Της Μαίρης Βενέτη
Το χρηματιστήριο είναι το μέσο μεταφοράς χρήματος από τους ανυπόμονους στους υπομονετικούς, σύμφωνα με τον Warren Buffet.
Αρκεί κάποιος να έχει εντοπίσει τις τάσεις της επόμενης μέρας και να τοποθετηθεί στις σωστές μετοχές και στη σωστή στιγμή, θα προσθέσουμε με τη σειρά μας. Αυτό όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Για να είμαστε ειλικρινείς, ένα χαρτοφυλάκιο είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους.
Είναι στην ουσία το εργαλείο που θα πρέπει να μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ευθυγραμμίσουμε την διαχείριση των περιουσιακών μας στοιχείων με τους οικονομικούς μας στόχους, επιτρέποντας μας να στοχεύσουμε τις πιο μακροπρόθεσμες τάσεις, με τη σιγουριά ότι οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες μας θα καλυφθούν, ακόμα και αν μια χρονιά κλείσει με αρνητικές αποδόσεις.
Ένα χαρτοφυλάκιο πρέπει να έχει σημείο εκκίνησης ένα ισχυρό οικονομικό σχέδιο, ως προϊόν σοβαρής μελέτης, με σαφείς χρηματοροές τις κατάλληλες χρονικές περιόδους, με τις τελευταίες να ορίζονται όχι μόνο από τη φάση του χρηματιστηριακού κύκλου, αλλά και από την φάση της προσωπικής μας ζωής, όπως αυτή ορίζεται μέσω των χρηματικών μας αναγκών, είτε αυτές είναι βραχυπρόθεσμες, όπως για παράδειγμα η ανάγκη για extra εισόδημα για ένα μεταπτυχιακό μας ή για τις σπουδές των παιδιών μας, είτε μακροπρόθεσμες, όπως η δημιουργία ενός κουμπαρά για την σύνταξη μας.
Η αρχιτεκτονική του χαρτοφυλακίου μας λοιπόν καθορίζεται καταρχήν από τη φάση της ζωής μας με ταυτόχρονη προσαρμογή στις φάσεις του εκάστοτε χρηματιστηριακού κύκλου.
Ανεξάρτητα αν οι προσωπικές μας ανάγκες επιτρέπουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο μέρος σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, είναι συνετό ένα κομμάτι του χαρτοφυλακίου μας να είναι αφιερωμένο στις μετοχές της επόμενης μέρας.
Ένα μεθοδευμένο και διορατικό stock picking στις διορθώσεις της αγοράς σε αυτό ακριβώς το κομμάτι, πιθανότατα δώσει και τα μεγαλύτερα κέρδη, αρκεί να του δώσουμε την δυνατότητα ωρίμανσης.
Διαφοροποίηση και επαρκή επίπεδα ρευστότητας
Μπορεί τη δεκαετία του 2010 η εξισορρόπηση των κινδύνων να μην ήταν στις βασικές προτεραιότητες μιας αρκετά μεγάλης μερίδας επενδυτών, αλλά ενδεχομένως το volatility στη νέα δεκαετία θα αναγάγει την διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων-γεωγραφική και κλαδική- και την αντιστάθμιση κινδύνων, στους νέους χρυσούς κανόνες των συμβούλων επενδύσεων και των διαχειριστών.
Η στήλη πιστεύει ότι η δεκαετία το κατώφλι της οποίας θα περάσουμε φέτος, θα είναι μια δεκαετία μετασχηματισμού, με χαμηλότερες αποδόσεις και κατά καιρούς μεγάλη μεταβλητότητα για τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά στοιχεία.
Η μεταβλητότητα όμως γεννάει και ευκαιρίες, γι’αυτό πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε ένα σεβαστό επίπεδο ρευστότητας ώστε να τις εκμεταλλευτούμε.
Παρατηρείστε άλλωστε πόσο μεθοδικά ανεβαίνει –μαζί με τις θέσεις στο πολύτιμο μέταλλο του χρυσού- η στάθμιση των ρευστών διαθεσίμων στα χαρτοφυλάκια των πιο διάσημων ονομάτων στον κόσμο των επενδύσεων!
Το πιο πολύτιμο βέβαια ερώτημα είναι το εξής: Σε ποιούς κλάδους και σε ποια γεωγραφικά μήκη αξίζει να κατευθυνθεί μέρος αυτής της ρευστότητας στις διορθώσεις της αγοράς;
Η απάντηση είναι απλή: Ακολουθείστε τις τεκτονικές αλλαγές που διαδραματίζονται. Εκεί ακριβώς θα βρείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες που ψάχνετε.
