Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πτωτικά για πολλοστή φορά μέσα στον Αύγουστο που αποδεικνύεται απολύτως διορθωτικός μήνας κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να δείχνει αδυναμία αντίδρασης, ενώ ο Γενικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από τις 830 μονάδες.
Μολονότι χθες οι τρεις αμερικανικοί δείκτες αντέδρασαν σε ποσοστό άνω του 1% και οι ασιατικές αγορές ακολούθησαν την άνοδο, οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν μουδιασμένες, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και τη γενικότερη αστάθεια που επικρατεί ευρύτερα.
Σ' ότι αφορά το Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί πως – παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη – το ευρύτερο ταμπλό είναι μοιρασμένο, κάτι που δείχνει ότι η κινητικότητα στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις παραμένει. Η πτώση του Γ.Δ. έρχεται πρωτίστως από τα αρνητικά πρόσημα στις τράπεζες, την Coca Cola HBC αλλά και μετοχές όπως ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 822 μονάδες με απώλειες 0,77%, ενώ η αξία συναλλαγών σε ήπιο τέμπο ξανά διαμορφώνεται στα 12 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες ο τζίρος της συνεδρίασης ήταν περιορισμένος, φτάνοντας μόλις στα 41,37 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι οι ισχυροί τηρούν στάση αναμονής όλο το τελευταίο διάστημα χωρίς νέα πονταρίσματα, με τον Αύγουστο εύλογα να είναι μήνας διόρθωσης ύστερα από το εξαιρετικό πρώτο 7μηνο του 2019.
Όπως τονίζει στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «μετά από τέτοιο ράλι, το να συσσωρεύει και να αφομοιώνει επίπεδα η αγορά είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Κατά τη γνώμη μου, το επόμενο διάστημα η αγορά θα κινείται εντός του εύρους των 780 με 940 μονάδων, εξισορροπώντας και “χωνεύοντας” επίπεδα, μετά τη μεγάλη κούρσα που έχει προηγηθεί.
Από εκεί και πέρα, όταν ολοκληρωθεί η συσσώρευση και όταν υπάρξουν αφορμές και αιτίες μέσα από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και τη βελτίωση του ευρύτερου επενδυτικού κλίματος, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να αλλάξει επίπεδο και να κινηθεί προς τις 1.300 μονάδες».
Κατά τα λοιπά, μπορεί χθες η ανακοίνωση της άρσης των capital controls να γύρισε τις τράπεζες από το -4% σε κέρδη έως 2,19%, όμως φαίνεται πως η απόφαση ήταν έτσι κι αλλιώς προεξοφλημένη, εδώ και καιρό.
Ασχέτως αν σε επίπεδο χρηματιστηρίου η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων δεν αποτέλεσε ισχυρή έκπληξη, το σίγουρο είναι ότι η αγορά μπαίνει σε μια νέα φάση, χωρίς τη «ρετσινιά» των περιορισμών στην κίνηση ρευστού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη βαθμολόγηση που θα δώσουν προσεχώς στην Ελλάδα – και στις τράπεζες - οι οίκοι αξιολόγησης.
Σήμερα οι τραπεζικές μετοχές πιέζονται, με τις Eurobank και Πειραιώς να υποχωρούν λίγο πάνω του 2%, ενώ ελαφρώς μικρότερη είναι η πτώση των Alpha Bank και Εθνική. Στις μη τραπεζικές μετοχές του Large Cap, πτώση άνω του 1% έχουν οι Coca Cola HBC, Titan, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Θετικά, αλλά χωρίς κανένα momentum κινούνται οι Σαράντης, Jumbo, Lamda Development, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα.
Ενδεικτικό της στάσης αναμονής και των εξαιρετικά περιορισμένων συναλλαγών σήμερα, είναι ότι η μετοχή της Cenergy Holdings, έως τις 11:50 π.μ. δηλαδή μετά από 80 λεπτά συνεδρίασης, έχει διακινήσει μόλις… ένα τεμάχιο (!!), ενώ ο ΟΛΠ έχει διακινήσει 256 τεμάχια!
Στο χώρο του Mid Cap θετικά κινούνται μετοχές όπως Profile (πάνω από τα 4 ευρώ και νέα ιστορικά υψηλά), Quest Συμμετοχών, AVAX, Intralot, Πλαστικά Θράκης και Παπουτσάνης, ενώ υποχωρούν οι Νηρέας, Ικτίνος, Intrakat, Έλτον, Attica Bank, MIG και Κρι Κρι.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές όπως Paperpack (καλά αποτελέσματα), Byte Computer, Μουζάκης, Κλουκίνας Λάππας, Quality & Reliability, Αλουμύλ και ΕλβαλΧαλκόρ. Στο σύνολο της αγοράς, 37 μετοχές ενισχύονται έναντι 32 που υποχωρούν.