Οι αποδόσεις του 2022: Κερδισμένοι οι θεσμικοί
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι αποδόσεις του 2022: Κερδισμένοι οι θεσμικοί

Η στήλη ουδέποτε χαρίστηκε στα κακώς κείμενα της Αγοράς ειδικά όσα αφορούν τις αποδόσεις και το ενδιαφέρον. Οφείλουμε ωστόσο να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Όσο hater της ελληνικής αγοράς και αν είναι κάποιος δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έγιναν πραγματάκια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το 2019 η Ελληνική Αγορά έκοψε πρώτη το νήμα των κορυφαίων αποδόσεων σε επίπεδο Δείκτη στις ανεπτυγμένες αγορές, το 2020 η αγορά έχασε μεν 11,7% αλλά μοίρασε κέρδη έως και 80% σε κάποιες μετοχές του FTSE-25 ενώ πέρυσι ήταν η χρονιά των μεσαίων χαρτιών που είδαν τις αποτιμήσεις τους να υπεραποδίδουν αισθητά έναντι του δείκτη αναφοράς. 

Φέτος η Ελληνική Αγορά οκτώ συνεδριάσεις πριν το τέλος δείχνει να αντέχει, κρατάει το συν στο πρόσημο έστω και οριακά και αν το καταφέρει αυτό θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1990 που θα πετύχει θετική υπεραπόδοση έναντι των ξένων. Κοιτάζοντας την σχετική λίστα των 20 πιο κερδισμένων μετοχών από την αρχή του έτους παρατηρεί κανείς ότι φέτος ήταν μια χρονιά «θεσμικών» αποδόσεων. Επτά μετοχές του FTSE-25 φιγουράρουν στους διακριθέντες της χρονιάς με αποδόσεις που ξεκινούν από 20 έως 53% χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται τα ιδιαιτέρως ικανοποιητικά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Μάλιστα οι 13 από τις 25 μετοχές του δείκτη είναι υψηλότερα από το ξεκίνημα της χρονιάς γεγονός που αποδίδεται στην κερδοφορία, τις επιχειρηματικές συμφωνίες και φυσικά τα μερίσματα που έδωσαν ή πρόκειται να δώσουν για την φετινή χρήση. 

Σε μια χρονιά που ήταν αρκετά ταραγμένη στην διάρκεια της ήταν λογικό οι επενδυτές να αναζητήσουν περισσότερη ποιότητα και λιγότερη περιπέτεια για τα χαρτοφυλάκια τους. Η συνθήκη αυτή ευνοεί περισσότερο την θεσμική διαχείριση η οποία κινείται πιο συντηρητικά. Ακόμα και οι περιπτώσεις που ξεχώρισαν από την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση είχαν ενδείξεις ή υποψία επιχειρηματικών συμφωνιών. 

Το προς τα που θα πάνε οι αποδόσεις του 2023 δεν είναι προσδιορισμένο αλλά σίγουρα θα επηρεαστούν από μια σειρά παραγόντων, κάποιοι εκ των οποίων είναι ήδη γνωστοί: Εθνικές εκλογές, έκβαση πολέμου στην Ουκρανία και επενδυτική βαθμίδα είναι οι καταλύτες που θα δώσουν το προβάδισμα ανάλογα με την εξέλιξη τους σε διαφορετικούς κλάδους και κεφαλαιοποιήσεις. Τα υψηλά beta της αγοράς (τράπεζες, ΔΕΗ) θα έχουν τον πρώτο λόγο στα καλά νέα, αν δεν πάει τίποτα καλά υπάρχουν μερίσματα και ορατότητα κερδοφορίας (ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola, Μυτιληναίος κλπ) για μια πιο μετριοπαθή απόδοση. Επιλογές επομένως υπάρχουν για του χρόνου και στο καλό και στο κακό σενάριο. Ως είθισται το ταμπλό θα είναι και πάλι ο απόλυτος κριτής. 

Οι 20 υψηλότερες αποδόσεις των μετοχών (2019, 2020, 2021)