Δημογραφική γήρανση και αύξηση προσδόκιμου ζωής
Οι πληθυσμοί σε ηλικία εργασίας θα αρχίσουν να συρρικνώνονται περαιτέρω στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Η δημογραφική αλλαγή θα δώσει αναπόφευκτα ώθηση στις αναδυόμενες αγορές, καθώς θα απολαμβάνουν πλέον στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους αυτό που ονομάζουμε «ενεργές δεκαετίες.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος των δραματικών αλλαγών που συντελούνται αρκεί να αναφέρουμε ότι τo 1950 οι ΗΠΑ είχαν το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Σήμερα έχουν το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ το 2050 θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Παρεμφερείς οι αναλογίες και στην Ευρώπη.
Ο ανεπτυγμένος κόσμος λοιπόν θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να ανταγωνιστεί τα μεγέθη των αναδυόμενων αγορών όπως της Κίνας ή της ανερχόμενης Ινδίας που ακολουθεί.
Οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες είναι λογικό να «αναδυθούν» από αυτές ακριβώς τις αγορές.
Η γήρανση του πληθυσμού στον ανεπτυγμένο κόσμο από την άλλη με ταυτόχρονη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σφραγίζει με επενδυτικό ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τόσο τον φαρμακευτικό κλάδο, όσο και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας και γενετικών θεραπειών.
Οι νέες θεραπείες υπόσχονται την επανάσταση στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε έναν κόσμο που γερνάει, ενώ οι νέες δυνατότητες του αναδυόμενου κλάδου του Healthtech και της επεξεργασίας/αποθήκευσης των data του γονιδιώματος απλά θα αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Σκεφτείτε μόνο το εξής: η αντικατάσταση ή η επεξεργασία των γονιδίων, φέρουν την υπόσχεση της χρόνιας ίασης με μόνο και μία θεραπεία.
Πόσο διαφορετική θα είναι η ζωής μας μετά από μια τέτοια εξέλιξη;
Αποπαγκοσμιοποίηση και ανάταξη εφοδιαστικής αλυσίδας
Η τάση της αποπαγκοσμιοποίησης που ξεκίνησε το 2017 ο Πρόεδρος Τραμπ, θα αρχίσει σιγά σιγά να «ωριμάζει», καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η αύξηση των ανισοτήτων και η μετακίνηση των πληθυσμών, θα οδηγήσει σ’ ένα λιγότερο ευνοϊκό πολιτικό σκηνικό για τα άτομα με υψηλό εισόδημα.
Ταυτόχρονα θα αλλάξει ο χάρτης των εφοδιαστικών αλυσίδων, με τις αγορές του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης να κερδίζουν μερίδιο της πίτας καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση για υποδομές εκτός Κίνας, ενώ το αυξανόμενο σχετικό κόστος εργασίας στην Κίνα θα αρχίσει να ευνοεί τη μετάβαση προς την αγορά της Ινδίας.
Άλλη μια ψήφος υπέρ του αναδυόμενου κόσμου λοιπόν.
Κλιματική αλλαγή και κυκλική οικονομία
Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο έχει γίνει ορατή, αλλά εξελίσσεται με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από τον αναμενόμενο.
Η προσαρμογή της βιομηχανίας με στόχο την μέγιστη ελάττωση του ενεργειακού αποτυπώματος και τα περιβαλλοντικά κινήματα, δημιουργούν νέους κανόνες όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.
Η μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών, αλλά και των κυβερνητικών ρυθμίσεων απέναντι σε πιο βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, αυτά της κυκλικής οικονομίας, μπορεί να είναι μια τάση μόλις στα πρώτα της βήματα, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί κατά τη γνώμη μας η πιο συναρπαστική και σταθερή ευκαιρία ανάπτυξης των επόμενων δέκα ετών.
Ταυτόχρονα, οι λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις θα αρχίσουν να ωριμάζουν.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ,IRENA, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι ΑΠΕ θα πρέπει να συμβάλλουν στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ποσοστό 57%, από 26% που είναι σήμερα.
Για να επιτύχουν τα κράτη αυτόν τον στόχο, θα πρέπει οι συνολικές επενδύσεις σε ΑΠΕ να αυξηθούν κοντά στο επίπεδο των 750 δισ. δολαρίων τον χρόνο μέχρι το 2030 από περίπου 330 δισ. δολάρια σήμερα.
Τα νέα μεγέθη υποδεικνύουν την ανάπτυξη που θα αποκτήσει ο κλάδος τα επόμενα χρόνια.
