Πεδίο μάχης οι 900 μονάδες του γενικού δείκτη
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήριο Αθηνών

Πεδίο μάχης οι 900 μονάδες του γενικού δείκτη

Ξεκίνησε χθες η έβδομη εβδομάδα από τα τοπικά χαμηλά του Γενικού Δείκτη ( 783 μονάδων),που έφτασε με το ανοδικό σερί των έξι προηγούμενων, στο πολυθρύλητο επίπεδο των 900 μονάδων.

Η συνεδρίαση κινήθηκε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα συναλλακτικής δραστηριότητας προσπαθώντας να αφομοιώσει τη μεγάλη προηγηθείσα κίνηση, που βασίστηκε κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα, μερικά εκ των οποίων κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ, αλλά και στους μακροοικονομικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας.

Σε διεθνές επίπεδο ξεχωρίζουν η σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και  οι λιανικές πωλήσεις Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, αύριο.

Ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ενδιαφέρον μήνας καθώς οι ξένοι διαχειριστές κλείνουν τα βιβλία τους, αλλά στα του οίκου μας ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το επίπεδο των 900 μονάδων που αποτελεί το πεδίο μάχης αγοραστών- πωλητών.

Και τούτο, διότι ήδη υπάρχουν αξιόλογα κέρδη από τα χαμηλά στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά από την άλλη, τα κέρδη κατέγραψαν κυρίως οι μετοχές του FTSE –ΧΑ/ Large Cap, με τις περισσότερες μετοχής της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να διακρίνονται από επενδυτική απάθεια και χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Το θετικό σενάριο εντοπίζεται κυρίως στην προσπάθεια των διαχειριστών κυρίως όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού να μετριάσουν τις απώλειες από την αρχή της χρονιάς γεγονός που επισημαίνεται και στη διαγραμματική απεικόνιση του δείκτη DAX.

DAX – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης, κινείται και αυτός ανοδικά για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, επιταχύνοντας την κίνησή του μετά την ανοδική διάσπαση του πλέγματος των δυο κινητών των 200 εβδομάδων. Ο δείκτης υπερέβη ήδη την αντίσταση των 14.153 μονάδων, ερχόμενος από τα χαμηλά των11862 μονάδων και εάν και εφόσον τις κατοχυρώσει, επόμενος στόχος είναι οι 14825 μονάδες υψηλό του φετινού Μαρτίου. Οι 13820 μονάδες και το επίπεδο των δύο κινητών, συνιστούν πολύ σημαντικές στηρίξεις στο ενδεχόμενο διόρθωσης.

Επανερχόμενοι στην αγορά μας, που φέτος διακρίνεται σε όλη τη διάρκεια μιας «δυστοπικής» διεθνούς σκηνής, ως έχουσα θετική αυτονόμηση από τις ξένες αγορές, υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη συνέχιση της κίνησης. Τα εταιρικά αποτελέσματα δείχνουν προς την κατεύθυνση αυτή, και συνάμα ο Τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε της όλης μέχρι τώρα πορείας καταγράφοντας μεγαλύτερη απόδοση από το σύνολο της αγοράς, προσθέτοντας και την πρέπουσα κινητικότητα σε όλο το ταμπλό του FTSE/ΧΑ- Large Cap.

Παρόλα αυτά, ενδεχόμενη αποθέρμανση από τις τραπεζικές μετοχές θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε rotation σε άλλους τίτλους που ενδεχομένως δεν έχουν ακολουθήσει, είτε σε μια γενικότερη διόρθωση που θα αποθερμάνει τους ταλαντωτές και θα προετοιμάσει την επόμενη κίνηση.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο επισημαίνουμε ως πεδίο μάχης το συγκεκριμένο επίπεδο, καθώς όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε στην διαγραμματική απεικόνιση του Γενικού Δείκτη, ενδεχόμενη υπέρβαση της ζώνης 905-912 μονάδων μπορεί να επιταχύνει την ανοδική κίνηση. Θα απαιτηθεί σαφώς η αύξηση του όγκου συναλλαγών που θα δικαιολογήσει υψηλότερες αποτιμήσεις που στηρίζονται πάντως από τα εταιρικά αποτελέσματα και τη γενικότερη ματιά στους μακροοικονομικούς δείκτες.

ΓΔ- ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο τριπλός πυθμένας σε ορίζοντα δυόμιση ετών προδιαθέτει σε μεσοπρόθεσμο χρονοπλαίσιο μια δυναμική κίνηση, και καθιστά εμφανές το πόσο σημαντικό είναι το επίπεδο των 905-912 μονάδων. Ενδεχόμενη υπέρβασή του θα οδηγήσει τον δείκτη προς τον στόχο των 950 μονάδων, με εμπόδιο στις 930 μονάδες, ενώ οι 880 μονάδες αποτελούν σημαντική στήριξη πλέον στο ενδεχόμενο διόρθωσης.

Η απόσταση που χωρίζει τον κινητό των 50 ημερών από τον αντίστοιχο των 200 ημερών, επιβεβαιώνει ότι ο δρόμος παραμένει ανηφορικός και βραχυπρόθεσμα οι διορθώσεις είναι πιθανές. Ο ημερήσιος ταλαντωτής Rsi 14 βρίσκεται μόλις στην υπεραγορασμένη ζώνη στις 71 μονάδες. Υψηλά έτους τον Φεβρουάριο στις 973,27 μονάδες.

Η UBS στην τελευταία έκθεσή της άλλωστε επισημαίνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας αύξηση 6,4% του ΑΕΠ, τονίζοντας κατά την εκτίμησή της και τη σημαντική πτώση του χρέους/ ΑΕΠ που την τοποθετεί στο 152% έως το τέλος του 2024.

Από την άλλη, εμφανίζεται επιφυλακτική όσον αφορά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας πριν τις εκλογές του 2023, τοποθετώντας τη χρονικά στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Καλό είναι να συνυπολογίσουμε τέλος και την εκτίμηση της Goldman Sachs για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το 2023, όπου και εκτιμά σημαντική υποχώρηση του δομικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,9% από το 5,1% που βρίσκεται σήμερα. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις αυτές και σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της FED και των υπολοίπων Κεντρικών Τραπεζών, θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την πορεία των αγορών από την αρχή του επόμενου έτους.