Του Νίκου Τζαμπούρα
Σημαντική ενίσχυση κατέγραψε κατά την χτεσινή ημέρα το πετρέλαιο τύπου WTI καθώς κατόρθωσε να κερδίσει κοντά στα 3$, κλείνοντας στα $32,7 ανά βαρέλι. Αυτό οφείλεται στη χτεσινή σημαντική υποχώρηση του Δολαρίου ΗΠΑ λόγω ορισμένων δηλώσεων στελεχών της Fed και μεικτών οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά και εξαιτίας της έντονης φημολογίας για συνάντηση του OPEC με σκοπό τον περιορισμό της παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Dudley ο οποίος έχει δικαίωμα ψήφου και κλίνει μάλλον προς την dovish πλευρά, ανέφερε πως οι οικονομικές συνθήκες είναι πιο σφικτές σε σχέση με όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, κάτι το οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας κατά την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής. Τα σχόλια αυτά σε συνδυασμό με τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον μη- μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ, οδήγησαν το US Dollar σε χαμηλά 1,5 μηνών - το οποίο με την σειρά του βοήθησε στην άνοδο του US Oil.
Ο σημαντικότερος όμως παράγοντας που διατηρεί τον μαύρο χρυσό πάνω από τα $30, είναι η συνεχιζόμενη φημολογία για προσέγγιση των παραγωγών χωρών (εντός και εκτός OPEC) για περικοπή της παραγωγής. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Shana, ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας ανέφερε πως τουλάχιστον έξι χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – έχουν συμφωνήσει για έκτακτη συνοδό μεταξύ των παραγωγών χωρών. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον κ. del Pino ύστερα από την συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογο του, στα πλαίσια των επισκέψεων του σε διάφορες πρωτεύουσες για τη εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Ο κ. del Pino είχε προηγουμένως επισκεφτεί την Ρωσία ενώ θα επισκεφτεί και την Σαουδική Αραβία.
Οι ενέργειες και οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν πως ίσως πράγματι να είμαστε κοντά σε κάποια συμφωνία για την περικοπή της παραγωγής που θα οδηγούσε στην ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς παρόμοιες δηλώσεις και διαρροές υπήρξαν και την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο για να διαψευσθούν αργότερα, ενώ αυτή την ώρα το ρωσικό πρακτορείο Interfax αναφέρει πως και το Ιράν έχει ζητήσει σχετική σύνοδο. Εξάλλου η δυσκολία έγκειται όχι στο να πραγματοποιηθεί μία τέτοια σύνοδος, αλλά στο να έχει εκ των προτέρων συμφωνηθεί η περικοπή της παραγωγής. Μία σύνοδος που δεν θα καταλήξει σε κάποια απόφαση, θα βλάψει περισσότερο τις παραγωγούς χώρες αφού θα βυθίζει τις τιμές.
Να υπενθυμίσουμε πως το Ιράν έχει ήδη δρομολογήσει την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια, ενώ η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC και βασικός υπερασπιστής της πολιτικής της αυξημένης παραγωγής, δεν έχει δείξει ακόμη κάποια ουσιαστική διάθεση για συμφωνία.
* Ο κ. Νίκος Τζαμπούρας είναι Forex Trading Instructor του DailyFX.gr