Με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τα κεκτημένα, σε μια συνεδρίαση όπου οι αγοραστές φώναζαν για άνοδο, αλλά το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν βοήθησε και πολύ. Οι ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παρέμειναν στο επίκεντρο οδηγώντας όλο το ταμπλό.
Ειδικότερα, μετά από 22 εναλλαγές προσήμου, ειδικά στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε σε αρνητικό έδαφος στη δημοπρασία, έχοντας ιδιαίτερα υψηλό τζίρο.
Η κυριαρχία της μετοχής της ΔΕΗ είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς απορρόφησε από μόνη της το 40% του συνολικού ημερήσιου τζίρου (30,44 εκατ. ευρώ) καταγράφοντας νέα υψηλά 7ετίας με το σημερινό +2,35%.
Και μάλιστα, είναι αξιόλογο το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε ρεκόρ συναλλακτικής δραστηριότητας σε «κανονική» συνεδρίαση (χωρίς πακέτα, αναδιάρθρωση δείκτη, λήξη σειράς παραγώγων κλπ) που αντιστοιχεί σε πάνω από 1% της κεφαλαιοποίησής της, χωρίς καν να διαπραγματεύονται ακόμα οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την ΑΜΚ της.
Και το τεράστιο ενδιαφέρον για τη μετοχή είναι πλέον πασιφανές, τόσο κατά την ΑΜΚ, όσο και στο ταμπλό, καθώς διαπραγματεύεται με 21% (!) premium επί της τιμής διάθεσης των 9 ευρώ.
Πέραν αυτών, τα πρόσημα ήταν μικτά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με 10 ανοδικές, 13 πτωτικές και 2 αμετάβλητες (ΟΤΕ και Πειραιώς), επί συνολικά 64 ανοδικών έναντι 45 πτωτικών.
Η έλλειψη κατεύθυνσης είναι προφανής, αναλογιζόμενοι τη διόρθωση που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, με τον S&P 500 να «άκουσε» το επίπεδο των 4.720 μονάδων και τελικά να χάνει ήδη 40 μονάδες, μια συμπεριφορά που σίγουρα λαμβάνεται υπόψη και στα περιφερειακά χρηματιστήρια, όπως το δικό μας.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα δεν είναι αρνητικό, τουναντίον, αφενός διότι η στιβαρή συμπεριφορά των περισσοτέρων τίτλων και δη των δεικτοβαρών συνεχίζεται, αφετέρου διότι αναμένεται η επάνοδος της ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια μετά τη δέσμευση των κεφαλαίων για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, τόσο από τις «μάνες» όσο και για τα αδιάθετα που θα προκύψουν.
Και κρίνοντας τόσο από τους όγκους συναλλαγών μετά τη δέσμευση όσο και την αθρόα συμμετοχή στην ΑΜΚ, σίγουρα το κύμα ρευστότητας που θα χτυπήσει το ΧΑΑ θα είναι ισχυρό. Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου ένα ακόμα σημείο που ενδυναμώνει την ποιότητα της ανοδικής κίνησης: η συμμετοχή στην ΑΜΚ απαίτησε λίγο ως πολύ ρευστοποίηση υφιστάμενων θέσεων σε άλλες μετοχές, και παρά την έλλειψη επιπλέον ρευστότητας, η προσφορά απορροφήθηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Για τη συνέχεια, συνεχίζουμε να κοιτάμε το ανοδικό momentum που διατρέχει ο Γενικός Δείκτης.
Η στήριξη οριοθετείται στις 913 μονάδες, με τον στόχο στις 935, και το στοπ στη κίνηση κάτω από 898 σε ημερήσιο κλείσιμο.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.