Πλήρης αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης στο Χ.Α.

Πλήρης αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πλήρη αδυναμία αντίδρασης δείχνει και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο δείχνει εντελώς απονευρωμένο και αποκομμένο από το διεθνές περιβάλλον, παραμένοντας εγκλωβισμένο σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης.

Η αγορά έχει χάσει εντελώς τα αντανακλαστικά της αδυνατώντας να βρει έστω και λίγο ένα ρυθμό, κάτι που λαμβάνει χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, μήνας ο οποίος αποδείχτηκε ο πιο «φτωχός» των τελευταίων ετών και ενώ απομένουν η σημερινή και δύο ακόμη συνεδριάσεις για να λήξει.

Εδώ και πολλές συνεδριάσεις η αγορά αδυνατεί να βγει από την ευρύτερη ζώνη πέριξ των των 740 και 765 συνεδριάσεων, ενώ η χθεσινή ήταν η 6η διαδοχική που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πλησίον των 750 μονάδων.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις να έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, δηλαδή πενιχροί όγκοι και τζίροι, άνευρο προφίλ, μικρές διακυμάνσεις και διαρκώς μειωμένο ενδιαφέρον.

Στην αγορά δεν εισρέουν καινούρια κεφάλαια, οπότε ανακυκλώνονται διαρκώς τα ίδια, ενώ και αυτά που υπήρχαν έως πρότινος έχουν μετριάσει σημαντικά τις συναλλαγές τους.

Για άλλη μια φορά θα επαναλάβουμε όπως τον κομβικό ρόλο που έχει σ' αυτή την κατάσταση η αδυναμία που παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος εδώ και πολλές εβδομάδες, καθώς αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία που δεν μπορεί να διαμορφώσει κανένα σοβαρό momentum αντίδρασης.

Οι τράπεζες έχουν χάσει το όποιο «νεύρο» τους, αδυνατώντας να παίξουν το ρόλο του σηματωρού της αγοράς, οπότε υπάρχει μια εικόνα ακινησίας και συσσώρευσης. Επαναλαμβάνουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να είναι μια ακραία τραπεζοκεντρική αγορά, καθώς ο κλάδος είναι η ατμομηχανή όλου του συστήματος.

Αυτό μαρτυράται από τον τρόπο που δεσπόζουν – παρ' ότι έχουν μείνει μόλις τέσσερις συστημικές – οι τράπεζες σε όγκους και τζίρους στις περισσότερες συνεδριάσεις.

Το μόνο θετικό σ' όλη αυτή την κατάσταση, είναι πως η ζώνη των 750 μονάδων λειτουργεί ως ανάχωμα, καθώς πωλήσεις κάτω από αυτή την περιοχή δε διαφαίνονται.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 755 μονάδες με οριακή πτώση 0,03%, ενώ η αξία συναλλαγών φτάνει στα 6 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του FTSE 25 ανοδικά κινούνται μόνο οι Motor Oil, Coca Cola HBC, Πειραιώς, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, ενώ υποχωρούν τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.

Στον Mid Cap ξεχωρίζει η πτώση της MIG που έφτασε να χάνει άνω του 9% ενώ πλέον υποχωρεί κατά 6,70% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια, καθώς το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αποζημίωσης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από την επένδυση της Εταιρίας στην «Cyprus Popular Bank Public Co Ltd.».

Πτωτικά στον Mid Cap κινούνται επίσης μετοχές όπως Attica Bank, Cenergy Holdings, Ελλακτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, J&P Άβαξ, Πλαίσιο και Κρι Κρι. Προσπάθεια αντίδρασης κάνει η Intralot που προέρχεται από 6ήμερο σερί πτώσης με απώλειες 17%, κλείνοντας χθες σε νέα χαμηλά έξι ετών!

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Φιερατέξ, Προοδευτική, Inform Λύκος, Σωλ. Τζιρακιάν και Σελόντα, ενώ υποχωρούν οι Παΐρης, ΣΙΔΜΑ, Ιντερτέκ, Κορδέλλου, Εβροφάρμα, ΑΝΕΚ και Αλουμύλ. Στο σύνολο της αγοράς, 36 μετοχές ενισχύονται έναντι 52 που υποχωρούν.

Οι περισσότερες κινήσεις, ανοδικές ή πτωτικές, τόσο στον Mid Cap όσο και χαμηλότερα είναι με μικρούς όγκους, οπότε πολλά μπορούν να αλλάξουν με την παραμικρή αύξηση πρωτοβουλιών, είτε αγοραστών, είτε πωλητών.

Στα 10,4 ευρώ θα εισαχθεί στο Χ.Α. η CNL Capital

Καλύφθηκε χθες η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της CNL Capital ΕΚΕΣ (Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών) στο Χ.Α. καθώς διατέθηκαν συνολικά 400.000 κοινές μετοχές, ενώ η συνολική ζήτηση των επενδυτών έφτασε στις 411.067 μετοχές.

Η τιμή διάθεσης ορίζεται στα 10,4 ευρώ, ενώ η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο ταμπλό θα γίνει την προσεχή Τρίτη 31 Ιουλίου και θα είναι η πρώτη εισαγωγή εταιρείας που δεν ανήκει στον κλάδο του real estate από το καλοκαίρι του 2014, όταν είχε εισαχθεί η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος. Συντονιστής και Κύριος Ανάδοχος είναι η Merit Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.