Δωδέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και τα ρεκόρ συνεχίζονται στη χρηματιστηριακή μας αγορά. Είναι η τρίτη φορά στα τελευταία 32 χρόνια που πιάνουμε αυτό το ρεκόρ, με τις άλλες δύο στις 2 Αυγούστου του 1999 και στις 7 Αυγούστου του 1996.
Τα ερωτήματα συνεχίζονται: Είναι ράλι ανακούφισης; Κάποιοι γνωρίζουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς; Η προσδοκία για την «μικρή Ελλάδα» είναι τόσο μεγάλη για την επόμενη χρονιά; Πότε και έως που μπορεί να γυρίσει η αγορά;
Τα πρώτα μηνύματα συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι είναι τα ξένα χαρτοφυλάκια που κινούν σε αυτή τη συγκυρία τα νήματα και λιγότερο οι εγχώριοι επενδυτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων βλέπουν, αμφισβητούν, δεν ακολουθούν και περιμένουν την επόμενη διόρθωση για να ζυγίσουν τα δεδομένα.
Το τι βλέπουμε επομένως εμείς εδώ στη Ελλάδα μπορεί να είναι ένας πολύχρωμος καμβάς που αποτυπώνει ένα διαφορετικό μέλλον από το παρόν που τώρα ζούμε. Πόσο ρισκάρει το smart money;
Oι οίκοι πιστεύουν στα αλήθεια ότι το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας μετά την πανδημία θα είναι καλό; Η αύξηση του όγκου συναλλαγών, το ράλι των τραπεζικών μετοχών αλλά και η ανατροφοδοτούμενη άνοδος, δείχνουν ότι κάποιοι άρχισαν να ασχολούνται σοβαρά με την αγορά μας. Η όποια επερχόμενη διόρθωση θα μας επιβεβαιώσει ή όχι, από το μέγεθός της, την ισχύ της και τα τεχνικά της χαρακτηριστικά αυτό που φαίνεται να προβάλλει ως ένα μελλοντικό περιφερειακό στοίχημα από τους επενδυτές με ισχυρά χέρια.
To Monocle ένα διεθνές περιοδικό με 24ωρο ραδιοφωνικό σταθμό, κατάστημα λιανικής και πολυμέσων και ιστότοπο που ιδρύθηκε το 2007 και έχει έδρα στην Ελβετία, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τάσεις, το design και την επιχειρηματικότητα και απευθύνεται στις elite του πλανήτη.
Στο τελευταίο του τεύχος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στις «χώρες σουπερ σταρ των Ήπιων Δυνάμεων» («Soft Power Super Stars») .
Η ελληνική σημαία κυματίζει σε πρώτο πλάνο, μαζί με τις σημαίες της Νότιας Κορέας, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, σε ένα αφιέρωμα που αφορά στις χώρες που ξεχωρίζουν χάρη στους πρεσβευτές του πολιτισμού τους, τη διπλωματία τους, την γευστική κουζίνα τους.
Ο αρχισυντάκτης του, Tyler Brûlé δήλωσε ότι «Η Ελλάδα μοιάζει με ένα πολύ ελκυστικό “ασφαλές καταφύγιο” για να βασίσει κανείς μια επιχείρηση», ειδικά σε σχέση με τη γεωγραφική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς είναι και κοντά στη Βόρειο Αφρική αλλά και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία περίοδο κυκλοθυμίας στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ελκυστική ως ένα μέρος για να επισκεφθεί κανείς, να επενδύσει, να αγοράσει ιδιοκτησία ή επιχείρηση.
Πολλοί εκτός Ελλάδας, μας βλέπουν διαφορετικά από ό,τι θεωρούμε εμείς με τα γυαλιά θαμπωμένα από μια 10χρονη κρίση, ακολουθούμενη από την πανδημική κρίση που γονάτισε κοινωνίες και οικονομίες.
Αν αυτό είναι που φαίνεται στο ταμπλό, Let your profits run !
Ο άνθρωπος έχει ένα πρωτογενές ενδιαφέρον για τα τυχερά παιχνίδια , το οποίο διαφαίνεται με τη μια η με την άλλη μορφή σε όλους τους πολιτισμούς, ένα ενδιαφέρον το οποίο εκφράζεται και στις κερδοσκοπικές αγορές. Ένα μέρος της έλξης που ασκούν τα τυχερά παιχνίδια αλλά και οι αγορές , έχει προφανώς να κάνει με τον τρόπο σκέψης που βασίζεται σε αφηγήσεις. Αν ακούσουμε τους εμπλεκόμενους να συνομιλούν συνήθως θα λένε ιστορίες και οι δυνατότητες που υπονοούνται από τις ιστορίες συχνά μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερο βάρος από οποιαδήποτε ποσοτική έννοια.
Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν είναι διαφορετικό από αυτό που έχουν οι θεωρητικοί των πιθανοτήτων ή οι αναλυτές προτιμώντας λέξεις όπως «τύχη» ή «τυχερή» ημέρα , ενώ σπάνια προφέρουν τις λέξεις «πιθανότητα» ή «ενδεχόμενο». Έχουν επίσης την τάση να θέλουν οπωσδήποτε να εξηγήσουν την κίνηση της αγοράς αλλά κοιτώντας περισσότερο το παρόν και το παρελθόν, παρά το μέλλον. Ό,τι ξέρουμε σίγουρα ,είναι εύκολα εξηγήσιμο, ενώ η αναπήδηση έξω από το επίκαιρο περιβάλλον και η ματιά σε γεγονότα που μπορούν να έρθουν είναι σαφώς περισσότερο δύσκολο και απρόβλεπτο.
Το 1978 η μελλοντική πρώτη κυρία η Χίλαρι Κλίντον, ξεκίνησε τη σύντομη καριέρα της ως κερδοσκόπος. Όσοι είχαν μεγαλύτερη κλίση προς το ρίσκο την εποχή εκείνη, μπορούσαν να κερδοσκοπήσουν στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και πολύτιμων μετάλλων τα οποία προσέφεραν μεγαλύτερη κάλυψη απέναντι στο χρόνιο πληθωρισμό της εποχής εκείνης. Η Χίλαρι Κλίντον πραγματοποίησε προθεσμιακές αγοραπωλησίες βοοειδών, σόγιας και ζωντανών χοίρων και μετέτρεψε ένα αρχικό ποσό 1000 δολαρίων σε 100.000 δολάρια σε δέκα μήνες. Οι συμβάσεις ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνες καθώς αφορούσαν εμπορεύματα αξίας 3 εκατ. δολαρίων. Πολύ αργότερα ή ίδια απέδωσε την επιτυχία της αυτή στο γεγονός ότι διάβασε την Wall Street Journal.
Παρ όλα αυτά, λίγοι πίστεψαν αυτή τη δήλωση. Και λίγοι πίστεψαν σε ένα τυχαίο γεγονός μεγάλου ρίσκου.
Είναι προφανές ότι ο χρηματιστής της «έβλεπε» κάτι που θεωρούσε προφανές παρά το μεγάλο ρίσκο και στο οποίο «πόνταρε» για σχεδόν ένα χρόνο.
Να ένα καλό παράδειγμα για να δούμε με διαφορετικό μάτι όλα όσα συμβαίνουν στη χρηματιστηριακή μας αγορά και την οικονομία μας.
* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.