Ο S&P φρενάρει, το ΧΑ θα γκαζώσει;
Shutterstock
Shutterstock

Ο S&P φρενάρει, το ΧΑ θα γκαζώσει;

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street οι επενδυτές ανέκοψαν την εβδομαδιαία πτωτική πορεία του S&P 500 που ακολούθησε μετά το φρενάρισμα των αγορών. Οι επενδυτές παραμέρισαν έστω και για λίγο τα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία του δομικού πληθωρισμού που καταγράφει μια ανθεκτικότητα που ξεπερνά τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις τόσο των χρηματιστηριακών αναλυτών, όσο και της Fed.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν αυτά τα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας είχαν δημοσιευτεί πριν από την περασμένη συνεδρίαση της Fed, τότε οι αποφάσεις θα ήταν ίσως διαφορετικές και ο τόνος της ομιλίας Πάουελ θα ήταν πιο επιθετικός. Είναι πλέον φανερό ότι μέχρι την 16η και 22η Μαρτίου, που η ECB και η Fed θα ανακοινώσουν τα νέα επίπεδα επιτοκίων, στο κέντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βρίσκονται όλα τα πιθανά σενάρια. 

Είναι σίγουρο, ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων δεν έχει εξαντληθεί. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν παρουσιάζει τάσης αποκλιμάκωσης προς το 2% που είναι το ανεκτό όριο που έχουν θέσει η Fed και η ECB. Οπότε το πιθανότερο είναι το 4,75% της Fed και το 3,00% της ECB να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν. 

Έτσι η ανθεκτικότητα των οικονομιών απέναντι στο ενδεχόμενο ύφεσης που είναι ένα θετικό γεγονός, αλλά και οι υψηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, λειτουργούν αποτρεπτικά προς τις χρηματιστηριακές αγορές. Ωστόσο, η επενδυτική ψυχολογία που καταγράφει ο δείκτης “CNN Fear & Greed Index” βρίσκεται στο 61, δηλαδή στην περιοχή της «απληστίας», παρ’ όλο που έχει υποχωρήσει από το 69 στο οποίο βρισκόταν προ μηνός και στο 67 προ εβδομάδος.

O S&P 500, δίνει ακόμα μάχη να απομακρυνθεί από τη ζώνη κάτω από τις 4.000 μονάδες, που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τον ημερήσιο απλό κινητό μέσο των 200 ημερών που κινείται στις 3.940,11 μονάδες, την ίδια στιγμή που έχει διασπάσει καθοδικά τον εκθετικό κινητό μέσο από τις 4.022,57 μονάδες.

Συνολικά στο ημερήσιο διάγραμμα, ο S&P 500 είναι σε “sell mode” αφού από τους 21 βασικούς τεχνικούς δείκτες και κινητούς μέσους, οι 15 δίνουν σήμα “sell” και οι 6 σήμα “buy”. Ωστόσο, η διαγραμματική ανάλυση και η τεχνική εικόνα του S&P 500 σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο χρονικό περιβάλλον παραμένει ουδέτερη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις πολιτικές εκλογές, που αποτελούν ίσως το μοναδικό στοιχείο εσωτερικού ρίσκου.

Στο άρθρο «Το Χρηματιστήριο και το ρίσκο των εκλογών», είχαμε αναφερθεί στη μοναδική ανησυχία των επενδυτών, που είναι η απότομη μετεκλογική μεταβολή του εδραιωμένου φιλοεπενδυτικού κλίματος, που με τη σειρά της θα διέκοπτε και ίσως θα ανέτρεπε το ρεύμα των ξένων κεφαλαιακών εισροών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, το ενδεχόμενο μη επανεκλογής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας απομακρύνεται. Και εκείνο που απομακρύνεται ακόμα περισσότερο είναι το ενδεχόμενο επανακρατικοποιήσεων των τραπεζών και της ΔΕΗ.

Επομένως, μπορεί να εισερχόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο που πιθανά θα προσφέρει σκηνές «σκληρού ροκ», κτυπημάτων κάτω από τη μέση καθώς και τοξικές εκρήξεις, αλλά το αποτέλεσμα είναι λίγο πολύ δεδομένο. 

Με τον αστάθμητο παράγοντα «εκλογές», να αποχωρεί από τον ορίζοντα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει μόνο θετικές προοπτικές μπροστά του. Έτσι οι θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό θα συνεχίζουν τις αγορές μετοχών, εκτιμώντας ότι η πολιτική σταθερότητα και η σταθερότητα των θεσμών θα συνεχίσουν να αποτελούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και μετά τις εκλογές, ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, με την Ελλάδα θα συνεχίσει να αλλάζει.

Το ερώτημα είναι εάν το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνεχίσει να κινείται έντονα ανοδικά και για τους επόμενους μήνες ή αν θα αποθερμανθεί στα πλαίσια της κατοχύρωσης κερδών; 

Διάγραμμα 52 εβδομάδων Χρηματιστηρίου Αθηνών

Με την πολιτική αβεβαιότητα να εκλείπει, οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι αφ’ ενός η πορεία της εγχώριας Οικονομίας και αφ’ ετέρου η πορεία των ξένων αγορών. Που με τη σειρά τους εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το ευρύτερο μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

 Με βάση τους τεχνικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και τους κινητούς μέσους όρους, το αγοραστικό σήμα παραμένει ενεργό τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο χρονικό πλαίσιο. Για όσο διάστημα ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τις 1.100 μονάδες ο στόχος των 1.190 και 1.200 μονάδων είναι ανοικτός. Αν υποχωρήσει τότε τα επίπεδα στήριξης βρίσκονται στα επίπεδα των 1.500 μονάδων.