Οι ταύροι παίρνουν θέση αλλά το πάρτι μπορεί να αργήσει
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ταύροι παίρνουν θέση αλλά το πάρτι μπορεί να αργήσει

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, οι «ταύροι» των αγορών ετοιμάζονταν να κάνουν ακόμη περισσότερη υπομονή, ελπίζοντας στην αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και στην υποχώρηση του πληθωρισμού που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της οικονομίας με καλύτερες προϋποθέσεις.

Κι όμως, η αναπάντεχη πτώση του πληθωρισμού ήρθε την Πέμπτη να αλλάξει τα δεδομένα. Όλα όσα είχαμε συνηθίσει τους τελευταίους μήνες κινήθηκαν αντίστροφα. Ο Nasdaq σημείωσε ένα εντυπωσιακό ημερήσιο ράλι ανακούφισης με κέρδη άνω του 6% και οι υπόλοιποι δείκτες ακολούθησαν. Ο δείκτης δολαρίου έκανε «βουτιά» κοντά στο 2% και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ποσοστό άνω του 7%.

Τελικά, όσοι περίμεναν ότι το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών θα αποδεικνυόταν game changer, κατάλαβαν χθες ότι αυτό που απασχολεί τις αγορές είναι ο πληθωρισμός και κατ’ επέκταση η νομισματική πολιτική της Fed. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού σε χαμηλό 9 μηνών ήταν αρκετή για να αλλάξει εντελώς το κλίμα. Το πόσο θα κρατήσει η χθεσινή ευφορία είναι άγνωστο, ωστόσο οι «ταύροι» είναι έτοιμοι να πάρουν θέση, όμως το πότε θα ξεκινήσει το πάρτι θα το αποφασίσει η Fed. 

Όσον αφορά στις εκλογές, στην Αμερική υπάρχει, όπως και στα περισσότερα πράγματα, παράδοση που διαμορφώνει μία τάση. Σύμφωνα με την Charles Schwab, μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές των ΗΠΑ, η συσχέτιση μεταξύ των επιδόσεων των μετοχών και των ενδιάμεσων εκλογών είναι πολύ καλά καταγεγραμμένη. Σε 17 από τις 19 ενδιάμεσες εκλογές από το 1946 έως σήμερα, η αγορά σημείωσε καλύτερη επίδοση στο εξάμηνο αμέσως μετά τις εκλογές απ’ ότι στο εξάμηνο πριν τις εκλογές.

Τι έκανε, λοιπόν, ο S&P 500 το προηγούμενο εξάμηνο; Κατέγραψε απώλειες της τάξης του 4%. Επομένως, όσοι πιστεύουν στην παράδοση μπορούν να περιμένουν κάτι καλύτερο έως τον ερχόμενο Απρίλιο. Βέβαια, η Charles Schwab επισημαίνει πως η φετινή επίδοση της Wall Street αποκλίνει ήδη πάρα πολύ από τη μέση επίδοση του χρηματιστηρίου σε χρονιές ενδιάμεσων εκλογών, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα:

Προχθές, η UBS προέβλεψε ότι ο S&P 500 θα σημειώσει περαιτέρω πτώση της τάξης του 16% προς τις 3.200 μονάδες, όχι μέχρι η Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά μέχρι να αρχίσει τις μειώσεις.  Συνήθως, οι ενδιάμεσες εκλογές δίνουν ώθηση στις μετοχές γιατί οι επενδυτές περιμένουν ότι το νέο Κογκρέσο θα υπερψηφίσει μία μεγάλη αύξηση των δαπανών για να βελτιώσει τις συνθήκες. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς όχι μόνο η Fed αλλά και οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, προσπαθούν να περιορίσουν και όχι να αυξήσουν τη ρευστότητα στο σύστημα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Επιπλέον, ο κύκλος αύξησης των δαπανών σημειώθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας και τώρα κλείνει.

Αναλυτές εκτιμούν ότι από τις ενδιάμεσες εκλογές δεν θα μείνει αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα αλλά οι λόγοι βάσει των οποίων ψήφισαν οι Αμερικανοί, όπως αυτοί καταγράφηκαν στα exit polls. Βασικό κριτήριο για την ψήφο αποτέλεσε ο πληθωρισμός. Αυτό είναι το νούμερο ένα θέμα που απασχολεί σήμερα την αμερικανική κοινή γνώμη και αυτό που θα διαμορφώσει την τάση των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με τα exit polls που διενήργησε η εταιρεία Edison Research για λογαριασμό των αμερικανικών μέσων, σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων δήλωσε ότι ο πληθωρισμός ήταν το καθοριστικό θέμα για την ψήφο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ από αυτούς, οι 7 στους 10 προτίμησαν τους Ρεπουμπλικανούς.

Περίπου το 75% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι η οικονομία είναι «κακή» ή «όχι καλή» και το ίδιο ποσοστό εκτιμά ότι ο πληθωρισμός τους έχει προκαλέσει σοβαρές ή μέτριες δυσκολίες, ενώ τα δύο τρίτα δηλώνουν ότι οι τιμές της βενζίνης δημιουργούν μεγάλα προβλήματα.

Δύσκολα λοιπόν η Fed θα πατήσει φρένο αν δεν δει να παγιώνεται η επιβράδυνση των τιμών, από τη στιγμή ο Τζέι Πάουελ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει τα πάντα για να ρίξει τον πληθωρισμό ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να προκαλέσει ύφεση.