Πατάει φρένο η ΕΚΤ με φόντο εφιαλτικά σενάρια για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Πατάει φρένο η ΕΚΤ με φόντο εφιαλτικά σενάρια για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Χαμηλότερη ανάπτυξη κατά τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες και υψηλότερο πληθωρισμό για περισσότερο, που θα ξεπεράσει ενδεχομένως ακόμη και το επίπεδο του 7%, έχει το… μενού των οικονομικών προβλέψεων που θα παρουσιαστούν στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη 10 Μαρτίου. 

Οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεδριάζουν με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τρομακτική άνοδο των τιμών σε ενέργεια και εμπορεύματα, με τις εκτιμήσεις πλέον να αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο σύνολο του 2022 στο 5,5%, επίπεδο που πριν τον πόλεμο αφορούσε στο υψηλότερο επίπεδο που θα έφτανε ο δείκτης τιμών καταναλωτή. 

Για μία ακόμη φορά οι προβλέψεις καλύπτονται από πέπλο αβεβαιότητας μετά τη ρωσική εισβολή και τις σοβαρές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. Πληροφορίες του liberal.gr, αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα πατήσει… φρένο σε ό,τι αφορά την επίσπευση του tapering, λόγω του εξαιρετικά ρευστού σκηνικού, ενώ έχει στα χέρια της και ένα δυσμενές σενάριο το οποίο τρομάζει, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στο αποκορύφωμά του προς το 10% και την ανάπτυξη να δέχεται τεράστιο πλήγμα το 2022 και να διαμορφώνεται χαμηλότερα από 3%, ενώ χειρότερη είναι η εικόνα για το 2023.

Στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης, η Γαλλίδα θα τονίσει την ευελιξία που πρέπει να επιδείξει η ΕΚΤ στο εξής με φόντο την ακραία αβεβαιότητα που κυριαρχεί τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Αρχικά, η Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να ανησυχούν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα γιατί η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει την παροχή ρευστότητας στο σύστημα. Η προσοχή, ωστόσο, όλων στρέφεται στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει για τις επόμενες κινήσεις της. Και αυτό γιατί πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε αρχίσει να γέρνει η ζυγαριά προς την ταχύτερη λήξη του QE και την επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων, υπό το φόβο του πληθωρισμού.

Τώρα, τα πράγματα αλλάζουν και προτεραιότητα πρέπει να δοθεί ξανά στη στήριξη της οικονομίας. Το βασικό, λοιπόν, μήνυμα της Λαγκάρντ θα είναι ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις και όχι μόνο θα είναι πολύ προσεχτική στον τρόπο με τον οποίο θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης αλλά θα αφήσει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων έκτακτων αγορών ομολόγων, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και λήγουν αυτόν τον μήνα.

Και μόνο οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, βάσει των οποίων λαμβάνονται οι αποφάσεις για την αύξηση των επιτοκίων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς Ρωσία και Ουκρανία είναι μικρές καθώς αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ, όμως οι εμπορικές συναλλαγές της Ευρώπης με τις δύο χώρες αναμένεται να καταρρεύσουν επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα. Ήδη, πολλές επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να κόψουν τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ και οι μεταφορές έχουν δυσκολέψει πολύ. Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται αισθητά και αναμένεται να χειροτερέψουν.

Ένα ακόμη πρόβλημα που καλείται να σταθμίσει η ΕΚΤ είναι ο υψηλός πληθωρισμός. Οι τιμές αυξάνονται συνεχώς περιορίζοντας το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών με αποτέλεσμα να μειώνεται και η καταναλωτική δαπάνη. Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά τρομάζουν με τις αυξήσεις που βλέπουν στα ράφια χωρίς να έχουμε φτάσει στην κορύφωση του φαινομένου και πλέον το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο.

Γι’ αυτό η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, αναστέλλοντας ξανά τον κανόνα ετήσιας μείωσης του χρέους κατά το 1/20 του χρέους που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Εξετάζει επίσης την εφαρμογή νέων μέτρων στήριξης όμως τα πακέτα στήριξης για τα νοικοκυριά δεν αρκούν για να λυθεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Capital Economics, τα σχέδια της ΕΚΤ «παγώνουν» αλλά για λίγο και η πρώτη αύξηση επιτοκίων τοποθετείται τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΚΤ αναμένεται να αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,5%-3,7%.

Βέβαια, η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αισιόδοξη με δεδομένο ότι την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, υπολόγισε τον αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε 0,3 - 0,4 ποσοστιαίες μονάδες και από τότε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τις ενεργειακές τιμές να εκτοξεύονται σε κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Η ΕΚΤ θα επιστρέψει στην υλοποίηση του σχεδίου της μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ήτοι μόλις εξανεμιστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δυστυχώς για όλους, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνεται σύντομα…