Το πάρτι των αγορών ήδη «εκταμιεύεται» από εταιρείες και μεγαλομετόχους

Το πάρτι των αγορών ήδη «εκταμιεύεται» από εταιρείες και μεγαλομετόχους

«Αν και τα τελευταία νέα για ένα εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικά, μπορεί να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους επιτάχυνσης της εξάπλωσης του ιού και πιο αυστηρούς περιορισμούς έως ότου επιτευχθεί ευρεία ανοσία».

Με αυτά τα λόγια η κυρία Λαγκάρντ «γείωσε» χθες την υπέρμετρη αισιοδοξία των επενδυτών όσον αφορά την αμεσότητα της αναχαίτισης της πανδημίας από το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer-ΒioNtech.

Ταυτόχρονα όμως φρόντισε ως διορατική τραπεζίτης να στείλει έγκαιρα το σήμα στις αγορές ότι το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, το οποίο έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον Δεκέμβριο, εξακολουθεί να εστιάζει στην αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για τον κορονοϊό (PEPP) και των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες (TLTROs). Όπως χαρακτηριστικά είπε:« πιθανόν να παραμείνουν τα κύρια εργαλεία προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής μας».

Μαζί με τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό δεν αποσύρεται και το volatility. Xτες η σκυτάλη παρεδόθη από τις πρωταγωνίστριες της Δευτέρας όπως η Royal Caribbean Cruises, η Carnival Corp, η American Airlines οι Pfizer- BioNtech κ.α στους μεγάλους χαμένους όπως για παράδειγμα η Zoom, εγκαινιάζοντας την περίοδο υψηλών διακυμάνσεων και rotation που προλογίσαμε χτες.

Βέβαια η υπέρμετρη αισιοδοξία των επενδυτών δεν ροκανίστηκε μόνο από την κεντρική τραπεζίτη της ΕΚΤ. Υπάρχουν λεπτομέρειες που λειτούργησαν σαν σαράκι:

-Η Carnival Corp, η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο, εκμεταλλευόμενη το ράλι της Δευτέρας, ανακοίνωσε στις χρηματιστηριακές αρχές ότι θα πουλήσει μετοχές αξίας έως 1,5 δισ. δολαρίων, προκειμένου «να συγκεντρώσει χρήματα για γενικούς εταιρικούς σκοπούς». Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία πρόσφατα είχε αναγκαστεί να πουλήσει μετοχές σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές προκειμένου να πληρώσει υποχρεώσεις, οπότε η κίνηση να εκμεταλλευτεί μια μέρα εκτόξευσης της τιμής της μετοχής της έχει λογική.

Ταυτόχρονα όμως μας δίνει και ένα μήνυμα: Μπορεί οι εταιρείες ταξιδίων να προσπαθούν να πείσουν τις ρυθμιστικές αρχές και τους καταναλωτές ότι η κρουαζιέρα είναι ασφαλής, αλλά μέχρι να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού, μεσολαβούν αρκετοί μήνες ταλαιπωρίας και αγώνα οικονομικής επιβίωσης για τη βιομηχανία των ταξιδιών.

-Το ίδιο μήνυμα «έστειλε» και η American Airlines. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου, η εταιρεία προχώρησε σε προσφορά μετοχών αξίας 500 εκατ. δολαρίων, στην τιμή των 13 δολαρίων ανά μετοχή.

Εγχειρίδιο χρήσης από το ίδιο το έξυπνο χρήμα

Η μετοχή της Pfizer ξεκίνησε την χρονιά στα 39,18 δολάρια. Στο μεγάλο sell off του Μαρτίου έφτασε ως τα 28,50 δολάρια και μέχρι τον Ιούλιο είχε επανέλθει στα πρότερα επίπεδα, με υψηλό προς τα τέλη Ιουλίου τα 39,26 δολάρια. Έκτοτε διαπραγματευόταν μεταξύ των 35-38 δολαρίων παρά το γεγονός ότι ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού διαφαίνονταν ότι θα είναι από τις πρώτες εταιρείες που θα κόψει το νήμα στον αγώνα κατά του Sars Cov-2.

