56 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχώρησαν.