Οι φυλές των επενδυτών που πολιορκούν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι φυλές των επενδυτών που πολιορκούν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Έχουμε αναλύσει εκτενώς για ποιο λόγο το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσιάζει για περισσότερο από ένα μήνα, μια έντονα ανοδική πορεία. Μια πορεία,  η οποία δεν στηρίζεται πάνω σε μια βραχύβια κερδοσκοπική κίνηση που θα καταλήξει σε ένα γρήγορο ξεφόρτωμα.  Η απότομη εκτίναξη του Γενικού Δείκτη, που συνοδεύτηκε και από την ανοδική διάσπαση του Κινητού Μέσου Όρου των 200 ημερών (ΚΜΟ200), δείχνει ότι το χρηματιστήριο έχει για τα καλά, αλλάξει επίπεδα τιμών, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και η προσπάθεια διόρθωσης, που ήταν γρήγορη και αιχμηρή, απορροφήθηκε εύκολα από τις δυνάμεις των αγοραστών. Κι αυτό είναι ένα κλασικό δείγμα ύπαρξης bull market.

Έτσι, για  όσο καιρό ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου διαπραγματεύεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 και κινείται ανάμεσα στα επίπεδα αντίστασης των 800 και 820 μονάδων και στα επίπεδα στήριξης των 750 και 740 μονάδων, η μακροπρόθεσμη τάση θα παραμένει ανοδική.

Έχοντας δε ορίσει τα επίπεδα του stop του Γενικού Δείκτη στις 759 μονάδες, του FTSE στις 1814 μονάδες και του Τραπεζικού Δείκτη  στις 455 μονάδες, μέσω των διαγραμματικών και αλγοριθμικών μοντέλων, που παρουσιάζονται καθημερινά στο Liberal Markets, αισθανόμαστε ασφαλείς αφού ήδη «έχουμε κλειδώσει» τα κέρδη μας.

Με τους περισσότερους μικροεπενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο των εξελίξεων και τους συντηρητικούς επενδυτές να δυσπιστούν απέναντι σε αυτό που βλέπουν, ας προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε τις φυλές των επενδυτών του Χρηματιστηρίου, τις αντιδράσεις τους και τις κινήσεις τους.

1. H πρώτη φυλή των επενδυτών που κινήθηκαν, ήταν όλοι όσοι παρακολουθούν και γνωρίζουν τα ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα των μεγάλων ελληνικών εταιρειών. 

Δεδομένα, που ενώ δικαιολογούσαν αισθητά υψηλότερες αποτιμήσεις, προσέκρουαν πάνω στο ευρύτερο δυστοπικό  επενδυτικό περιβάλλον. Έτσι οι αποτιμήσεις παρέμεναν αδικαιολόγητα χαμηλές, λόγω του γενικότερου κλίματος ηττοπάθειας, ανησυχίας και φόβου. Όμως αυτοί που αντιλαμβάνονταν την ουσία των ισολογισμών, γνώριζαν ότι ήταν θέμα χρόνου τα εταιρικά δεδομένα να αποκτήσουν την τιμητική τους. Αυτή η φυλή αποτελείται ως επί το πλείστον από τους επαγγελματίες της αγοράς.


2. Η δεύτερη φυλή που κινήθηκε, ήταν όλοι όσοι ξεκίνησαν να παρακολουθούν τα νέα εταιρικά γεγονότα, που άρχισαν να επηρεάζουν την πορεία των μετοχών. 

Ένα παράδειγμα, είναι η μετατροπή των CoCos σε μετοχές στη Τράπεζα Πειραιώς, που άλλαξε άρδην την εικόνα των τραπεζών. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι αλλαγές στη ΔΕΗ, που αποτελεί πλέον το απόλυτο turnaround story. Αυτή είναι η φυλή των δυνατών παικτών, που ήθελε να έχει ένα πρώτο δείγμα θετικής γραφής, πριν ξεκινήσει να επενδύει και πάλι σε μετοχές.

