Τη χαρά των «ταύρων» θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν τα σημάδια που βλέπουμε στις αγορές τις τελευταίες ημέρες. Από τη μία ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να περάσει το πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, την ώρα που Fed και EKT δεσμεύονται να μη χαλαρώσουν πρόωρα τα μέτρα νομισματικής πολιτικής. Από την άλλη, εκφράζονται ελπίδες σημαντικής επιτάχυνσης της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού, μετά τις καθυστερήσεις του πρώτου μήνα.
Όλοι αυτοί οι λόγοι μαζί οδήγησαν την περασμένη Παρασκευή τον δείκτη VIX, ο οποίος μετράει τη μεταβλητότητα του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού δείκτη του πλανήτη, S&P 500, και δικαιολογημένα ονομάζεται «δείκτης φόβου», κάτω από το επίπεδο των 20 μονάδων για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η προηγούμενη ήταν στις 21 Φεβρουαρίου 2020, ακριβώς πριν δηλαδή ξεκινήσει η ιστορικών διαστάσεων πτώση στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και στο πρώτο μισό του Μαρτίου.
Όταν ο δείκτης VIX βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 20 μονάδων, θεωρείται ότι οι αγορές διανύουν μία ήπια περίοδο και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για νέα νέο bull market. Όταν ο δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 μονάδων οι αγορές βρίσκονται θεωρητικά σε συνθήκες «φυσιολογικών αναταράξεων», ενώ πάνω από τις 30 μονάδες ο φόβος έχει κυριεύσει τους επενδυτές και οι αγορές φλερτάρουν με ένα «bear market». Πριν την πανδημία ο δείκτης VIX άγγιξε 2-3 φορές τις 20 μονάδες, ωστόσο στιγμιαία. Η τελευταία περίοδος κατά την οποία παρέμεινε για σχεδόν ένα μήνα πάνω από τις 20 μονάδες, ξεπερνώντας μάλιστα και τις 36 μονάδες ήταν τον Δεκέμβριο του 2018, όταν η Wall Street βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση.
Αν πιστέψουμε, λοιπόν, ότι οι αγορές λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί, τότε για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι αυτό που βλέπουν τα χρηματιστήρια είναι… πραγματικό φως στο βάθος του τούνελ, όσον αφορά το τέλος της πανδημίας και όχι κάποια παραίσθηση ή επίπλαστη ευφορία που έχουν προκαλέσει τα τρισεκατομμύρια ρευστότητας που διοχετεύουν στο σύστημα κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις.
Όσο για το νέο πακέτο στήριξης, μπορεί ο Μπάιντεν να είχε προτείνει 1,9 τρις. δολάρια, ωστόσο οι εκτιμήσεις το τοποθετούν πέριξ των 1,5 τρισ. δολαρίων. Και πάλι, όμως, αφενός πρόκειται για μια νέα πολύ σημαντική ένεση ρευστότητας και αφετέρου ακόμη και στα 1,5 τρισ. δολάρια θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 1 τρισ. δολάρια που ανέμεναν αρχικά οι αναλυτές.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να κατατεθεί το πακέτο προς ψήφιση στο Κογκρέσο την ερχόμενη εβδομάδα που είναι η τελευταία του Φεβρουαρίου και να γίνει νόμος του κράτους την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Επομένως, οι συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο του δημοσιονομικού πακέτου.
Εύλογα οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία το πακέτο Μπάιντεν διότι όσο μεγαλύτερο είναι τόσο μεγαλύτερη ώθηση θα δεχθεί η αμερικανική οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες καθώς θα εξελίσσεται και η διαδικασία εμβολιασμού και οι πολίτες θα αρχίσουν σταδιακά να επιστρέφουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Εκτός από τις μετοχές, το δημοσιονομικό πακέτο που θα αποφασίσει το Κογκρέσο θα επηρεάσει επίσης τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και τον πληθωρισμό. Την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγων των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο 1,2% για πρώτη φορά από τις 27 Φεβρουαρίου του 2020, λόγω των προσδοκιών για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας στα επόμενα τρίμηνα και ανόδου του πληθωρισμού. Η Capital Economics μάλιστα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει καλύτερες πιθανότητες να πιάσει το στόχο του 2% το 2021 και το 2022 σε σύγκριση με την Ευρώπη.