Μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν στην χώρα μας, προχωρούν τα δίκτυα 5ης γενιάς, αλλά και η προώθηση των ψηφιακών υποδομών ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στον κλάδο και βάζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στο μικροσκόπιο funds παγκόσμιου βεληνεκούς.
Την ίδια ώρα παρά την πανδημία και τους κλυδωνισμούς των ξένων αλλά και της εγχώριας αγοράς οι περισσότερες από τις εισηγμένες του κλάδου έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο στο δωδεκάμηνο, επιβεβαιώνοντας έτσι την δυναμική του κλάδου και στο ταμπλό που σπεύδει να προεξοφλήσει την “αναγέννηση” του κλάδου.
Επιπρόσθετα, σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχημαισμού ανοίγει νέα πεδία δράσης για πολλές εταιρείες πληροφορικής, ακόμα και παίκτες που μέχρι πρόσφατα δεν εμπλέκονταν με έργα του Δημοσίου.
Ωστόσο, ο σημαντικότερος μοχλός ανάπτυξης της αγοράς είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας καθώς, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει και να συμβασιοποιήσει έργα ψηφιακού μετασχηματισμού ύψους 4 δισ. ευρώ, από ένα σύνολο 6 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαισίου (ΠΔΠ), το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να λάβει 6 δισ. ευρώ. Επίσης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πρέπει σχεδόν ταυτόχρονα να απορροφήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ, από την υφιστάμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ). Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλαδή καλείται να απορροφήσει στα επόμενα 5 έως 6 επόμενα χρόνια σχεδόν 7 δισ. ευρώ.
Η δυναμική του κλάδου, όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο Liberal Markets o Γιάννης Σύρρος Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, αποτυπώνεται στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα που πραγματοποίησε ο ΣΕΠΕ με την Deloitte, όπου σύμφωνα με την οποία η επίτευξη ενός σεναρίου “Ανάπτυξης”, με οδηγό τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας, είναι ένας ρεαλιστικός στόχος και ο αντίκτυπος του σεναρίου αυτού στην οικονομία αγγίζει άμεσα και έμμεσα, για την επόμενη πενταετία, συσσωρεύτηκα τα €80 δις προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η τρέχουσα πανδημία και δη η επέλαση του δεύτερου κύματος της φαίνεται πως θα επιταχύνει την έλευση αλλαγών τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επιχειρήσεις. Αλλαγές που θα προκύψουν από την ενίσχυση της εξ αποστάσεως εργασίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το e-government, το e-banking, ενώ παράλληλα, εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι προώθησης προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι προσδοκίες αποτυπώνονται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών πληροφορικής στο Χ.Α. έχει αυξηθεί περίπου κατά 300% σε σύγκριση με το 2010, ενώ και οι συναλλαγές παρουσιάζουν αύξηση 135% . Τα χρηματιστηριακά μεγέθη δεν είναι άσχετα με την εξέλιξη των οικονομικών επιδόσεών των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου. Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακής, οι πωλήσεις, τα λειτουργικά και τα προ φόρων κέρδη το 2019 αυξήθηκαν κατά 88%, 55% και 106% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2017.
Κινητικότητα στον κλάδο
Σε επίπεδο κινητικότητας και εξαγορών πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτές άρχισαν για την φετινή χρονιά τον Μαϊο με την ανακοίνωση της Space για την απόκτηση της AgroApps που εξειδικεύεται στην ψηφιακή γεωργία, ακολούθησε η διαδικασία πώλησης της Computer Life από την Entersoft, ενώ η Epsilon Net έχει προχωρήσει στην απόκτηση του 51% της πολωνικής Hoteliga International, αλλά και το 80% της Data Communication έναντι 6,3 εκατ. Ευρώ.
Κορωνίδα των τεκταινόμενων όμως στον κλάδο παραμένει η εξαγορά της Singular Logic όπου τη θέση του προτιμητέου επενδυτή έχει η Epsilon NET μαζί με τη Space Hellas. Σε επίπεδο απόδοσης στο ταμπλό η μετοχή της Epsilon Net έφθασε στα 2,94 ευρώ από 1,39 ευρώ ανά τεμάχιο.
Η σημασία του συγκεκριμένου deal για την αγορά εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι η SingularLogic διαθέτει σημαντικά μερίδια αγορά σε πολλές υποαγορές του κλάδου με παρουσία επίσης σε έργα του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, την υποστήριξη των εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και το επιχειρηματικό λογισμικό σε πλήρη γκάμα.
Επίσης, η κατάληξη της πώλησης, εφόσον αυτή επιτευχθεί θα δημιουργήσει λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, σημαντικές συνέργιες και οικονομίες κλίμακας για τους αγοραστές της και θα σημάνει το ξαναμοίρασα της πίτας.
Ωστόσο, κινήσεις ενίσχυσης μέσω εξαγορών περιμένει η αγορά και από τον όμιλο Quest ο οποίες έχει ενδιαφέρον για εξαγορές στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Σε επίπεδο μετοχής η Quest Holdings παρουσιάζει άνοδο στο δωδεκάμηνο από τα 5,5 στα 7,82 ευρώ ανά μετοχή.
Από την άλλη η Profile, είναι γνωστό ότι αναζητά εταιρεία στην Ευρώπη προς εξαγορά, ενώ έχει ανοικτές αντένες και για εγχώριες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν παρεμφερές η συμπληρωματικό αντικείμενο με την βασική της δραστηριότητα.
Άλλωστε η εταιρεία έχει προχωρήσει σε νέες συμφωνίες σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή, ενώ διαθέτει καθαρό ταμείο περί τα 12,58 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η μετοχική της απόδοση το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι σημαντική καθώς από τα 2 ευρώ έκλεισε εχθές στα 3,65 ευρώ ανά μετοχή, κινούμενη αντίθετα στην αγορά στο συγκεκριμένο διάστημα.
Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Entersoft ενισχύθηκε από τα 0,9 ευρώ στα 1,68 ευρώ ανά μετοχή. Ένα ευρώ σχεδόν έχει κερδίσει και η μετοχή της Space από τα 3,02 στα 4,02 ευρώ ανά τεμάχιο.