Η κυβέρνηση Biden ζήτησε από μεγάλους αγοραστές πετρελαίου όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και για πρώτη φορά και η Κίνα να ρίξουν αποθέματα αργού στην αγορά. Και μόνον το άκουσμα της είδησης έριξε άμεσα τις τιμές του πετρελαίου που εξακολουθούν να κυμαίνονται στα επίπεδα τιμών των αρχών Οκτωβρίου.
Μεταξύ 80 και 82 δολαρίων κυμαίνεται η τιμή του ευρωπαϊκού brent εδώ και 4-5 συνεδριάσεις. Πτωτικά κινείται εδώ και 5-6 συνεδριάσεις το αμερικανικό αργό WTI που βρέθηκε κάτω και από τα 80 δολάρια για δεύτερη συνεδρίαση. Οι τιμές είναι στα χαμηλά έξι εδβομάδων μετά από πτώση περίπου 4%.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν ένα θέμα με το πετρέλαιο και κάποιοι έφθασαν στο σημείο να ζητούν απαγόρευση εξαγωγών του αργού και προϊόντων διύλισης για να υπάρξει επάρκεια, που πράγματι υπάρχει. Δεν έχουν θέμα.
Αλλά σε αυτό το κλίμα και με τις τιμές ψηλά αν και όχι στα επίπεδα του 2007-2008 όπως κάποιοι μπορεί να θυμούνται, η Ουάσιγκτον είναι απογοητευμένη που οι παραγωγοί του OPEC+ απέρριψαν τα αιτήματα των ΗΠΑ για επιτάχυνση των προμηθειών πετρελαίου.
Ο OPEC+ σχεδιάζει να συναντηθεί στις 2 Δεκεμβρίου. Ο διευρυμένος με τη Ρωσία όμιλος των πετρελαιοπαραγωγών, θεωρεί ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι πολύ εύθραυστη για να δικαιολογήσει περισσότερη προσφορά. Επιπλέον απαιτούνται επενδύσεις. Αν απλώς πέσει η τιμή, ενώ έχουν γίνει επενδύσεις;
Στο μεταξύ το γραφείο κρατικών αποθεμάτων της Κίνας είπε στο Reuters, ότι εργάζεται για την αποδέσμευση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το αίτημα των ΗΠΑ.
Θα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα, ο δεύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, θα εμπλακεί σε μια συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων με τις ΗΠΑ.
Αρκετοί μεγάλοι παγκόσμιοι καταναλωτές ενέργειας πιέζουν τον OPEC να ενισχύσει την προσφορά. Η Κίνα επέλεξε να αποδεσμεύσει αποθεματικά τον Σεπτέμβριο για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τις τιμές.
Η Ινδία έχει εκφράσει απογοήτευση εδώ και μήνες και μείωσε απότομα τις αγορές από τη Σαουδική Αραβία την άνοιξη λόγω της αύξησης του κόστους.
Δεν υπήρξε άμεση επίσημη αντίδραση από τα μέλη του OPEC+.
Οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο στρατηγικό απόθεμα με περισσότερα από 600 εκατομμύρια βαρέλια. Η SPR των ΗΠΑ ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 μετά το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου για να διασφαλίσει επαρκή εφοδιασμό έναντι έκτακτων καταστάσεων.
Τα τελευταία αρκετά χρόνια, τα σχιστολιθικά κοιτάσματα, έχουν ωθήσει την παραγωγή των ΗΠΑ να ανταγωνιστεί αυτήν της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ, να μην εξαρτώνται όσο άλλοι.