Σε έναν ανεπανάληπτο συνδυασμό εύφορου μακροοικονομικού πλαισίου μηδενικών επιτοκίων, κεκτημένης ταχύτητας από την «ανάρρωση» από την πανδημία και εισροών μεγάλων και ποιοτικών κεφαλαίων, είτε από κρατική στήριξη είτε από ιδιωτική τοποθέτηση (ΑΜΚ, ομολογιακές εκδόσεις κ.λπ.), διανύουμε μια περίοδο ισχυρής οικονομικής μεγέθυνσης σε παγκόσμια κλίμακα.
Τα παραπάνω ενδυναμώνονται από την ευφορία που έχει παρατηρηθεί πολλάκις από το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας διεθνώς, που έχοντας διαβάσει σωστά τις συνθήκες, έχει τιμήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μετοχές εταιρειών οι οποίες συνεχώς επιτυγχάνουν εξαιρετικές επιδόσεις σε κύκλο εργασιών και κερδοφορία.
Ο Γενικός μας Δείκτης, με απαρχή τις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και στο άκουσμα επέλευσης του εμβολίου κατά της πανδημίας, έσπασε τα κοντέρ υπεραποδίδοντας έναντι όλων των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών.
Η συνέχεια όμως δεν ήταν η ίδια καθώς ο Γενικός δεν είχε την ίδια ένταση στην άνοδο με τον υπόλοιπο χρηματιστηριακό κόσμο, παραμένοντας να παλεύει με τους δαίμονές του: Χαμηλοί τζίροι για πολλές συναπτές εβδομάδες, έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης εν αναμονή κάποιου καταλύτη και στενό εύρος διακύμανσης.
Μάλιστα, το παράδοξο φαίνεται να υφίσταται λόγω του ότι οικονομίες σαν τη δική μας έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε τέτοιες περιόδους άνθησης, καθώς τα εισερχόμενα κεφάλαια έχουν συγκριτικά μεγαλύτερη επίδραση στην οικονομία.
Δύο λόγοι που θα μπορούσαν να επεξηγήσουν την αδυναμία μας να ακολουθήσουμε, είναι πρώτον η στάθμιση του ιδίου του Δείκτη και η μαζί με αυτό συμπεριφορά του Τραπεζικού κλάδου, και δεύτερον ο ρυθμός απορρόφησης των κεφαλαίων.
Όσον αφορά στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, η απαρχή του επιχειρήματος βρίσκεται στα πολλά περασμένα χρόνια, καθώς η οικονομία μας στηρίχθηκε σχεδόν καθολικά εκεί με το χρηματιστήριο να είναι εδώ και δεκαετίες τραπεζοκεντρικό.
Εξάλλου, είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ακόμα και στα τώρα, άνω του 50% των ημερησίων συναλλαγών να αφορούν σε τέσσερεις μόνο μετοχές, τις τραπεζικές.
Έτσι, ακόμα και βραχυπρόθεσμα, οι δύο διαδικασίες ΑΜΚ σε Alpha και Πειραιώς, και λίγο νωρίτερα οι αποσχίσεις λειτούργησαν και πάλι επιβαρυντικά, παρά το ότι οι ΑΜΚ ήταν από μόνες τους επιτυχημένες.
Σε αντίθεση όμως με πληθώρα εισηγμένων, από δεικτοβαρείς (ΟΤΕ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ και ΓΕΚ, Viohalco, ΟΠΑΠ κ.λπ.) μέχρι μικρομεσαίες (όλες της πληροφορικής, ΚΡΙ ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, κ.α.) που έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, οι τράπεζες έκαναν απλά... τη δουλειά τους, με το χειρότερο να είναι στο γεγονός ότι έχουν πάψει να προσελκύουν ποιοτικά κεφάλαια.
Αναφορικά με την απορρόφηση των κεφαλαίων, και συσχετίζοντας την πορεία της - σαθρούς - οικονομίας όλα αυτά τα χρόνια και δη της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν μείνει πάμπολλα μέτωπα ανοιχτά, που εμποδίζουν κάθε ιδέα επένδυσης, μιλώντας βεβαίως για κρατικές παθογένειες, συνδικαλιστικά συμφέροντα κ.α.
Διότι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που είναι ως ένα βαθμό ευκταία και λειτουργούν σε παραλληλισμό με την ανάπτυξη της οικονομίας (προς όφελος των πρώτων, φυσικά), εδώ προκρίνεται η αποδιοργάνωση της οικονομίας και κατ’ επέκταση η παραμονή σε λασπόνερα. Είναι κοινός τόπος, πάντως, ότι η βελτίωση σε όλους τους τομείς είναι ασταμάτητη και ήδη προφανής.
Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό Χρηματιστήριο, ακόμα και με χρονική υστέρηση, έχει πολλά περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Τούτο είναι λογικά συναγόμενο από όλες τις μεταβλητές που έχουμε στα χέρια μας, και που σπάνια συναντώνται με τέτοιον τρόπο.
Μακροπρόθεσμα, οι αποτιμήσεις εταιρειών - ακόμα και εκείνων που έχουν ήδη υπεραποδώσει - είναι χαμηλές, και με δεδομένο ότι η διάρθρωση ενός χαρτοφυλακίου θα περιλαμβάνει διασπορά και επιλογή τίτλων με καλή πρότερη συμπεριφορά και χρηματοοικονομική αξία, οι πιθανότητες συνέχισης της ανόδου είναι μεγαλύτερες από ένα αντίστοιχο σενάριο.
Τα πάντα βεβαίως, σε άμεση εξάρτηση με την κατεύθυνση που δίνει - κυρίως - η αγορά στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.