Το κλείσιμο των βιβλίων των ξένων θεσμικών είναι τέλος του μήνα ενώ των Ελλήνων τέλος του έτους. Κάθε χρόνο παρατηρείται μία προσπάθεια ωραιοποίησης αποτιμήσεων στο εξωτερικό και ο λόγος ότι πληρώνονται με βάση τα κέρδη και στο εσωτερικό περισσότερο λόγω του ανταγωνισμού των αμοιβαίων μιας και είναι μία πολύ δυνατή διαφήμιση για νέους πελάτες. Μεγάλη εξαίρεση το 2018 που είχαμε σημαντική πτώση της τάξεως του 10%. Για να καταλάβουμε τα κλεισίματα έτους αρκεί να πούμε ότι τα 11 από τα 12 χρόνια μετά την κρίση του 2008 τα κλεισίματα έτους είναι κοντά στα υψηλά τους.
Το 2019 παρόλα αυτά ήταν μία χρονιά που ο S&P έκλεισε μια από τις καλύτερες επιδόσεις της ιστορίας του κοντά στο 29%. Ακόμα και το 2020 και παρά την υγειονομική κρίση, τα κέρδη μέχρι σήμερα πλησιάζουν το 10% έχοντας πάρει πίσω πίσω τις απώλειες του Μαρτίου, θυμίζοντας ότι έχανε μέχρι και το 32% της αξίας του για το 2020.
Στο γράφημα παρατηρούμε ότι διορθώσεις έχουμε καθ΄ ολη την διάρκεια ενός έτους, παρόλα αυτά το κλείσιμο τον βρίσκει τα υψηλά του.
Στην περίπτωση της Ελλάδας όπως φαίνεται και στο ετήσιο γράφημα κινούμαστε μέσα σε ένα εύρος τιμών με τα πρόσημα να εναλλάσσονται χρόνο με τον χρόνο. Παρόλα αυτά αν κάποιος παρατηρήσει θα δει πως κάθε χρόνο και περισσότερο τον Δεκέμβρη θα δει ότι υπάρχουν τίτλοι που καταγράφουν άνοδο δυσανάλογα μεγαλύτερη προς το κλείσιμο έτους.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή του ομίλου Viohalco, όπως έγκαιρα σχολιάσαμε το προηγούμενο διάστημα, όπου -όχι πάντα- γίνεται κίνηση τους τελευταίους μήνες του χρόνου με σκοπό να αποτιμηθούν καλύτερα στα βιβλία τους. Θυμόμαστε περιπτώσεις όπως αυτή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στις 31/12/2018 που τελευταία μέρα του χρόνου έκλεισε με 18% κέρδη στο auction του κλεισίματος χωρίς να ξαναδεί την τιμή για τουλάχιστον ένα μήνα.
Τα παραδείγματα πολλά χωρίς να έχει νόημα να παραθέσουμε άλλα. Κατά τη φετινή χρονιά από την άλλη και επειδή οι ζημιές που καταγράφονται είναι σημαντικές ο Νοέμβριος μήνας έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και ξένοι που κατέχουν σημαντικές θέσεις σε ελληνικές μετοχές και μάλιστα σε μία τόσο ρηχή αγορά δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν καλύτερα κλεισίματα ώστε να καταγράψουν και καλύτερες συνολικές αποδόσεις έτους. Πάντα τέτοια εποχή παρατηρούμε τις μεγαλύτερες θέσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων ειδικά σε τίτλους με μικρότερη εμπορευσιμότητα που έχουν και καλύτερες πιθανότητες να κάνουν προσπάθεια καλύτερου κλεισίματος.
Να σημειωθεί τέλος ότι η αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση δοκίμασε το μηνιαίο επίπεδο του 667 που μία διάσπαση μπορεί να δώσει περαιτέρω ορμή μιας και θα υπάρξουν σοβαρά κλεισίματα short θέσεων κάτι που βολεύει τους θεσμικούς αυτούς με τις μεγάλες θέσεις. Μένει να δούμε και φέτος αν το φαινόμενο επαληθευτεί για μία ακόμα φορά. Τεχνικά πάντως μας βολεύει και ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό.