«Περιμένοντας τον Γκοντό» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

«Περιμένοντας τον Γκοντό» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Οι 14 συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις που καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ένα φαινόμενο που έχουμε να δούμε περίπου 23 χρόνια στην αγορά. Αυτό είναι μια στατιστική που κάτι μας λέει. Στο ταμπλό δεν συμβαίνουν κάθε μέρα «θαύματα». Αποτυπώνεται μια πραγματικότητα και προεξοφλείται το μέλλον.

Η αμαξοστοιχία που οδηγεί υψηλότερα την αγορά της Αθήνας έχει αφήσει ενεούς τους περισσότερους εμπλεκόμενους μιας και «περιμένοντας τον Γκοντό» όλοι εικάζουν ή εύχονται για μία διόρθωση που δεν έρχεται. Ότι θα βιώναμε και τέτοια περίοδο δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κοινού και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και με το ΑΕΠ να καταρρέει με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που βιώσαμε όλα τα χρόνια της κρίσης.

Το χρηματιστήριο για ακόμα μία φορά αποδεικνύει ότι προεξοφλεί το μέλλον. Δεν κοιτά το παρόν και αγνοεί το παρελθόν. Καλά τα fundamentals, πολύ βοηθητική η τεχνική ανάλυση αλλά αν κάποιος δεν έχει όραμα και εμπιστοσύνη, δύσκολα θα μπορέσει να κάνει την διαφορά στην απόδοση.

Σημασία έχουν οι επιλογές των εταιρειών και το τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτές στο μέλλον. Το ένστικτο και η επιμονή πως θα κινηθεί η αγορά ή πως θα αναπτυχθεί μία εταιρεία στο μέλλον, είναι σημαντικά για να κερδίσουμε με διαφορά τον Γενικός Δείκτη. Αν αφήσουμε την ψυχολογία να κυβερνήσει από μόνη της τις αποφάσεις μας το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χάσουμε ή δεν θα κερδίσουμε όσα θα μπορούσαμε.

Μετά από τις...φιλοσοφικές αναζητήσεις αν και εφόσον έρθει μία διόρθωση προς την ζώνη των 750-770 μονάδων, μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για είσοδο μιας και η τάση είναι τόσ ισχυρή που δύσκολα θα έχουμε μία σημαντική κορυφή με βάση με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Το θέμα δεν είναι αν θα έρθει η διόρθωση που περιγράφουμε, αλλά το πότε και από πιο επίπεδο θα εκδηλωθεί.

Σαν σημαντικά δεδομένα έχουμε την λήξη των παραγώγων την επόμενη Παρασκευή που συνήθως κλείνει με την τάση, ενώ ο προβληματισμός για σοβαρή κορύφωση θα εντεινόταν αν βλέπαμε πολύ μεγάλη αύξηση των συναλλαγών σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών.

Να σημειωθεί για μία ακόμα φορά ότι ο τραπεζικός δείκτης παρά τις «υπερβολές» του διαστήματος που προηγήθηκε, κινείται με διαφορά φάσης από τον Γενικό Δείκτη έχοντας υπερβάλει το προηγούμενο διάστημα και σε πτώση τιμών αλλά και σε χρόνο, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να υπέραποδίδει έναντι των περισσότερων δεικτών που έχουν αρχίζει να δείχνουν σημάδια βραχυπρόθεσμης κόπωσης και συσσώρευσης.

Από την άλλη αν δεν αντέχουμε να περιμένουμε το πότε και αν διορθώσει η αγορά, τα μαθηματικά μας επιτρέπουν ανάλογα με το stop loss που έχουμε να εισέλθουμε στην αγορά με ανάλογη θέση.

Τακτικές

Το να επενδύσεις 10.000 ευρώ σε μια μετοχή που κοστίζει 10 ευρώ έχοντας stop loss τα 9 ευρώ είναι μια ενδεδειγμένη τακτική. Αν όμως το stop loss είναι το 8 ευρώ τι γίνεται; Η απάντηση είναι ότι τοποθετείς 5.000 ευρώ οπότε και πάλι 1000 ευρώ ζημία θα καταγραφεί σε περίπτωση που κτυπήσει το stop.

Τουλάχιστον όμως θα είσαι μέσα στην αγορά και σε μία δεύτερη φάση μπορείς να αποφασίσεις για τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ και που θα τα τοποθετήσεις.

Με αυτό το παράδειγμα αναδεικνύουμε ότι πάντα υπάρχουν λύσεις σε όποια φάση της αγοράς.

Αυτός που κερδίζει την αγορά δεν είναι αυτός που πουλάει με κέρδος μιας και αυτό είναι και το πιο εύκολο. Αυτός που κερδίζει είναι αυτός που ξέρει εκ των προτέρων πόσα πάει να χάσει σε περίπτωση που η αγορά κινηθεί αντίθετα.

Η ξεκάθαρη και σταθερή στρατηγική είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά του επιτυχημένου επενδυτή και ας κάνει ότι θέλει ο κάθε “Γκοντό».

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.