Ο υψηλός πληθωρισμός ξεσηκώνει τα «γεράκια»
AP
AP

Ο υψηλός πληθωρισμός ξεσηκώνει τα «γεράκια»

Βούτυρο στο ψωμί των «γερακιών» της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα αποτελέσει η ανακοίνωση του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου από την Eurostat. H 12η μεσημβρινή αναμένεται να φέρει νέα αύξηση στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς ήδη η Γερμανία έχει καταγράψει ιστορικό υψηλό με διψήφιο πληθωρισμό για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λόγω μεγέθους, η Γερμανία είναι προφανές ότι θα επηρεάσει τον δείκτη όλης της Ευρωζώνης ο οποίος αναμένεται να κλείσει ενδεχομένως και πάνω από το 9,5% καταγράφοντας άνοδο για έναν ακόμη μήνα. Με αυτά τα στατιστικά στοιχεία, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προσέλθουν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για να εισηγηθούν την επόμενη κίνηση. Και φαίνεται ότι δανειολήπτες, δύσκολα θα αποφύγουν μια ακόμη αύξηση της τάξεως του 0,75%, η οποία δεν θα είναι η τελευταία για φέτος, σύμφωνα τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα ενδείξεις.

Ο επιθετικότερος πληθωρισμός από τη σύσταση της Ευρωζώνης, θα φέρει και την επιθετικότερη αύξηση επιτοκίων από τη σύσταση της Ευρωζώνης. Το αν θα φτάσουμε στα υψηλά του 2008 όταν η ΕΚΤ είχε ανεβάσει το επιτόκιο πάνω από το 4%, ουδείς το γνωρίζει. Όμως είναι ήδη δεδομένο ότι αυτή τη φορά θα έχουμε την πιο γρήγορη άνοδο επιτοκίων.

Ουδείς στην Ευρώπη πιστεύει πλέον αυτό που ισχυρίζονταν πολλοί (ακόμη και η ΕΚΤ) στις αρχές του χρόνου. Ότι δηλαδή ο πληθωρισμός θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο με την … ευθύνη για την άνοδο να εντοπίζεται κυρίως στο σκέλος της προσφοράς. Και πλέον, κάτι που αναμένεται να φανεί και στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο, το πρόβλημα δεν θα εστιαστεί μόνο στην ενέργεια αλλά θα «απλωθεί» και σε άλλες βασικές κατηγορίες προϊόντων με ιδιαίτερη έμφαση στα τρόφιμα.

Η διαφαινόμενη δε πλήρης διακοπή λειτουργίας των αγωγών φυσικού αερίου που τροφοδοτούν τη Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι πολύ πιθανό ότι θα κάνουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας να τραβούν σε βάθος. Θα μπορέσει η αύξηση των επιτοκίων να τιθασεύει αυτού του είδους τον πληθωρισμό που προέρχεται κυρίως από το σκέλος της προσφοράς και όχι τόσο από το σκέλος της ζήτησης; Είναι αμφίβολο. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε πολλά ακόμη να δούμε ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, δεν είναι δεδομένο ότι θα καταγραφεί αύξηση για το μήνα Σεπτέμβριο. Το πρόγραμμα επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποδώσει στην πράξη ενώ το φυσικό αέριο είχε χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με τον Αύγουστο. Το ίδιο έγινε και με τα πετρελαιοειδή. Έτσι, μην παραξενευτούμε αν δούμε την Ελλάδα να διαφοροποιείται σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τα τρόφιμα και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Μένει δηλαδή, να δούμε πώς αυτό που βλέπουμε στον καθημερινό λογαριασμό του σούπερ μάρκετ, θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία του πληθωρισμού