Όταν ο Τραμπ τουιτάρει, οι αγορές αναποδογυρίζουν

Όταν ο Τραμπ τουιτάρει, οι αγορές αναποδογυρίζουν

Του Enrique Diaz – Alvarez*

Τα τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ με τα οποία απειλεί ότι θα επιβάλει νέους δασμούς σε αγαθά που εισάγονται από την Κίνα από την επόμενη Παρασκευή έβαλαν φωτιά σε μια πολύ ήσυχη εβδομάδα στην αγορά συναλλάγματος.

Η στερλίνα κατάφερε να κρατηθεί στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, στον απόηχο ήπιων οικονομικών ειδήσεων και σημείων προόδου στις συζητήσεις ανάμεσα στους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς για τη Συμφωνία για το Brexit. Το γιεν Ιαπωνίας έκανε ένα επίμονο ράλι στις αδύναμες αγορές του Λονδίνου εν μέσω διακοπών, ενώ οι κυριότερες αγορές συναλλάγματος των αναδυομένων αγορών "ξεπουλήθηκαν", στη λογική του περιορισμού του ρίσκου.

Η απειλή για νέους δασμούς θα κυριαρχεί στη ροή των ειδήσεων σε αυτό που σε άλλες συνθήκες θα αποκαλούσαμε «εβδομάδα χωρίς γεγονότα». Πιστεύουμε ότι τόσο οι Κεντρικές Τράπεζες τόσο της Νέας Ζηλανδίας όσο και της Αυστραλίας θα παραμείνουν επιφυλακτικές αυτήν την εβδομάδα, απογοητεύοντας όσους προσδοκούν περικοπή επιτοκίων και στηρίζοντας τα νομίσματά τους έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Στερλίνα

Η σχετικά «θαρραλέα» στάση της Τράπεζα της Αγγλίας, οι επισκοπήσεις για τους επιχειρηματικούς δείκτες PMI και η είδηση ότι η Τερέζα Μέι ήταν έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις στους Εργατικούς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, ώθησαν τη στερλίνα στην κορυφή της κατάταξης μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων. Το νόμισμα κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του ακόμη και μετά την τελευταία «έκρηξη» του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο θα περάσει ένα crash test την επόμενη Παρασκευή, με τη δημοσιοποίηση στοιχείων του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρόσφατο σερί θετικών εκπλήξεων αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζει το ράλι της στερλίνας.

Ευρώ

Μια σειρά από θετικές εκπλήξεις σε βασικά δεδομένα της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες περί βύθισης σε ύφεση. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ξεπέρασε το 1,6 για το έτος, η οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας με ταχύ ρυθμό και ο βασικός πληθωρισμός ανέκαμψε στο 1,2%. Είναι σαφές ότι ανάμεσα σε δεδομένα που δηλώνουν αδυναμίες και στα ισχυρά δεδομένα της πραγματικής οικονομίας, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των δεύτερων. Το ευρώ δεν συρρικνώθηκε παρά ελάχιστα, ωστόσο το γεγονός ότι είναι σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα απ΄ ό,τι την περασμένη εβδομάδα (ακόμη και μετά τα τουίτ του Τραμπ για τους δασμούς στην Κίνα) είναι καλό σημάδι. Εξακολουθούμε να περιμένουμε ότι το κοινό νόμισμα θα επιστρέψει στο 1,15 έναντι του δολαρίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Δολάριο ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στάθηκε λιγότερο συγκρατημένη από το αναμενόμενο στις ανακοινώσεις της την περασμένη εβδομάδα, ενώ η ανακοίνωση για άνοδο στις προσλήψεις ακολουθήθηκε από την είδηση μέτριες αυξήσεις στις αμοιβές. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει αλλαγή στον ορίζοντα, είτε στην πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είτε στον σταθερό αλλά όχι αρκετά έντονο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Φυσιολογικά, αυτό θα ήταν καλή είδηση για το δολάριο. Ωστόσο, το νόμισμα δεν κατάφερε να εκτιναχθεί έναντι των περισσότερων νομισμάτων του G10. Κοντραρίστηκε με τα κυριότερα νομίσματα των αναδυομένων αγορών, αλλά μόνον μετά τα νέα για τους δασμούς στην Κίνα την νύχτα της περασμένης Κυριακής.

*Ο Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer της εταιρείας Ebury

**Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.