Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 οι οικονομικές ειδήσεις από την Κίνα, που εναλλάσσονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι από αρνητικές μέχρι επιβαρυντικές για την πορεία των βασικών δεικτών και μεγεθών. Η ασθενής ανάπτυξη, η υποχώρηση των εξαγωγών, η αποκλιμάκωση των ρυθμών βιομηχανικής παραγωγής και η βαθιά κρίση του τομέα της οικιστικής ανάπτυξης και των ακινήτων, συνοδεύουν κάθε έκθεση των οικονομικών και χρηματιστηριακών αναλυτών που αφορά το οικονομικό προφίλ της Κίνας για το 2022.
Παράλληλα η απουσία διαφάνειας των λογιστικών καταστάσεων των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια καθώς και η ράθυμη ανταπόκριση τους στις προδιαγραφές και στους κανόνες των δυτικών χρηματιστηρίων, έχει καλλιεργήσει μέσα στο 2022, ένα κλίμα επιφυλακτικότητας των ξένων επενδυτών απέναντι στις κινεζικές εταιρείες.
Έτσι ενώ η διεθνής επενδυτική κοινότητα διακρίνει ευκαιρίες σε αυτήν την αχανή αγορά, διατηρεί ταυτόχρονα και τις ενστάσεις της όσον αφορά την τοποθέτηση κεφαλαίων. Ωστόσο το 2022 είναι μια χρονιά στην οποία οι δημόσιες εγγραφές (ΙΡΟs) εταιρειών στα χρηματιστήρια, κατέγραψαν ρεκόρ στην προσέλκυση κεφαλαίων, απέναντι στις Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές εταιρείες. Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα της Refiniv Eikon Data, τα Αμερικανικά ΙΡΟs υποχώρησαν από τα περίπου $270 δισ. στα $17,5 δισ., ενώ τα αντίστοιχα Κινεζικά από τα $118 δισ. στα $71 δισ., κατακτώντας ωστόσο την πρώτη θέση.
Είναι λογική η κατάκτηση της πρώτης θέσης; Ναι. Διότι κατά πρώτον μπορεί να υπάρχει επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης, ωστόσο δεν είναι ορατά σημάδια ύφεσης. Κατά δεύτερον δεν εμφανίζονται πληθωριστικές πιέσεις. Και κατά τρίτον δεν έχει ακολουθηθεί αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων, αλλά μείωση τους. Επομένως με όρους καθαρά οικονομικούς, η επιλογή των χρηματιστηριακών επιλογών για τους Κινέζους επενδυτές είναι λογικότατη.
Δεν θα λέγαμε όμως το ίδιο για τους δυτικούς επενδυτές. Και αυτό διότι ενώ τα IPOs στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 11%, τα IPOs κινεζικών εταιρειών στη Wall Street υποχώρησαν κατά 97% και στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά 81%. Η υποχώρηση στη Wall ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του Nasdaq να φρενάρει τις μικρές εκδόσεις ΙΡΟ κινεζικών εταιρειών, που είχαν οδηγήσει σε φαινόμενα ακραίας κερδοσκοπίας με τις μετοχές να επιτυγχάνουν αποδόσεις της τάξης του 2.000% με την είσοδο τους στο χρηματιστήριο. Έτσι από τα 32 ΙΡΟ κινεζικών εταιρειών το 2021, μόλις 1 ΙΡΟ ολοκληρώθηκε μέσα στο 2022. Παρά το γεγονός αυτό υπάρχουν άλλες 50 κινεζικές εταιρείες που περιμένουν να εισαχθούν στον Nasdaq.
Η υποχώρηση των κινεζικών ΙΡΟ στη Δύση, οφείλεται και στο γεγονός πως η πλειονότητα των εταιρειών που εισάγονται στα χρηματιστήρια ανήκουν στο τεχνολογικό κλάδο, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα.
Και ως γνωστόν οι εταιρείες αυτές, πιθανότατα θα αποτελέσουν θύματα του τεχνολογικού και εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, με τους αποκλεισμούς εταιρειών, εξαρτημάτων, ανταλλακτικών και υλικών.
Ας σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο κινεζικό ΙΡΟ μέσα στο 2022 ήταν αυτό της CNOOC ύψους $4,38 δισ. Η China National Offshore Oil Corporation είναι η τρίτη σε μέγεθος κρατική κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία. Είχε προηγηθεί αυτό της επίσης κρατικής China Mobile ύψους $8,78 δισ. τον Δεκέμβριο του 2021.