Όποιος υποστηρίζει πως αυτή την εποχή είναι εύκολο να βρει κάποιος τις μετοχές ή γενικότερα τις επενδυτικές επιλογές που μπορούν να προσφέρουν σε ένα χαρτοφυλάκιο ένα συνδυασμό αξιόλογων αποδόσεων και μειωμένου κινδύνου, μάλλον είναι υπεραισιόδοξος.
Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από μία συνεχή εναλλαγή εκτιμήσεων γύρω από τα βασικά στοιχεία με βάση τα οποία διαμορφώνεται η επενδυτική στρατηγική των θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα συνεχών εναλλαγών είναι αυτά των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και των εκτιμήσεων των αγορών για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων αναφοράς.
Από την αρχή του Μαρτίου μέχρι τώρα έχουμε δει τρομερές αλλαγές και στα δύο αυτά μεγέθη. Η πολύ «γερακίσια» εμφάνιση του διοικητή της Fed Τζέι Πάουελ έστειλε στα ύψη τις εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων, μαζί με τις αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων, κυρίως των βραχυπρόθεσμων. Το σκηνικό άλλαξε ριζικά μετά την εμφάνιση των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να πέφτουν σημαντικά και τους επενδυτές να εμφανίζονται πλέον σίγουροι πως η ανοδική πορεία των επιτοκίων αναφοράς στις ΗΠΑ έχει πλησιάσει, αν δεν έχει ήδη φθάσει, στο τέλος της.
Η κυρίαρχη εκτίμηση, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, την Παρασκευή που μας πέρασε, είναι πως τα επιτόκια αναφοράς θα φθάσουν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 5% με 5,25% και αργότερα μέσα στο 2023 θα βρεθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η κεντρική αμερικανική τράπεζα θα προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο, ίσως και τρεις, μειώσεις της τάξης του 0,25%.
Αυτά βέβαια ισχύουν αυτή την στιγμή και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα πιστεύουν οι επενδυτές σε μερικές μέρες, καθώς οι εκτιμήσεις αλλάζουν συνεχώς, ανάλογα με τις ανακοινώσεις των οικονομικών στατιστικών στοιχείων στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Αντίστοιχες εναλλαγές παρατηρούνται και στις εκτιμήσεις των επενδυτών για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης ανά τον κόσμο.
Από την μία πλευρά υπάρχει η αισιοδοξία λόγω της επιστροφής της κινεζικής οικονομίας σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας και από την άλλη οι ανησυχίες που έχει προκαλέσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και η αναστάτωση από την απόφαση ορισμένων σημαντικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών να περικόψουν την παραγωγή αργού πετρελαίου. Αν προσθέσουμε σε αυτά και το εξαιρετικά ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε την δυσκολία στην εκπόνηση επενδυτικής στρατηγικής.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και συνεχούς εναλλαγής των εκτιμήσεων για την εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, είναι προφανές πως η εύρεση των μετοχών που προσφέρουν προστασία αυτή την περίοδο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ακόμα και η πιο σίγουρη από όλες τις επενδύσεις, δηλαδή η αγορά δανειακών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου, μπερδεύει τους επενδυτές αφού κάθε μέρα αλλάζουν και οι αποδόσεις τους.
Πριν περίπου έναν μήνα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων είχαν πλησιάσει το 4,10% και την Παρασκευή είχαν κατεβεί κάτω από το 3,30%. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των ομολόγων διετούς διαρκείας έχουν υποχωρήσει λίγο κάτω από το 3,90% ενώ τις πρώτες μέρες του Μαρτίου ήταν κοντά στο 5,10%.
Παρόλα αυτά όμως, πρέπει να ομολογήσουμε πως έτσι όπως είναι τα πράγματα, η αγορά βραχυπρόθεσμων δανειακών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου είναι η πιο λογική λύση για όποιον θέλει να περιμένει σε μία ασφαλή γωνία μέχρι να μπορέσει να αντιληφθεί προς τα που πάνε τα πράγματα. Χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για την αξιοπιστία του αμερικανικού δημοσίου, μπορεί να κερδίσει κάποια αξιοπρεπή απόδοση όσο βρίσκεται στην «αίθουσα αναμονής».
Εκτός όμως από την προφανή λύση στην οποία μόλις αναφερθήκαμε, είναι προφανές πως οι επενδυτές αναζητούν και άλλες λύσεις μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και μεταβλητότητας. Από την συμπεριφορά των μετοχών από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι τώρα συμπεραίνουμε πως μία από αυτές τις λύσεις είναι οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων, ειδικότερα χρυσού και ασημιού.
Οι μετοχές επιχειρήσεων όπως η Barrick Gold (GOLD NYSE), Newmont (NME NYSE), Pan American Silver (PAAS NASDAQ), όπως και πολλών άλλων έχουν κινηθεί πολύ ανοδικά. Το σκεπτικό όσων έχουν οδηγήσει πολλές από αυτές τις μετοχές σε άνοδο της τάξης του 20% ή ακόμα περισσότερο τον τελευταίο μήνα, είναι πολύ απλό. Η γενική εκτίμηση των αγορών πως η άνοδος των επιτοκίων δεν έχει πολύ δρόμο μπροστά της έχει δώσει ώθηση στην τιμή του χρυσού και του ασημιού.
