Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μήνας που αφαιρεί από την αγορά ότι είχε «χτιστεί» τον Απρίλιο φαίνεται πως είναι ο Μάιος, καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης έχει απολέσει όλο το ράλι του προηγούμενου μήνα, ευρισκόμενος πλέον σε χαμηλά 45 ημερών.
Μάλιστα, στο ανοδικό momentum του Απριλίου, το Χ.Α. ξεκινούσε πτωτικά και έκλεινε ανοδικά κάνοντας μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, ενώ το Μάιο γίνεται το αντίθετο με ανοδική κίνηση τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων αλλά «κρέμασμα» και πτώση στο φινάλε!
Πρόκειται για ένα στοιχείο που μαρτυρά την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια, την καχυποψία αλλά και την απουσία πίστης για κάτι καλύτερο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Η αγορά μετά από πολύ καιρό συμπλήρωσε 5ήμερο πτωτικό σερί, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αυτό το διάστημα 4,81%, ενώ 10,62% έχασε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών. Ένας συνδυασμός παραγόντων, εγχώριων αλλά και διεθνών επιδείνωσε το κλίμα και όλο το επενδυτικό προφίλ της χώρας.
Η υπόθεση με τη Folli Follie έχει προξενήσει μεγάλο πλήγμα έτσι κι αλλιώς, ασχέτως με την τροπή που θα έχει – στην τελική της έκβαση – η υπόθεση. Η ιστορία που έτσι κι αλλιώς θα «σέρνεται» για καιρό αφήνει μεγάλη σκιά αβεβαιότητας πάνω από την αγορά, που πλέον είναι πολύ επιφυλακτική, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον «λαμπερούς» ομίλους της ελληνικής αγοράς.
Επίσης, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία επιδείνωσε το κλίμα, επαναφέροντας με έντονο τρόπο τον προβληματισμό για όλο τον ευρωπαϊκό νότο, κάτι που καθρεφτίστηκε στην αγορά ομολόγων αλλά και μετοχών των συγκεκριμένων χωρών, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα.
Όλα τα ανωτέρω βεβαίως θα είχαν μικρότερη – αρνητική - επιρροή στην ελληνική αγορά, αν και εφόσον η οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση, οι διαρθρωτικές αλλαγές «περπατούσαν» και αν η κυβέρνηση έδειχνε μεγαλύτερη πίστη στις μεταρρυθμίσεις που (υποχρεώνεται να) κάνει.
Η κυβέρνηση δείχνει να πελαγοδρομεί το τελευταίο διάστημα προβληματίζοντας για το αν θα προλάβει τις προθεσμίες και αν θα καταφέρει να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέσα στα χρονοδιαγράμματα.
Συνδυαστικά μ'' αυτό, αρνητικά επιδρά στην αγορά η πλήρης απουσία ορατότητας για το πως θα πορευτεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, με τις αγορές να διαβάζουν αρνητικά τον όποιο... απεγκλωβισμό, όπως μαρτυρά η εικόνα σε ομόλογα και μετοχές. Με λίγα λόγια το… μωσαϊκό – οικονομία, χρηματιστήριο, ομόλογα – της χώρας σ' αυτή τη φάση δεν είναι σε καλό momentum, ούτε εμπνέει εμπιστοσύνη στο σύστημα να αναλάβει νέα ρίσκα.
Η εικόνα της αγοράς σήμερα και το 5ήμερο
Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες το Χ.Α. όπως προαναφέρθηκε συμπλήρωσε 5ήμερο πτώσης, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει την Παρασκευή στις 782,80 μονάδες με πτώση 0,43% κλείνοντας για 2η διαδοχική συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, σε μια συνεδρίαση που είχε υψηλό ημέρας στις 796,56 μονάδες (+1,32%).
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,71 εκατ. ευρώ με τα 9,48 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ δέσποσε ο ΟΤΕ με τζίρο που έφτασε στα 16,66 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης FTSE 25 είχε πτώση 0,64%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε τις 900 μονάδες για πρώτη φορά από τις 13 Απριλίου, κλείνοντας στις 888,54 μονάδες με νέα πτώση 1,48%.
Παρ'' ότι τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης η εικόνα του Large Cap ήταν θετική, εντούτοις στο κλείσιμο, οι πιέσεις κυριάρχησαν. Με πτώση 2,15% έκλεισε η Alpha Bank, -1,79% η Πειραιώς, -1,09% η Eurobank και -0,56% η Εθνική.
Στα blue chips, πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως ΕΧΑΕ -2,70%, ΟΤΕ -1,85%, Jumbo -1,83%, Grivalia Properties -1,10% και Coca Cola HBC -0,47%.
Ανοδικά έκλεισαν οι Viohalco +2,84%, ΓΕΚ Τέρνα +1,75%, Μυτιληναίος +1,69%, ΕΥΔΑΠ +1,04%, ενώ μετά από πολυήμερες πιέσεις, ο τίτλος των Folli Follie αντέδρασε με άνοδο 8,03% και κλείσιμο στα 7,40 ευρώ. Διακινήθηκε όγκος 529.330 τεμαχίων, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 495 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος που μετά την έκθεση αναβάθμισης της Euroxx έκλεισε με άνοδο 3,39% στα 1,83 ευρώ. Ανοδικά έκλεισαν επίσης οι Ικτίνος, Cenergy Holdings, ΚΜΛ, Νηρέας, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης, ενώ πτωτικά έκλεισαν οιι J&P Άβαξ, Fourlis, MIG, Intralot, Ελλάκτωρ και Attica Bank.
Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Frigoglass, Pasal, Κτήμα Λαζαρίδη, Lavipharm, Κυριακούλης, Byte Computer, Χαϊδεμένος, Δρομέας, Forthnet, Centric και Περσεύς. Στον αντίποδα, πιέστηκαν τίτλοι όπως Space Hellas, Κρέτα Φαρμ, Τεχνική Ολυμπιακή, Βιοτέρ, ΑΝΕΚ, ΕΚΤΕΡ και Σελόντα.
Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν μοιρασμένη, με 59 ανοδικές και 56 πτωτικές μετοχές.