Κλιματική αλλαγή και αλυσίδα νερού
Η αναζήτηση, η διανομή, ο καθαρισμός και γενικά ολόκληρη η αλυσίδα αξίας νερού, είναι ένας ανερχόμενος κλάδος σε έναν κόσμο με αναντιστοιχία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς νερού, με το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε λιγότερο από το 10% των γλυκών υδάτινων πόρων.
Οι επενδυτές επίσης μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία με στόχο τη μείωση της ρύπανσης των ωκεανών.
Το νερό έρματος χρησιμοποιείται από τα πλοία εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την ευστάθεια και τη σωστή πλεύση.
Διάφοροι τύποι πλοίων, όπως τα κρουαζιερόπλοια, τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού έρματος, το οποίο συλλέγεται από παράκτια ύδατα και στη συνέχεια απορρίπτεται στο επόμενο λιμάνι.
Το έρμα όμως περιέχει ποικιλία βιολογικών ειδών, φυτών, οργανισμών και μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι συχνά αλλόχθονοι και μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη οικολογική και οικονομική ζημιά σε υδάτινα οικοσυστήματα.
50.000 έως 70.000 πλοία παγκοσμίως πρέπει να είναι σε θέση να επεξεργάζονται το νερό έρματος μέχρι το 2024 με μέσο κόστος 500.000 ευρώ ανά πλοίο.
Τα νούμερα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 10%.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είμαστε οι περισσότεροι «υποψιασμένοι», καθώς τεχνολογίες όπως το 5G, το cloud computing και η Τεχνητή Νοημοσύνη –ΑΙ- έχουν κάνει το ντεμπούτο τους από την περασμένη δεκαετία.
Η ωρίμανση των τεχνολογιών αυτών όμως θα φέρει τη συνεχή και εκθετική ανάπτυξη των δεδομένων.
Η ικανότητα μετάδοσης μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων ασύρματα, θα ανοίξει τις πόρτες μιας πληθώρας εφαρμογών, από την αυτόνομη οδήγηση έως την απομακρυσμένη χειρουργική.
Οι διαφοροποιημένες επενδύσεις στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού έχουν οριοθετηθεί έξοχα από τη UBS και μπορούν να επικεντρωθούν στα εξής βασικά θέματα:
1. Ψηφιακά δεδομένα μέσω επιλεγμένων εταιρειών αποθήκευσης, μεταφοράς, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων.
2. Υπηρεσίες 5G, ΑΙ και Cloud
Με τις επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο να υιοθετούν πλέον σε ευρεία κλίμακα τις τεχνολογίες αυτές, οι εταιρείες που τις αναπτύσσουν θα απολαμβάνουν σταθερή αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών τους κατά την δεκαετία του 2020.
Και εδώ πρωταγωνίστρια θα είναι η Ασία, καθώς θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων 5G κεφαλαιουχικών δαπανών.
3. Ηλεκτρονικό εμπόριο, με ανάπτυξη κατά μέσο όρο από 15% -20% ετησίως για την επόμενη δεκαετία.
Η ανάπτυξη του θα τροφοδοτηθεί απευθείας από την ΑΙ και από την αυξημένη εικονική πραγματικότητα, καθώς θα προσφέρουν μεγαλύτερη εξατομίκευση και ενίσχυση στην εμπειρία των χρηστών μέσω της προσομοίωσης και της απεικόνισης. Μεγάλο ρόλο επίσης θα διαδραματίσει η πιο αποτελεσματική παράδοση των προϊόντων και υπηρεσιών στον χρήστη.
4. Fintech. Οι πληρωμές μέσω κινητών, οι ασφαλιστικές καλύψεις και γενικότερα η ταχύτητα της πίστωσης θα επιταχυνθούν και θα «αλώσουν» το σύνολο της αγοράς τη νέα δεκαετία.
5. Προστασία στον κυβερνοχώρο και λύσεις ασφάλειας που θα απαιτήσει η ανάπτυξη της συνδεσιμότητας. Θα εκτείνεται από τις ανησυχίες των καταναλωτών όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, έως την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων.
6. Healthtech. Μπορεί να μην είναι πολυσυζητημένο αλλά κατά την γνώμη μας έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’όλα καθώς η υγειονομική περίθαλψη θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιημένη τα επόμενα χρόνια. Νέες εφαρμογές όπως τα λογισμικά υγείας, η τηλεϊατρική και η διαγνωστική απεικόνιση θα μετασχηματίσουν τον κλάδο της υγείας τη δεκαετία που μόλις ανέτειλε και θα τον απομακρύνουν από όλα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα.
* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.