Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εκκωφαντική αδυναμία αντίδρασης έστω τεχνικής μορφής έδειξε και την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι έχει σημαντικότατους ενδογενείς λόγους που παρουσιάζει εικόνα απαξίωσης, πέρα από τη συγκυρία όπου διεθνώς υπήρξε μεγάλη πίεση αυτή την εβδομάδα.
Μολονότι το διεθνές περιβάλλον ευνοούσε μια αντίδραση την Παρασκευή, εντούτοις η αγορά «κόλλησε» κάτω από τις 630 μονάδες, απέχοντας μόλις 18 μονάδες από το χαμηλό είκοσι μηνών και τις 610 μονάδες που βρέθηκε χθες Πέμπτη.
Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 628,33 μονάδες με οριακή άνοδο 0,23%, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 636,93 μονάδες όταν κέρδιζε 1,61%, σχεδόν 25 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε (ξανά) με πτώση και στις 485,53 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,35%, απογοητεύοντας.
Θυμίζουμε πως σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση 4,65% με τις απώλειες από την αρχή του χρόνου να φτάνουν στο 21,69%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,66% το 5ήμερο χάνοντας 20,81% το 10μηνο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε συντριπτική πτώση 9,84% την εβδομάδα, με τις απώλειες το 2018 να φτάνουν στο 45,59%!
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός ευρύτερα, γι'' αυτό και δεν εκδηλώνονται αγοραστικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιο momentum, με αποτέλεσμα ο τζίρος να πέσει κατακόρυφα σήμερα, διαμορφούμενος μόλις στα 34,56 εκατ. ευρώ, που είναι μακράν ο μικρότερος κατά τη διάρκεια του Οκτώβρη.
Η ψυχολογία της αγοράς είναι στο ναδίρ και αυτό μαρτυράται από το γεγονός ότι παρ' ότι η ακραία πτώση των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, εντούτοις ελάχιστα χαρτοφυλάκια προβαίνουν σε αγοραστικές πρωτοβουλίες.
Όπως επισημαίνει στο σχόλιό του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «οι τράπεζες βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμης αμφισβήτησης, η ΔΕΗ αποτιμάται όσο ένα μικρό εργοστάσιο φυσικού αερίου ενώ η υπόθεση της Folli – Follie ρίχνει συνεχώς σκιές στην αξιοπιστία της αγοράς. Επιπρόσθετα η πολιτική κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται με τα σενάρια των εκλογών να παραμένουν σε ισχύ ακόμα και για το 2018.
Το κλίμα επομένως ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο εξωτερικό θέλει χρόνο για να αλλάξει ουσιαστικά. Οι μαζεμένες εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί θέλουν απαντήσεις που θα πρέπει να συνοδεύονται από ενέργειες».
Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οι αποκρατικοποιήσεις δείχνουν να έχουν και πάλι μπει σε τέλμα, τα εγχειρήματα του Ελληνικού, των Ελληνικών Πετρελαίων, των πωλήσεων των μονάδων της ΔΕΗ, της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής πηγαίνουν με αργό ρυθμό γεγονός το οποίο δεν βγάζει νέα και δεν αλλάζει την ατζέντα της εσωστρέφειας».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «μια καλή είδηση θα μπορούσε να έρθει την ερχόμενη Δευτέρα από την πώληση του πακέτου δανείων (Jupiter) της Alpha Βank η οποία θα ανακοινώσει τον προτιμητέο αγοραστή και το τίμημα της συναλλαγής. Εφόσον το τίμημα που θα προκύψει είναι υψηλότερο από την αξία του βιβλίου της τράπεζες θα δοθούν κάποιες αφορμές επαναξιολόγησης εν συνόλω της δυνατότητας των τραπεζών να περιορίσουν το ύψος των κόκκινων ανοιγμάτων χωρίς να βρεθούν εκτεθειμένες σε κεφαλαιακά ανοίγματα».
Τα στατιστικά και η εικόνα των μετοχών
Εντός αυτού του κλίματος λοιπόν και σε μια εβδομάδα όπου διεθνώς έγινε... μακελειό, το ελληνικό χρηματιστήριο είδε (την Πέμπτη) νέα χαμηλά είκοσι μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης φλέρταρε με τα ιστορικά χαμηλά του! Κυρίαρχο στοιχείο της εβδομάδας ήταν η σύγχυση με στοιχεία πανικού που οδήγησε σε αγελαίες συμπεριφορές και άκριτες ρευστοποιήσεις, πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο.
Έτσι, παρ'' ότι έγινε κάποια προσπάθεια καλύτερης απεικόνισης την Πέμπτη, εντούτοις δεν είχε συνέχεια, επιβεβαιώνοντας την ανασφάλεια και την κακή ψυχολογία της αγοράς. Σήμερα λοιπόν στις τράπεζες μόνο η Eurobank έκλεισε σε θετικό έδαφος (+1,20%), η Εθνική υποχώρησε κατά 1,79% ενώ μικρότερη πτώση είχαν οι Πειραιώς και Alpha Bank.
Στο χώρο των blue chips, η Viohalco αντέδρασε άνω του 3%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι OTE, Coca Cola HBC, Τιτάν, Motor Oil και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 3% δέχτηκε η Aegean Airlines, άνω του 2% έχασαν οι ΟΠΑΠ και Fourlis και άνω του 1% οι ΔΕΗ και ΟΛΠ.
Στον Mid Cap, αντίδραση άνω του 2% είχαν οι MIG, Intralot, J&P Άβαξ και Κλουκίνας Λάππας, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι Ικτίνος και Intracom Holdings. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Πλαισιο, Τεχνική Ολυμπιακή, Attica Bank, Intracom Κατασκευές και Κρι Κρι.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Sato, Μινέρβα, Quality & Reliability, Εικόνα Ήχος, Βιοτέρ, Επίλεκτος, Παπουτσάνης, Κέκροπας, Περσεύς, Αλουμύλ και Paperpack. Στο σύνολο της αγοράς, 43 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 51 που υποχώρησαν.