Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Πέμπτης οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι ανακοινώσεις της Fed σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού έφεραν αναταράξεις και επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών.
Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 371,23 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,51%, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να καταγράφει πτώση 1,4%, ενώ όλοι οι επιμέρους τομείς έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 0,36% υποχωρώντας στις 13.208 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,69% και διαμορφώθηκε στις 5.039 μονάδες.
Παρόμοια εικόνα και στην Μεγάλη Βρετανία, με τον δείκτη FTSE 100 να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στις 6.049 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,47%, στον απόηχο της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα στο 0,1% τα επιτόκιά της, προειδοποιώντας ωστόσο για «ασυνήθιστη αβεβαιότητα» όσον αφορά στην κατάσταση της οικονομίας.
Τέλος, στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 19.739 μονάδες, με απώλειες 1,12%, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 7.086 μονάδες, με πτώση 0,35%.
Υπενθυμίζεται πως μετά την διήμερη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα στο 0% - 0,25% τα επιτόκιά της, τα οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ως και το τέλος του 2023 σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων.
Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας για το 2020 αναμένεται ότι θα είναι λιγότερο βίαιη απ’ όσο προβλεπόταν αλλά η ανάκαμψη θα είναι λιγότερο ισχυρή κατά τα επόμενα έτη, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed τονίζει ότι «αναμένει να διατηρήσει μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική» μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% κατά μέσο όρο και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να εδραιωθούν στο 2%.
Η δήλωση αντικατοπτρίζει το νέο μακροπρόθεσμο πλαίσιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στο οποίο οι αξιωματούχοι θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο του 2% μετά από περιόδους χαμηλής απόδοσης.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι «αβέβαιος», διαπιστώνοντας όμως ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι γενικά καλή, σε σύγκριση με το επίπεδό της πριν από την πανδημία της Covid-19.
«Η οικονομική δραστηριότητα βελτιώθηκε, σε σύγκριση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας είχε διακοπεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού», είπε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σημείωσε όμως ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες «που απαιτούν γενικά τη συνάθροιση ανθρώπων (…) είναι ακόμη αρκετά μειωμένες».