3. Η τρίτη φυλή είναι αυτή των εξειδικευμένων ξένων επενδυτών, που παραδοσιακά παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα χρηματιστηριακά δρώμενα και δραστηριοποιούνται έντονα σε επίπεδο στρατηγικής συμμετοχής. Σε αυτήν τη φυλή θα μπορούσαμε να εντάξουμε και τα desks του Λονδίνου, αλλά και τα funds που έχουν ήδη θέσεις σε εισηγμένες εταιρείες ή επιδιώκουν να τις μεγεθύνουν. 

Έτσι είδαμε την είσοδο της BC Partners στη Forthnet, την διεκδίκηση του μετοχικού ελέγχου και του management της Ελλάκτωρ από σειρά επενδυτών, την επάνοδο της Capital στην Eurobank, την συμμετοχή της Goldman Sachs  στην ΕΧΑΕ και τις μεταβιβάσεις πακέτων ανάμεσα σε μεγαλομετόχους όπως η Τέρνα Ενεργειακή, κ.α, σε θεσμικούς επενδυτές.

4. Η τέταρτη φυλή, είναι αυτή των funds που αναγκαστικά θα έρθουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, διότι θα μάθουν ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα διεθνές επενδυτικό hot story. 

Μπορεί οι fund managers, από το Τέξας ή την Οτάβα ή από οπουδήποτε αλλού, να γνωρίζουν την Ελλάδα, μόνο μέσα από την Οδύσσεια που διδάχτηκαν στο σχολείο. Μπορεί να μην έχουν ιδέα για τις ελληνικές μετοχές. 

Όμως μελετούν τις αποδόσεις, μελετούν τις αναλύσεις και διαβάζουν τις συστάσεις. Και έτσι όταν για παράδειγμα, η Morgan Stanley συστήνει, ότι οι πιο hot αγορές για το 2021, θα είναι η Ελλάδα, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Εμιράτα, οι διαχειριστές αυτοί θα κινηθούν αγεληδόν προς την αγορά που υπόσχεται αποδόσεις. Έτσι ώστε να διακριθούν τα funds τους και να εξασφαλίσουν τα πλούσια bonuses που τους περιμένουν. 

5. Η πέμπτη φυλή είναι αυτή των μικροεπενδυτών. Η χρόνια ψυχολογική καταπόνηση από την διαρκή χρηματιστηριακή παρακμή, από την συσσώρευση ζημιών από το 1999 μέχρι σήμερα και από την εξαϋλωση των τραπεζικών μετοχών που αποτελούσαν διαχρονικά την «σιγουριά» της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοφοκλέους, δεν επιτρέπει ακόμη σε πολλούς από αυτούς να προσαρμοστούν στα νέα αισιόδοξα δεδομένα. Κάποιοι θεωρούν πως όλα είναι στημένα, ότι κάποιοι πάνε να τους φάνε τα λεφτά και αρνούνται να πιστέψουν αυτό που γίνεται μπροστά στα μάτια τους.

6. Και η έκτη φυλή είναι αυτή των σορτάκηδων. Είναι οι παίκτες, που είναι εθισμένοι στην υποτιμητική κερδοσκοπία, η οποία τους έχει προσφέρει απλόχερα κέρδη, όλα αυτά τα χρόνια της παρατεταμένης χρηματιστηριακής κρίσης. 

Αυτή η φυλή παραμένει προς το παρόν υπομονετικά στο περιθώριο, εκτιμώντας ότι η μακροοικονομική εικόνα της χώρας δεν έχει αλλάξει και ότι το τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να ξεφύγει από το αρνητικό σπιράλ, εντός του οποίου κινείται από το 2009 μέχρι σήμερα. 

Η προσπάθεια τους να κλείσουν τις θέσεις τους, ή να ανοίξουν νέες, θα προσδώσει μια νέα δυναμική στο χρηματιστηριακό οικοσύστημα.

Το κέρδος είναι στο τέλος της σωστής διαδρομής 

Αυτές οι έξι φυλές που πολιορκούν το Χρηματιστήριο της Αθήνας, θα προσδιορίσουν και την πορεία του. Και κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, κάποιες από αυτές θα κερδίσουν και κάποιες άλλες θα χάσουν. Και τελικά θα κερδίσουν εκείνες, που θα ακολουθήσουν με τις πιρόγες τους την σωστή ροή του ποταμού.  


 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.