Από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εξαγορές ιστορικών club μέχρι τις χρηματοδοτήσεις που παρέχουν, για τις τράπεζες της Wall Street το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι μία επικερδής πηγή εσόδων σε μία περίοδο ισχνών αγελάδων στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Τα δισεκατομμύρια που φέρνουν τα πάνω κάτω στο πιο δημοφιλές σπορ του κόσμου προσελκύουν τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες σε ένα χώρο όπου παραδοσιακά κυριαρχούσαν πλούσιοι Ευρωπαίοι και ο στενός κύκλος συμβούλων τους. Είτε πρόκειται για την πώληση της Manchester United, είτε για τη δόμηση νέου σταδίου για την Barcelona στην Ισπανία, οι πρώτες επενδυτικές τράπεζες στη γραμμή είναι οι αμερικανικές καθώς οι ευκαιρίες για κέρδη είναι πολύ μεγάλες για να μείνουν αδιάφορες.
Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν στη δεκαετία του 2000 μετά την εξαγορά της Chelsea από τον Ρώσο ολιγάρχη Roman Abramovich και της Manchester United από την οικογένεια Glazer των ΗΠΑ. Οι Glazers σήμερα πωλούν τη Manchester United σε μία συμφωνία που αναμένεται να σπάσει ρεκόρ. Η μάχη των δισεκατομμυρίων από την πλευρά των διεκδικητών δίνει την ευκαιρία στις τράπεζες να εισπράξουν προμήθειες από συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά και από τις χρηματοδοτήσεις.
Ένας από τους διεκδικητές της Manchester United, ο σεΐχης Jaber Al Thani, πρόεδρος της Islamic Bank του Κατάρ, έχει προσλάβει τη Bank of America για να προετοιμάσει την προσφορά του. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Jim Ratcliffe συνεργάζεται με τους τραπεζίτες της Goldman Sachs και της JP Morgan στην προετοιμασία της δικής του. Η συμφωνία εξαγοράς της Μanchester United προβλέπεται οτι θα ξεπεράσει τα $5,2 δισ. που κόστισε η απόκτηση της Chelsea καθώς oι «κόκκινοι διάβολοι» του Old Trafford παράγουν περισσότερα έσοδα και έχουν μεγαλύτερη βάση οπαδών από την ανταγωνίστρια του Λονδίνου.
Η Manchester United είναι το τέταρτο πλουσιότερο ποδοσφαιρικό club του κόσμου, σύμφωνα με τη Deloitte. Ενα μικρό ποσοστό των μετοχών της είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και με βάση την αποτίιμηση εκεί η κεφαλαιοποίηση της υπερβαίνει τα $4 δισ. Οι οπαδοί της Μan. United υπολογίζονται στα 659 εκατ. παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Kantar, και αντιστοιχούν περίπου στο ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο νυν ιδιοκτήτης, η οικογένεια Glazer, στοχεύει σε αποτίμηση γύρω στα 7 δισ. στερλίνες. Για τους υποψήφιους αγοραστές, ποδοσφαιρικοί όμιλοι όπως η Manchester United θεωρούνται περιουσιακά τρόπαια.
Υπάρχει και η Liverpool, ένα άλλο πετυχημένο βρετανικό club που πιθανώς να αλλάξει χέρια, καθώς ο νυν ιδιοκτήτης, η αμερικανική Fenway Sports Group, βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους αγοραστές με συμβούλους τη Goldman Sachs και τη Morgan Stanley. Επίσης, η Tottenham αναμένεται να λάβει προσφορά εξαγοράς $3,75 δισ. από τον Ιρανοαμερικανό δισεκατομυριούχο Jahm Najafi. Δεν είναι μόνο οι εξαγορές.
Οι τράπεζες της Wall Street κυνηγούν ευκαιρίες και στην αναβάθμιση υποδομών προσφέροντας χρηματοδότηση. Στην Ισπανία η Goldman Sachs είναι ο συντονιστής του χρηματοδοτικού πακέτου για την αναβάθμιση του σταδίου Camp Nou της Barcelona. Δεν είναι μυστικό οτι η Wall Street αρέσκεται στο να τεστάρει τους κανόνες. Παραδείγματα χρηματοοικονομικής μηχανικής υπήρξαν πολλά όπως τα ομόλογα με υποκείμενο ενέχυρο τα στεγαστικά δάνεια και τα SPAC. Σήμερα έχει έρθει η σειρά του ποδοσφαίρου.