Υπάρχει ένας πυρήνας εισηγμένων εταιριών που είναι κυριολεκτικά άχαστες. Η πορεία τους στην επιχειρηματική αρένα είναι πάντα θετική στην τελική γραμμή και ουδέποτε στην εισηγμένη προϊστορία τους έχουν δείξει ζημιές. Οι εταιρίες αυτές έχουν αποδειχθεί πραγματικά πολύ σκληρές για να πεθάνουν, ακόμα και σε καταστάσεις δύσκολες όπως τα capital controls και οι περιορισμοί λειτουργίας του πρώτου lockdown της πανδημίας το 2020. Το κλειστό κλαμπ των πάντα κερδοφόρων εταιριών του ΧΑ αριθμεί 28 εταιρίες εκ των οποίων οι 23 διατηρούν το «θετικό» κεκτημένο από την υιοθέτηση των λογιστικών προτύπων.
Οι υπόλοιπες πέντε έχουν πιο βραχύβια ιστορία η οποία ωστόσο υπερβαίνει τις έξι χρήσεις ως εισηγμένες για να κερδίσουν μια θέση στο χρυσή λίστα. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι ένα κερδοφόρο αποτέλεσμα έχει διαφορετική αξία όταν δημοσιεύεται από μια εταιρία που η δραστηριότητα της εμπίπτει σε μια ολιγοπωλιακή αγορά. Σε κλάδους με ισχυρό ανταγωνισμό και μικρά περιθώρια κέρδους μια διαχρονικά θετική επίδοση δείχνει εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες και ισχυρή προσήλωση σε ποσοτικούς στόχους.
Η επιτυχία του να δημοσιεύει μια εταιρία κέρδη είναι ένα ζητούμενο καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να παίρνει ο μέτοχος και ένα κομματάκι από την επιτυχία με την μορφή του μερίσματος. Το δεύτερο ζητούμενο η κερδοφορία αυτή να έρχεται από οργανική δραστηριότητα και να εμφανίζει διαχρονικά μια ανοδική πορεία. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν στην δεκαετία του 2009- 2019 είχαν σημαντική επίδραση ακόμα και σε αυτό το κλειστό κλαμπ εταιριών που είδε την κερδοφορία του το 2011 να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο όλων εποχών. Η καλύτερη χρονιά σαν σύνολο ήταν η περυσινή ακόμα και αν αφαιρεθεί η κερδοφορία της τράπεζας της Ελλάδος.
Μια άλλα σημαντική επισήμανση είναι η προσαρμογή στις τάσεις του ΑΕΠ: Αν το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για το 75% του ταμπλό του ΧΑ, για τις μισές από τις «άχαστες» εταιρίες του ΧΑ ήταν η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών. Αυτό σημαίνει δύο τινά: Σε μια κακή χρονιά αρνητικών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ οι εταιρίες αυτές ενδεχομένως να επιβραδύνουν τα κέρδη τους και σε χρονιές αύξησης της ζήτησης να κινούνται με εντονότερους ρυθμούς χτυπώντας νέα ιστορικά υψηλά στις επιδόσεις τους.
Τέλος, η κερδοφόρα επιχειρηματική πορεία έχει στις περισσότερες περιπτώσεις την αντανάκλαση της στο ταμπλό. Αργά ή γρήγορα οι εταιρίες «εντοπίζονται» και εφόσον ικανοποιούνται κάποιες συνθήκες εμπορευσιμότητας οι κεφαλαιοποιήσεις τους ανταποκρίνονται ικανοποιητικότερα στις επιδόσεις τους. Όσο περνάνε τα χρόνια οι εταιρίες που θα διατηρούνται σε αυτή την λίστα θα μειώνονται, πριν από δύο χρήσεις ήταν 35 και αυτό έχει και μια ποιοτική ανάγνωση για όσους μπορούν και συνεχίζουν: Το κλαμπ είναι για λίγους και καλούς.
Οι διαχρονικά κερδοφόρες εταιρίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή/ Ποσά σε εκατ. ευρώ