Περιορίστηκε σημαντικά ο αρχικός ενθουσιασμός και η δυναμική της αντίδρασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι τράπεζες έχασαν όλα τα αρχικά τους κέρδη που έφταναν έως το +12,30%, ενώ κατά το ήμισυ μειώθηκε και η άνοδος του Γενικού Δείκτη που στο ξεκίνημα έφτασε έως το +9,73%.
Η ανασφάλεια και η ανησυχία είναι οι κύριοι καταλύτες που οριοθετούν την ψυχολογία των επενδυτών όλο το τελευταίο διάστημα, κάτι που αντανακλάται και σήμερα ξεκάθαρα στο ταμπλό του Χ.Α. όπου κάθε ανοδική κίνηση είναι ευκαιρία για νέες ρευστοποιήσεις για αρκετά χαρτοφυλάκια.
Η είδηση φυσικά που δεσπόζει σήμερα τόσο στην Ελλάδα όσο και σ’ όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, είναι οι χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα οδηγώντας σε ράλι τα ελληνικά assets, μετά την υπερ-πίεση όλου του τελευταίου διαστήματος.
Πάντως, σημαντική εντύπωση κάνει το γεγονός ότι χάθηκαν όλα τα αρχικά κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών, ενδεικτικό του μεγέθους της ανησυχίας αλλά και της δυσμενούς προεξόφλησης που κάνουν οι επενδυτές για ό,τι ακολουθεί, ασχέτως με τις παρεμβάσεις χρηματοπιστωτικού ενδιαφέροντος.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. αρχικά, γύρο στις 11:25 π.μ. έφτασε έως το υψηλό των 534,78 μονάδων όταν ενισχύονταν σε ποσοστό 9,73%, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στις 508,86 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 4,41%.
Η αξία συναλλαγών παρ’ ότι ξεκίνησε κάπως καλά, εντούτοις δεν είχε ανάλογη κλιμάκωση – στοιχείο που και αυτό δείχνει πράγματα με τη σειρά του – και διαμορφώνεται στα 43 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.234,94 μονάδες με άνοδο 5%, ενώ έφτασε το πρωί έως το +9,89%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 287,71 μονάδες με άνοδο 1,71%, παρ’ ότι στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 317,31 μονάδες με άνοδο 12,25%!
Θυμίζουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει δεχτεί τις ισχυρότερες πιέσεις χάνοντας άνω του 68% από τα υψηλά της 24ης Ιανουαρίου και χθες βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά. Στις τράπεζες, το volatility είναι πολύ μεγάλο καθώς οι μετοχές του κλάδου έχουν ενδοσυνεδριακή διακύμανση έως και 18%! Η Πειραιώς γύρισε σε αρνητικό έδαφος παρ’ ότι κέρδιζε έως 15,52%, ενώ κέρδη έως 2,88% κρατούν οι Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.
Στον υπόλοιπο Large Cap, κέρδη διψήφιου ποσοστού κρατούν οι ΟΤΕ και Motor Oil, ενώ μικρότερη άνοδο σημειώνουν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Τιτάν, ΕΛΠΕ, Coca Cola HBC, Viohalco κ.λπ.
Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη άνω του 15% καταγράφει η Cenergy Holdings, άνω του 12% ενισχύεται η Intralot, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι ΟΛΘ, AVAX, Profile και Intracom Holdings. Στον αντίποδα, πιέσεις 5,78% δέχεται εκ νέου η Autohellas, καθώς έχει τεράστια εξάρτηση από τον τουρισμό που φέτος πλήττεται καταλυτικά, ενώ πτώση σημειώνουν και οι Ολυμπιακή Τεχνική, Πλαστικά Θράκης και Ικτίνος. Στο σύνολο της αγοράς, 90 μετοχές ενισχύονται έναντι 29 που υποχωρούν.