Προσπάθεια θετικής αντίδρασης έδειξε στη σημερινή συνεδρίαση η αμερικανική αγοράς, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν σε θετικό έδαφος αν και μακριά από τα κέρδη που κατέγραφαν στο άνοιγμα. καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες γύρω από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στην Κίνα και τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, στους 361 έφθασαν οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό στην Κίνα σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είχε φτάσει τα 17.205 έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Ωστόσο, μια σειρά θετικών εταιρικών επιδόσεων αντιστάθμισε μέρος των ανησυχιών, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 28.399 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,51%, τον διευρυμένο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 0,73 στις 3,248 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερη επίδοση με κέρδη 1,34% πραγματοποίησε ο τεχνολογικός Nasdaq που έκλεισε στις 9.273 μονάδες.
Συνολικά επρόκειτο για μία μάλλον θετική συνεδρίαση, ειδικά όταν την Παρασκευή η αμερικανική αγορά είδε τον Dow να κατρακυλά κατά 600 μονάδες, με τον αστερίσκο όμως ότι και οι τρεις δείκτες έκλεισαν μακριά από τα υψηλά ημέρας τους.
Θετική ώθηση στον βιομηχανικό δείκτη έδωσε πάντως η πορεία της μετοχής της Nike που ενισχύθηκε κατά 3,1% έπειτα από τη σύσταση αγοράς που έδωσαν για τον τίτλο της αναλυτές της UBS και της JPMorgan, ενώ οδηγός στα κέρδη του Nasdaq αποτέλεσε η «θηριώδης» επίδοση της Tesla που έπιασε νέο ιστορικό υψηλό με άλμα 20%!
Συγκεκριμένα, τίτλος του τεχνολογικού κολοσσού του Ίλον Μασκ έφτασε να διαπραγματεύεται έως και τα 786,14 δολάρια, για να κλείσει τελικά στα 780 δολ, καθώς μετά τα εντυπωσιακά κέρδη τριμήνου που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα είδε σήμερα την Argus Research να αναβαθμίζει τη τιμή στόχο της μετοχής της στα 808 δολάρια.
Αντίθετα, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου που υποχώρησαν σε χαμηλό έτους, εν μέσω ισχυρής πτώσης της ζήτησης κυρίως στην Κίνα.
Νωρίτερα δε, «βουτιά» έως 9% σε επίπεδα του 2015 κατέγραψαν οι δείκτες της κινεζικής αγοράς κατά την πρώτη συνεδρίασή τους από τις 23 Ιανουαρίου μετά τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, εν μέσω του πανικού που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Χαρακτηριστικό είναι, ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προχώρησε σε ένεση ρευστότητας ύψους 900 δισ. γουάν (129 δισ. δολάρια) σε συμφωνίες επαναγοράς 7 ημερών στο 2,4%. Επίσης, πρόσθεσε κεφάλαια 300 δισ. γουάν σε συμβόλαια 14 ημερών στο 2,55%. Αν και το συνολικό ποσό είναι η μεγαλύτερη ημερήσια ένεση ρευστότητας του είδους της από το 2004, μεταφράζεται σε καθαρό ποσό κεφαλαίων της τάξης των 150 δισ. γουάν, δεδομένου ότι πάνω από 1 τρισ. γουάν είναι ωρίμανση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων.