Οι αγορές καλωσορίζουν την Ελλάδα στο «πάρτι»

Οι αγορές καλωσορίζουν την Ελλάδα στο «πάρτι»

Στα «πρωτοσέλιδα» των κορυφαίων επενδυτικών ιστοσελίδων και αναλύσεων επενδυτικών οίκων, βρέθηκε προχθές το Χρηματιστήριο της Αθήνας με το +6% που έγραψε το ταμπλό. Και επειδή οι ξένοι οίκοι αναγνωρίζουν την προοπτική αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα, αρχίζουν να ασχολούνται με τις ελληνικές μετοχές μετά από πολλά χρόνια που τις αγνοούσαν. 

Με ποσοστά… αυτοδυναμίας, οι αναλυτές σχολιάζουν θετικά το εκλογικό αποτέλεσμα, εκτιμώντας ότι οι προσδοκίες για υψηλότερη ανάπτυξη βοηθούν το ελληνικό χρηματιστήριο να απεγκλωβιστεί από μία περίοδο που ξεκίνησε το 2015 και δεν επέτρεπε στα ελληνικά assets να «ξεφύγουν» από περιορισμένο εύρος διακύμανσης.

«Atlas-t a breakout in Greek Stocks». Επιτέλους ένα ξέσπασμα για τις ελληνικές μετοχές, είναι ο τίτλος του Stocktwits, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη «Άτλας», για να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα ήταν οι ιαπωνικές μετοχές που σημείωσαν υψηλό 33 ετών και αυτή την εβδομάδα είναι οι ελληνικοί τίτλοι που τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, σημειώνει.

Όπως τονίζει το Stocktwits, το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου των αγορών, για να αποκτήσει ένας διεθνής επενδυτής άμεση έκθεση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ένα από τα δημοφιλέστερα εργαλεία είναι το Global X MSCI Greece ETF. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται ότι οι ελληνικές μετοχές διασπούν ένα εύρος στο οποίο ήταν παγιδευμένες από το 2015. Η τελευταία τους προσπάθεια να «δραπετεύσουν», η οποία απέτυχε παταγωδώς, καταγράφηκε το 2018 και τώρα, πέντε χρόνια μετά, κάνουν μία ακόμη απόπειρα.

 

Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ ενώ πέτυχε double score έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κέρδισε την αυτοδυναμία και σε ένα μήνα θα διεξαχθούν νέες εκλογές, οι αγορές προεξοφλούν ένα «θετικό αποτέλεσμα», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, σημειώνει το Stocktwits.

Η περίπτωση της Ελλάδας έχει και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον γιατί οι ανεπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ σημειώνουν ισχυρές επιδόσεις τελευταία και το ξέσπασμα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι μία ακόμη ένδειξη της τάσης. Και τελικά, οι αισιόδοξοι επενδυτές θεωρούν ότι η συνεχιζόμενη δυναμική στα διεθνή χρηματιστήρια θα είναι εμπόδιο για τη Wall Street, από τη στιγμή που αυτές οι παγκόσμιες επενδυτικές κατηγορίες συνήθως κινούνται παράλληλα.

Θα δούμε αν αυτό ισχύει, καταλήγει το Stocktwits, αλλά προς το παρόν οι επενδυτές καλωσορίζουν την Ελλάδα στο «πάρτι». Και κλείνει με τη φράση: «Feta late than never»… σε μία παράφραση του «κάλλιο αργά παρά ποτέ». 

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s, DBRS και Scope Ratings προαναγγέλλουν την αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα στους επόμενους μήνες στην περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Οι αναλυτές των HSBC και UBS, από την πλευρά τους, προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά και αυτό ίσως είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Διότι χρειάζεται ισχυρή ανάπτυξη και κυρίως καλύτερους μισθούς για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η HSBC υπογραμμίζει ότι το ελληνικό ΑΕΠ ξεπερνά τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 6,4% (την ώρα που η Γερμανία δεν έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τις απώλειες της πανδημίας) και οι επενδύσεις είναι σχεδόν 50% υψηλότερες. Η UBS κάνει ιδιαίτερη μνεία στο δημόσιο χρέος, το οποίο όπως αναφέρει είναι 9,3 μονάδες χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα και 38 μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά της πανδημίας.

Τέλος, η Scope Ratings δίνει ραντεβού με την ελληνική οικονομία στις 4 Αυγούστου όταν είναι πολύ πιθανό να γίνει ο πρώτος οίκος που θα την αναβαθμίσει στο investment grade. Και ενώ έχουμε ξαναπεί ότι η ΕΚΤ δεν λαμβάνει υπόψη την αξιολόγηση της Scope για το κούρεμα που κάνει στα ομόλογα που δέχεται ως ενέχυρα, θα είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα προς τις αγορές.

Ο γερμανικός οίκος ήταν ο πρώτος που έδωσε θετικό outlook στην ελληνική οικονομία τον περασμένο Δεκέμβριο, βάζοντάς την ουσιαστικά στον προθάλαμο της αναβάθμισης. Περιμένει, ωστόσο, να δει ότι υπάρχει προοπτική η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και η ενίσχυση των σχέσεων με την Ευρώπη να συνεχιστούν μακροπρόθεσμα.