Πλήρης αδυναμία αντίδρασης στο Χ.Α. και έντονος προβληματισμός

Πλήρης αδυναμία αντίδρασης στο Χ.Α. και έντονος προβληματισμός

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αδυναμία να βγάλει ουσιαστική και πειστική αντίδραση, ακόμη και μετά από 6ήμερο πτωτικό σερί που έφερε το Γενικό Δείκτη πλησίον των χαμηλών έτους έδειξε για ακόμη μια φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας το εξαιρετικά εύθραυστο κλίμα αλλά και την ανησυχία των επενδυτών για την επόμενη ημέρα.

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε σε υπερπουλημένα επίπεδα, με το Γ.Δ. να έχει συμπληρώσει 6ήμερο πτωτικό σερί με απώλειες 7,03% και τις τράπεζες στο -13,4% το ίδιο διάστημα, η αντίδραση της Παρασκευής αλλοιώθηκε λόγω του νέου πτωτικού γυρίσματος των τραπεζών.

Η νέα κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου Ν. Τράμπ και οι απειλές για νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, προκάλεσαν νέες πιέσεις στα ομόλογα περιφερειακών αγορών, επιδεινώνοντας και την εικόνα των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου.

Μέσα σ'' αυτό το σκηνικό το ελληνικό δεκαετές πλησίασε σήμερα το 4,40%, με το spread πάνω από τις 400 μονάδες για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο. Η αύξηση του country risk επηρεάζει άμεσα τον τραπεζικό κλάδο που είναι ο πρώτος που «καθρεφτίζει» κάθε θετική ή αρνητική εξέλιξη στην ευρύτερη οικονομία.

Ξέχωρα όμως από τα διεθνή τεκταινόμενα και τις εξελίξεις σε Τουρκία και Ιταλία, είναι σαφές ότι το επενδυτικό προφίλ της χώρας μας έχει τα δικά του ρίσκα και τους δικούς του ενδογενείς παράγοντες που οδηγούν σε ρευστοποιήσεις των assets.

Η δύσκολη πρόσβαση στις αγορές και οι φόβοι...

Η ανησυχία των ξένων έγκειται αφενός στο ότι η πρόσβαση στις αγορές δε θα είναι πολύ εύκολη για τη χώρα, αφετέρου δεν υπάρχουν «εγγυήσεις» τήρησης των μεταρρυθμίσεων, με τους φόβους για επιστροφή σε παλαιοκομματικές επιλογές παροχολογίας, να είναι υπαρκτοί.

Επενδυτές και αναλυτές κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει στέρεο και συμπαγές αφήγημα για την επόμενη – μετά τα μνημόνια – ημέρα. Αρκετοί παραμένουν ιδιαιτέρως δύσπιστοι αναφορικά με το πως θα πορευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έξω από την ομπρέλα και τον προστατευτισμό των μνημονίων.

Η χώρα, μέσα στα μνημόνια δανείζεται με επιτόκια που δεν θα βρει στις... ελεύθερες αγορές, έχει επιτήρηση – μαζί με απειλές για την καθυστέρηση των δόσεων – για να «τρέχει» μεταρρυθμίσεις (αλλά παρ'' όλα αυτά τις καθυστερεί), έχει υποστήριξη τεχνογνωσίας και πολλά άλλα. Αυτό που φοβούνται ξένοι παράγοντες και αναλυτές είναι μήπως η κυβέρνηση – καθ'' ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο - επιστρέψει σε πολιτικές παροχολογίας, αναστέλλοντας και τις όποιες συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Μέχρι λοιπόν να δούνε δείγμα γραφής, προβαίνουν σε κλείδωμα ρευστότητας μειώνοντας και την έκθεσή τους στη χώρα μας. Άλλωστε, ως γνωστόν, η Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, «απασχολεί» μόνο ένα ελάχιστο κομμάτια από την παγκόσμια «πίτα» της τεράστιας επενδυτικής βιομηχανίας. Οι αποφάσεις λοιπόν δεν... καθορίζουν το μέλλον των διεθνών επενδυτικών «σπιτιών», όμως καθορίζουν σημαντικά – όταν συνδυάζονται – το επενδυτικό προφίλ της χώρας!

Από το +2,30% αρχικά, μόλις στο +0,36%!

Μέσα στις συνθήκες που περιγράψαμε παραπάνω, το κλείσιμο στο Χ.Α. ήταν αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στο γύρισμα των τραπεζών. Στο πρωινό σχόλιο στο Liberal γράφαμε για τη σημερινή συνεδρίαση πως «μένει να αποδείξει αν θα υπάρξει ανατροφοδότηση της ανόδου και διατήρηση (τουλάχιστον) της ζώνης των 720-725 μονάδων, ή αν θα… κρεμάσουν οι long και περιοριστούν στο τέλος τα κέρδη».

Τελικά, δεν υπήρξε ανατροφοδότηση της ανόδου, ενώ το γύρισμα των τραπεζών αλλοίωσε όλη την εικόνα, παρ'' ότι τα μη τραπεζικά blue chips κράτησαν τα περισσότερα κέρδη τους.

Ο Γενικός Δείκτης παρ'' ότι το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης έφτασε έως το υψηλό των 724,07 μονάδων (+2,30%), εντούτοις σταδιακά έχασε την πλειονότητα των κερδών του, κλείνοντας τελικώς στις 710,35 μονάδες με άνοδο μόλις 0,36% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 709,31 μονάδες! Για πολλοστή συνεδρίαση το Χ.Α. κλείνει πλησίον του χαμηλού ημέρας, και αυτό αν μη τι άλλο προβληματίζει και δικαίως.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,18 εκατ. ευρώ, των οποίων το 20%, ήτοι 8 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, με τα 6,3 εκατ. στη Eurobank. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.877,36 μονάδες με άνοδο 0,40%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.139,89 μονάδες χάνοντας 0,49%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε για 7η σερί φορά πτωτικά χάνοντας 1,60%!

Στις τράπεζες, η Εθνική υποχώρησε κατά 3,53%, η Πειραιώς -1,29%, η Alpha Bank -1,14% και η Eurobank -0,60%. Στο χώρο των blue chips, ο ΟΤΕ μετά τις χθεσινές απώλειες 3,89%, έφτασε να κερδίζει άνω του 4%, όμως στο τέλος έκλεισε στο +2,60%. Κέρδη άνω του 2% είχαν επίσης και οι ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Τιτάν, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, Aegean Airlines και Fourlis.

Στον Mid Cap μόνο οι Cenergy Holdings και η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος έκλεισαν ανοδικά, ενώ υποχώρησαν οι Intralot, Attica Bank, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος, MIG, Υγεία, Κρι Κρι, Νηρέας και Πλαίσιο. Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Βιοτέρ, Προοδευτική, Παπουτσάνης, Quality & Reliability και Έλτον.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Γ.Ε. Δημητρίου, Centric, Μαθιός, Εβροφάρμα, AS Company, Newsphone, Εικόνα Ήχος, Frigoglass, ΙΑΣΩ και Αλουμύλ. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν μοιρασμένη με 45 ανοδικές και 48 πτωτικές μετοχές.