Αν παίρναμε ένα στοίχημα, θα ήταν πως η Deutsche Bank θα περάσει στην απέναντι όχθη, είτε αλώβητη, είτε μέσω βοήθειας.
Οι Νοστράδαμοι, η Deutsche Βank και η πραγματικότητα
Shutterstock
Shutterstock

Οι Νοστράδαμοι, η Deutsche Βank και η πραγματικότητα

Αν παίρναμε ένα στοίχημα, θα ήταν πως η Deutsche Bank θα περάσει στην απέναντι όχθη, είτε αλώβητη, είτε μέσω βοήθειας.

Οι Νοστράδαμοι των αγορών από το 2007 και μετά, προφήτευαν και εξακολουθούν να προφητεύουν την κατάρρευση και διάλυση της Deutsche Bank. Ειδικά στη χώρα μας η πτώση της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank από τα υψηλά των 92 ευρώ του Μαΐου του 2007 μέχρι τα 13 ευρώ του Ιανουαρίου του 2009, είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα όλους τους εγχώριους ευαγγελιστές της καταστροφής των αγορών και του καπιταλισμού.

Γράφημα τιμής της μετοχής της Deutsche Bank από το 2003 μέχρι σήμερα 

 

 

Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και από το 2015 έως το 2019 με την τιμή της μετοχής να υποχωρεί από τα 45 ευρώ στα 7 ευρώ. Και τώρα εκ νέου, η υποχώρηση της τιμής της μετοχής της 21ης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο και 8ης στην Ευρώπη, από τα 12,34 ευρώ του Ιανουαρίου στα 8,54 ευρώ την περασμένη Παρασκευή, έδωσε λαβή για μια ακόμα αμφισβήτηση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed, του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και του καπιταλισμού. 

Γράφημα τιμής της μετοχής της Deutsche Bank από το 2017 μέχρι σήμερα 

 

 

Γράφημα 52 εβδομάδων της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank 

 

 

Γράφημα 30 ημερών της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank

 

Όπως παρατηρούμε και στα παραπάνω γραφήματα, η μετοχή της Deutsche Bank, έχει γράψει και χαμηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων, δίχως ωστόσο να έχει γίνει τόσο μεγάλη φασαρία. 

Γιατί όμως την περασμένη εβδομάδα η κορυφαία γερμανική τράπεζα βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με ένα σφοδρό «sell off» τόσο των μετοχών της, όσο και των ομολόγων της, προκαλώντας ισχυρούς κραδασμούς στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές; 

Το άδοξο τέλος των ομολογιούχων της Credit Suisse, έχει θέσει σε δοκιμασία την ψυχολογική διάθεση των δανειστών των τραπεζών. Έτσι είδαμε τα ασφαλιστήρια κινδύνου, γνωστότερα σαν credit default swaps (CDS), να διπλασιάζουν σχεδόν την τιμή τους μέσα ένα μόλις μήνα και να βρίσκονται σταθερά πάνω από τις 200 μονάδες, από τις 120 μονάδες που ήταν στις αρχές Μαρτίου.

Τι ακριβώς φοβούνται οι επενδυτές; Φοβούνται αφ’ ενός πως η Deutsche Bank θα «σκάσει», πως λόγω μεγέθους δεν θα βρεθεί κανείς να τη διασώσει και αφ’ ετέρου πως οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι θα βιώσουν την πλήρη εξαΰλωση των επενδύσεων τους.

Η άποψη μας είναι πως η μετοχή και τα ομόλογα της Deutsche Bank, έπεσαν θύματα του παραλογισμού των αγορών και της ψυχολογικής καταπόνησης των επενδυτών, παρά αποτέλεσμα μιας σεισμικής δόνησης των θεμελιωδών οικονομικών δεδομένων της τράπεζας. Και αποτελούν θύματα του φόβου των επενδυτών και της κερδοσκοπίας των hedge funds που αναζητούν τον επόμενο ασταθή στόχο. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβαίνουν σε συσχετισμούς ανάμεσα στη Deutsche Bank και την Credit Suisse, σχετικά με το αμαρτωλό παρελθόν της, σε θέματα διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χειραγώγησης επιτοκίων όπως το Libor, απάτης κατά του Γερμανικού Δημοσίου, πώλησης τοξικών τιτλοποιημένων δανείων, ξεπλύματος μαύρου Ρωσικού χρήματος στη Μόσχα, καθώς και εξαπάτησης επενδυτών.

Ακόμα και σήμερα η Deutsche Bank ερευνάται στις ΗΠΑ σχετικά με τον χειρισμό των ρωσικών κυρώσεων από την πλευρά της τράπεζας και ταυτόχρονα εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την επενδυτική έκθεση της τράπεζας σε εμπορικά ακίνητα, οι αποτιμήσεις των οποίων έχουν υποχωρήσει.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών BaFin στη Γερμανία, η Deutsche Bank διαθέτει τρία βασικά χαρακτηριστικά που δεν δικαιολογούν πανικό. Διαθέτει ισχυρά κεφάλαια, υψηλή ρευστότητα, κερδοφόρα αποτελέσματα και παράλληλα τα assets του χαρτοφυλακίου της είναι αξιολογημένα με αυστηρό τρόπο. Το ενεργητικό της ανέρχεται στα 1,4 τρισ. ευρώ και η χρηματιστηριακή της αποτίμηση, παρ’ όλη την πτώση της βρίσκεται στα 18 δισ. ευρώ.

Και φυσικά η Deutsche Bank του 2023, κινείται σήμερα σε ένα διαφορετικό τραπεζικό περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον με επαρκή περιθώρια κέρδους λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Σε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο οι κίνδυνοι από την έκθεση της τράπεζας σε ναυτιλιακά δάνεια έχουν υποχωρήσει. Και σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι δραστηριότητες του «investment banking» και η έκθεση της τράπεζας στις αγορές ομολόγων και παραγώγων έχουν μειωθεί δραστικά. 

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η πτώση της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank, δείχνει περισσότερο την απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το τραπεζικό σύστημα, παρά την ανησυχία για κατάρρευση της ίδιας της τράπεζας.

Από την πλευρά των hedge funds, είναι μια απόπειρα πίεσης και γιατί όχι δημιουργίας μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Αν παίρναμε ένα στοίχημα, θα ήταν πως η Deutsche Bank θα περάσει στην απέναντι όχθη, είτε αλώβητη, είτε μέσω βοήθειας από την Γερμανική κυβέρνηση, είτε μέσω πρωτοεμφανιζόμενων πρακτικών σαν κι αυτές που είδαμε να υιοθετούνται για τη διάσωση της Credit Suisse από τη πλευρά της SNB. 

Η υπόθεση της Credit Suisse, απέδειξε ότι τα συμβατικά πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης που έχει θεσπίσει το παγκόσμιο ρυθμιστικό και εποπτικό τραπεζικό πλαίσιο, αδυνατούν να διαχειριστούν τους κινδύνους που απορρέουν από τις προσπάθειες διάσωσης ή εκκαθάρισης των μεγάλων συστημικών τραπεζών. Και έτσι επινοούνται μέθοδοι αντισυμβατικοί, που είναι έξω από τις νόρμες των αγορών και των επενδυτικών ηθών. Και αυτοί οι ακροβατισμοί θορυβούν τους επενδυτές και τις αγορές.