ΟΤΕ, Jumbo, ΤΕΝΕΡΓ και Motor Oil κράτησαν στις 540 μονάδες το ΧΑ

ΟΤΕ, Jumbo, ΤΕΝΕΡΓ και Motor Oil κράτησαν στις 540 μονάδες το ΧΑ

Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων αλλά και έντονης μεταβλητότητας ήταν και η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εν μέσω διαταραγμένου κλίματος και ευρύτερης ανασφάλειας διεθνώς, η αγορά κράτησε τις 540 μονάδες βρίσκοντας στηρίξεις σε κορυφαία blue chips όπως ΟΤΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

O Γενικός Δείκτης μετά το χθεσινό -3,91% και το -22,5% του Μαρτίου, σήμερα εν μέσω αρκετών παλινδρομήσεων προσπάθησε να κρατηθεί πλησίον των 550 μονάδων, κλείνοντας στις 541,44 μονάδες με άνοδο 0,93%, έχοντας συνολική διακύμανση 3,06%.

Ήταν μια συνεδρίαση μεικτών προσήμων, καθώς 49 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 52 που ενισχύθηκαν, ενώ η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη και διαμορφώθηκε στα 56,58 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης μετά το χθεσινό -10,25% σήμερα υποχώρησε εκ νέου 3,38% έχοντας διακύμανση 11,17%, καθώς έφτασε να υποχωρεί έως 6,95% και να ενισχύεται έως 4,22%. O FTSE 25 έκλεισε στις 1.315,40 μονάδες με άνοδο 1,13%, ενώ έφτασε έως το +2,30%.

Στις τράπεζες, κέρδη 1,03% και 0,64% είχαν οι Alpha Bank και Τράπεζα Ελλάδος, ενώ η Εθνική υποχώρησε κατά 7,94%, η Πειραιώς -6,56%, η Eurobank -3,29% και η Attica Bank -2,16%. Στον Large Cap, στήριξη στο Γ.Δ. έδωσαν οι Jumbo και ΟΤΕ με άνοδο 9,94% και 9,38% αντίστοιχα, κέρδη άνω του 2% είχαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, πιέσεις 4,22% είχε η ΕΧΑΕ, 3,80% η Viohalco, -3,72% η Fourlis, -2,70% η Lamda Development και -2% η Ελλάκτωρ.

Στον Mid Cap κέρδη είχαν οι Quest Συμμετοχών, AVAX, Cenergy Holdings, Πλαίσιο και Profile, ενώ πιέστηκαν οι ΟΛΘ, Ικτίνος, Intralot, Ολυμπιακή Τεχνική και Autohellas.

Στη μέγγενη του κορονοϊού η παγκόσμια οικονομία

Ο κορονοϊός «καλπάζει» σ’ όλες τις χώρες και κυρίως σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, «χτυπώντας» πλέον με ένταση τόσο τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Αμερική, όσο και την «έδρα» των ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων, το Ηνωμένο Βασίλειο, που παρουσιάζει ραγδαία κλιμάκωση κρουσμάτων και θανάτων.

Με τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση και σ’ αυτές τις χώρες, όπως έγινε σε Ιταλία και Ισπανία να είναι πλέον ορατός, αλλά και με την επιβολή νέων μέτρων διεθνών αλλά και παράταση των υπαρχόντων, ο πλανήτης μπαίνει περαιτέρω στο… γύψο της ακινησίας, του φόβου και της περιχαράκωσης.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση σ’ όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σε καραντίνα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για τις επιπτώσεις στην οικονομία, την παραγωγή, τις εμπορικές συναλλαγές και τις μετακινήσεις αγαθών.

Η παγκόσμια οικονομία νομοτελειακά κατεβάζει απότομα ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα που συντηρούσαν τη φρενίτιδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, με τους θεσμούς, τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να «ισορροπήσουν» μερικώς την ψυχολογία της αγοράς και των πολιτών, με παροχές και μεγάλη ρευστότητα στο σύστημα.

Πρόκειται για έναν ασύμμετρο πόλεμο, τη διάρκεια του οποίου κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, ούτε το μέγεθος της ζημιάς και του ρήγματος που θα προξενήσει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αλλά και στις επιμέρους οικονομίες των χωρών που χτυπάει περισσότερο.

Εντός αυτών των συνθηκών, κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οίκοι αξιολόγησης αλλάζουν εντελώς προσέγγιση για την παγκόσμια οικονομία, μιλώντας ευθαρσώς για γύρισμα σε τεράστια ύφεση.

Οι αγορές, είχαν έτσι κι αλλιώς προεξοφλήσει τις εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις όλο το προηγούμενο διάστημα, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 23,1% το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας το χειρότερο διάστημα τριών μηνών των τελευταίων 18 ετών, ενώ Dow Jones χάνοντας 23,2% είχε το χειρότερο τρίμηνο από το κραχ του 1987!