Αν κοιτάξει κανείς τις τιμές των μετοχών των χρυσωρυχείων μπορεί εύκολα να δει πως είναι πολύ πιο χαμηλά (στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον) από τις τιμές που είχαν το καλοκαίρι του 2020, όταν ο χρυσός ήταν μόλις 3% πιο ψηλά από ότι τώρα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών επλήγησαν το 2022 από την επίδραση της πτώσης της τιμής του χρυσού και της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω του αυξημένου πληθωρισμού.
Οι επενδυτές γνωρίζουν πως όσο περισσότερο κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα η τιμή του χρυσού, και του ασημιού για τις αντίστοιχες εταιρείες εξόρυξης ασημιού, τόσο καλύτερα θα είναι τα οικονομικά τους αποτελέσματα από εδώ και στο εξής. Αν η γενική εκτίμηση περί της επικείμενης λήξης της ανοδικής πορείας των επιτοκίων αποδειχθεί σωστή, τότε οι μετοχές των χρυσωρυχείων και αργυρωρυχείων αποτελούν μία λογική απάντηση στο δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον.
Μία άλλη κατηγορία μετοχών που φαίνεται πως έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι αυτή των εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Από το ξεκίνημα του Μαρτίου μέχρι τώρα είναι φανερό πως αρκετοί επενδυτές έχουν στραφεί προς τα εκεί.
Οι μετοχές της AT&T (T NYSE) και Verizon (VZ NYSE) στις ΗΠΑ όπως και αυτές της Deutsche Telecom (DTE XETRA) Orange (ORA PARIS) ανεβαίνουν σταδιακά και σταθερά. Η μερισματική τους απόδοση σίγουρα ελκύει τους επενδυτές, καθώς ο φόβος για ανεξέλεγκτη άνοδο των επιτοκίων αρχίζει και υποχωρεί, όπως και η ανησυχία για την επίδραση των ανοδικών επιτοκίων στην εξυπηρέτηση του μεγάλου δανεισμού που χαρακτηρίζει τους ισολογισμούς των περισσότερων τηλεπικοινωνιών εταιρειών.
Αν υπάρχει εδώ ένας κίνδυνος, είναι αυτός της διολίσθησης της οικονομίας προς μία κατάσταση ύφεσης, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανόν να πιεστούν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, πράγμα το οποίο σίγουρα δεν θα κάνει καλό στις τιμές των μετοχών τους.
Με την βοήθεια του Barron’s θα αναφερθούμε και σε μία άλλη κατηγορία μετοχών που συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι αυτές των εταιρειών επενδύσεων που ειδικεύονται στις αγορές εταιρικών ομολόγων, τα closed end bond funds όπως αποκαλούνται στις ΗΠΑ. Η πτώση στις τιμές πολλών εταιρικών ομολόγων έχει κάνει τις μετοχές αυτών των εταιρειών επενδύσεων να δίνουν ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 10% ή και περισσότερο στους μετόχους τους.
Προφανώς εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς κάθε μία από αυτές τις εταιρείες επενδύσεων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, όπως π.χ. την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων που κρατάει στα χαρτοφυλάκια της. Τρεις τέτοιες περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε το αμερικανικό περιοδικό είναι το Nuveen Floating Rating Income (JFR NYSE), BlackRock Floating Rate Income Strategies (FRA NYSE), Barings Global Short Duration High Yield (BGH NYSE).
Μία τελευταία κατηγορία μετοχών που μπορεί να αποτελέσουν ένα είδος καταφυγίου σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας και μεταβλητότητας είναι αυτές των μετοχών των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς. Τα πρόσφατα παραδείγματα είναι πλέον αρκετά ώστε να μπορούμε να πιθανολογήσουμε πως πρόκειται για μία υπαρκτή τάση που θα έχει συνέχεια ανεξάρτητη από την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών (εκτός βέβαια αν έρθει μία μεγάλη καταστροφή).
Η προσπάθεια της Newmont (NEM NYSE) να εξαγοράσει την αυστραλιανή Newcrest Mining (NCX SYDNEY), η απόπειρα της Glencore (GLEN LONDON) να εξαγοράσει την καναδική Teck Resources (TECK NYSE), η απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου στην Lithium Americas (LAC NYSE) από την General Motors (GM NYSE) είναι μερικές από αυτές τις περιπτώσεις.
Γνωρίζουμε πως η αναζήτηση στόχων για εξαγορά δεν είναι ακριβώς μία αναζήτηση για ασφαλείς και λιγότερο ευμετάβλητες επενδύσεις, αλλά για όποιον μπορεί να ασχοληθεί αρκετά με την μελέτη πιθανών στόχων μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο εύρεσης κερδοφόρων επενδύσεων.
Φυσικά, υπάρχουν πολλές διαφορετικές επενδυτικές επιλογές που για κάθε επενδυτή μπορούν να αποτελέσουν ένα καταφύγιο σε μία περίοδο όπως η τωρινή, με συνεχείς και απότομες αλλαγές στην επενδυτική ψυχολογία και συνεχώς αλληλοαναιρούμενα οικονομικά στατιστικά στοιχεία. Όπως πάντα, για κάθε επενδυτή η λύση είναι αυτή που του ταιριάζει, με βάση την επενδυτική του φιλοσοφία και τον τρόπο ερμηνείας του επενδυτικού περιβάλλοντος.