Τη Δευτέρα μετά το δελτίο Τύπου με τις πρώτες παρατηρήσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, η μετοχή ανέβηκε έως τα 41,99 δολάρια και χθες επανήλθε σε τιμές πέριξ των 38,30 δολαρίων.

Θα περίμενε κανείς αν μη τι άλλο ο τίτλος να κρατήσει τα κέρδη της Δευτέρας και να συσσωρεύσει έστω πριν δώσει νέα υψηλά. Αυτό δε συνέβη.

Χτες μάλιστα ανακοινώθηκε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla πούλησε τη Δευτέρα 132.508 μετοχές σε μέση τιμή 41,94 $ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με την εταιρεία η πώληση ήταν μέρος ενός προγραμματισμένου προγράμματος συναλλαγών 10b5-1, το οποίο εγκρίθηκε στις 19 Αυγούστου.

Η Pfizer επιβεβαίωσε την πώληση και φρόντισε να τονίσει ότι παρά το γεγονός ότι η πώληση αντιπροσώπευε το 61,8% των μετοχών που κατέχει έμμεσα ή άμεσα ο Αlbert Bourla, εντούτοις ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει δυνητικά μεγαλύτερη συμμετοχή στην εταιρεία. (σ.σ: ενδεχομένως μέσω προγράμματος ανταμοιβής με stock options).

Η Pfizer δεν είναι η πρώτη εταιρεία όπου στέλεχος κατοχύρωσε τα κέρδη από ράλι της μετοχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέντε κορυφαία στελέχη της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna -η οποία δεν αποκλείεται να είναι η δεύτερη ή η τρίτη εταιρεία που θα τερματίσει στην κούρσα του εμβολίου και μάλιστα με τεχνολογία m-RNA- πούλησαν μετοχές αξίας άνω των 80 εκατ. δολαρίων φέτος, κατοχυρώνοντας την μέχρι τότε άνοδο κατά 300% της μετοχής.

Η συμπεριφορά των δύο μετοχών είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, παρά τη σαφή υπεροχή της Pfizer σε ήδη εγκεκριμένες γραμμές φαρμάκων με εντυπωσιακές πωλήσεις.

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, η Μoderna έχει χαμηλά έτους τα 17,30 δολάρια, υψηλά έτους τα 95,21 δολάρια και χθες διαπραγματεύτηκε πέριξ των 81,5 δολαρίων. Δηλαδή η εταιρεία διατηρεί μεγάλο μέρος της κεφαλοποίησης που της εξασφάλισε το φετινό ράλι.

Προφανώς λοιπόν στο κάδρο εισέρχονται λεπτομέρειες, που ενδεχομένως δεν τις γνωρίζουμε σε βάθος. Για παράδειγμα η Moderna, χρηματοδοτήθηκε για την έρευνα και την ανάπτυξη του εμβολίου μέσω του Warp Speed. Η Pfizer χρηματοδοτήθηκε μεν αλλά για την απόκτηση και τη διανομή των δόσεων του εμβολίου, όχι για την ανάπτυξη του.

Η λεπτομέρεια αυτή σε συνδυασμό με την διαφορετική χρηματιστηριακή συμπεριφορά των δύο εταιρειών μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως είναι μετρήσιμη η πιθανότητα η Pfizer να μην επωφεληθεί αρκετά από τη διάθεση εμβολίου στην αγορά.

Εν ολίγοις, το κέρδος από τη διανομή του εμβολίου είναι ένας άγνωστος Χ που εξαρτάται από πολλές λεπτομέρειες και ενδεχομένως και συμφωνίες. Για κάποιες εταιρείες λοιπόν μπορεί να μην ανέλθει στα εντυπωσιακά νούμερα που έχουν στο μυαλό τους οι επενδυτές.

Για άλλη μια φορά λοιπόν θα προτείνουμε «τα αυγά να μην είναι όλα στο ίδιο καλάθι» τουλάχιστον μέχρι να έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις όσον αφορά τι κύκλο εργασιών προσδοκά η εκάστοτε εταιρεία που θα λαμβάνει την έγκριση για το εμβόλιο της και φυσικά με τι περιθώριο κέρδους.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.