Αν όσα διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες δεν αναιρεθούν από μια νέα μετάλλαξη τότε βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας ή τουλάχιστον σε μια διαχείριση που να επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε πριν το Φεβρουάριο του 2020. Από ότι φαίνεται η περίοδος της εξάπλωσης της νοσηρής φάσης ιού ήταν συνεπής με τη διετή διάρκεια που είχε πριν περίπου από 100 χρόνια η ισπανική γρίπη.
Βέβαια, οι περισσότερες ξένες αγορές έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα επίπεδα διαπραγμάτευσης από τα οποία ξεκίνησε η πτώση επιστρέφοντας σε επίπεδα τιμών «οικονομικής κανονικότητας». Εσχάτως και το Ελληνικό Χρηματιστήριο υπερέβη τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2020 προεξοφλώντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι περισσότεροι περιορισμοί που αφορούν την πανδημία θα είναι παρελθόν.
Παρόλα αυτά επιμέρους η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη. Στον FTSE-25 για παράδειγμα η μετοχή της Quest βρίσκεται 122% υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν προ πανδημίας ενώ αντίθετα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει χάσει 97%. Οι επιμέρους αποκλίσεις είναι αναμενόμενες και εξηγούνται από την επιχειρηματική πορεία των εταιριών στο διάστημα που μεσολάβησε αλλά και τις εταιρικές πράξεις που έλαβαν χώρα: Η Quest εμφάνισε κέρδη ρεκόρ και ολοκλήρωσε την πώληση της Cardlink σε ένα υψηλότατο υπερτίμημα από την τιμή κτήσης ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε μια αύξηση κεφαλαίου που είχε χαρακτηριστικά ανακεφαλαιοποίησης. Αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε και στις εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης: Από τη μία πλευρά E-NET και Entersoft καταγράφουν τριψήφιες αποδόσεις λόγω κερδοφορίας αλλά και των προοπτικών για αύξηση των εργασιών από τις επενδύσεις που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ στον αντίποδα η Τράπεζα Αττικής ολοκλήρωσε μια αύξηση κεφαλαίου σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή για τους υφιστάμενους μετόχους.
Το ζητούμενο ωστόσο είναι οι εταιρίες που υπολείπονται σε σχέση με την αποτίμηση που είχαν πριν την πανδημία και αν αυτή η υστέρηση έχει θεμελιώδες ή άλλο υπόβαθρο. Έτσι λοιπόν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον η υστέρηση των Lamda Development, Jumbo, Τιτάν και ΟΛΠ και δευτερευόντως των Ελληνικών Πετρελαίων Motor oil, Aegean και Alpha Bank. H διάκριση γίνεται γιατί στις τέσσερις πρώτες οι συνθήκες εξομάλυνσης της οικονομικής δραστηριότητας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τις ευνοήσουν επιχειρηματικά ενώ η δεύτερη ομάδα είτε συντρέχουν λόγοι που αφορούν τις ιστορικές αποτιμήσεις (περισσότερες μετοχές λόγω ΑΜΚ σε σχέση με το 2020) είτε υπάρχουν εκκρεμότητες σχετικές με το ESG και το ενεργειακό κόστος, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί ισχυρό εμπόδιο για να κλείσουν την ψαλίδα των αποδόσεων.
Στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση Φουρλής και ΕΧΑΕ έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους υστερήσαντες ενώ σε δεύτερο χρόνο έρχονται οι εταιρίες των AS Company και Ικτίνου. Σε κάθε περίπτωση οι επιμέρους λόγοι που οδηγούν σε αυτή τη διαφοροποίηση τιμής θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και με βάση τις προοπτικές που έχουν οι εταιρίες όπως και το γεγονός της υπεραπόδοσης. Πολλές από τις εταιρίες που βρίσκονται στην κορυφή των αποδόσεων αυτής της διετίας απέδειξαν ότι μπορούν –ή βρήκαν τρόπους- να επιχειρήσουν με κλειστά καταστήματα η με εκτεταμένη τηλεργασία. Η κανονικότητα ως κατάσταση δεν είναι μακριά αλλά δεν θα έρθει με την ίδια ταχύτητα για όλους.
Απόδοση από την έναρξη της πανδημίας και από αρχή έτους (Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση)
Απόδοση από την έναρξη της πανδημίας και από αρχή έτους (Μεσαία/Μικρή Κεφαλαιοποίηση)