Το ψηφιακό ευρώ «θα μπορούσε κάλλιστα να είναι» πιο δημοφιλές εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Η ψηφιακή έκδοση ενός ευρώ θα πρέπει να είναι «χωρίς σύνορα» και θα πρέπει να «ρυθμίζεται και να εποπτεύεται σωστά», είπε η Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση μιλώντας στο Φόρουμ του Ατλαντικού Συμβουλίου της Φρανκφούρτης για την αμερικανοευρωπαϊκή γεωοικονομία.
«Αλλά μπορεί να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις διασυνοριακές πληρωμές, γι' αυτό μεταξύ των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών αρχών και άλλων πέραν αυτού, πρέπει να είμαστε σε ανοιχτό διάλογο», είπε η Λαγκάρντ.
Η ΕΚΤ βρίσκεται ήδη στα μέσα της διετούς έρευνας για τη χρήση του ψηφιακό ευρώ για πληρωμές, και παρόλο που δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για την έκδοση, η Επιτροπή της ΕΕ που είναι αρμόδια για την πρόταση νέας νομοθεσίας, ετοιμάζει ήδη ένα νομοσχέδιο για το ψηφιακό ευρώ. Η ΕΚΤ επέλεξε επίσης πέντε παρόχους πληρωμών για να εργαστούν σε πρωτότυπες εφαρμογές.
Η ΕΚΤ δεν έχει αντιμετωπίσει άμεσα το σενάριο της δυνητικής υιοθέτησης του ευρώ από μια χώρα εκτός Ευρωζώνης ως επίσημο νόμισμα – με τον ίδιο τρόπο που το Ελ Σαλβαδόρ και ο Ισημερινός χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ.
«Παρόμοια σχεδιαστικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να εφαρμοστούν στη χρήση ψηφιακού ευρώ από μη κατοίκους. Αυτό θα εμπόδιζε ένα ψηφιακό ευρώ να αντικαθιστά άλλες μορφές επενδύσεων και να διευκολύνει την υποκατάσταση νομίσματος σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Fabio Panetta, στέλεχος της ΕΚΤ. «Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής συνεργασία για το σχεδιασμό, τη διασυνοριακή χρήση και τη διαλειτουργικότητα θα ήταν το κλειδί για να αποκομίσουν τα πιθανά οφέλη των CBDC για διασυνοριακές πληρωμές, ενώ έτσι αντιμετωπίζονται και οι κίνδυνοι για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», προσέθεσε.
Αντιδράσεις δημιουργήθηκαν τόσο από την πολιτική ηγεσία, αλλά και την ευρωπαϊκή τεχνολογική κοινότητα, για την επιλογή της Amazon μεταξύ των πέντε εταιρειών που υλοποιούν τα πρωτότυπα του ψηφιακού ευρώ.
«Τα προγράμματα δημιουργίας πρωτοτύπων για το front-end του ψηφιακού ευρώ καθοδηγούνται από τεχνολογικές αξιολογήσεις», δήλωσε ο Jürgen Schaaf, σύμβουλος της ανώτατης διοίκησης της ΕΚΤ σε θέματα πληρωμών. «Οι εταιρείες που επιλέχθηκαν, ήταν οι πιο κατάλληλες όσον αφορά τις ανάγκες που έχουμε για τεχνολογικές δοκιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Amazon, η οποία θα εξετάσει τη χρήση των CBDC στο ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι η μόνη εκτός ΕΕ εταιρεία που περιλαμβάνεται στην επιλογή, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις εταιρείες πληρωμών Nexi και Worldline, την ισπανική CaixaBank (CABK) και το European Payments Initiative, μια κοινοπραξία τραπεζών της ζώνης του ευρώ.
Τα αποτελέσματα των πρωτοτύπων δεν θα προχωρήσουν αυτόματα στην επόμενη πειραματική φάση, είπε ο Schaaf, υποδηλώνοντας ότι η Amazon δεν θα συνεχίσει να έχει κάποια ευνοϊκή πρόσβαση στις επόμενες φάσεις και θα συμμετέχει όπως όλες οι εταιρείες στη διαγωνιστική διαδικασία.
Η διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της αυτονομίας της Ευρώπης είναι ένας από τους ξεκάθαρους στόχους του ψηφιακού ευρώ, σε μια αγορά πληρωμών που κυριαρχείται από ξένους παίκτες όπως η Visa και η Mastercard.