O πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφερε τα πάνω - κάτω
Xρηματιστήριο Αθηνών

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφερε τα πάνω - κάτω

Συνεδρίαση δύο όψεων για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κατ΄ επέκταση και για το χρηματιστήριο της Αθήνας, που ξεκίνησαν τις σημερινές συναλλαγές επιφυλακτικά και με ήπια ανοδικές διαθέσεις, όμως η ανακοίνωση του πληθωρισμού Αυγούστου στην “άλλη πλευρά του Ατλαντικού” άλλαξε τα δεδομένα και έφερε επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 8,3% τον Αύγουστο, από 8,5% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων για 8,1%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός ενισχύθηκε 0,1%. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,3%, από 5,9% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων για 6,1%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών επιβραδύνθηκε μεν, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο ο ΔΤΚ στις ΗΠΑ, καθιστώντας πλέον παραπάνω από βέβαιη μια ακόμη γενναία αύξηση επιτοκίων από τη Fed, ώστε να αποδείξει την δέσμευσή της στην αντιμετώπιση του πληθωριστικού κύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν εκροές πάνω από 3,4 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τις συνολικές εκροές του τελευταίου 6μήνου να εκτινάσσονται, σύμφωνα με την Deutsche Bank, στα 83 δισ. ευρώ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το μεσημέρι κλείνουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Σεπτέμβριο. Στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι δημοπρασίες αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE, με αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς εισροών, ενώ το βράδυ η DBRS και η Moody’s θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους για το ελληνικό αξιόχρεο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου FTSE Russell για τις αναδυόμενες αγορές, στον Large Cap μετακομίζουν Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap αναβαθμίζονται Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Quest, Σαράντης και Viohalco, που μέχρι τώρα ήταν στον Small Cap.

Στον Micro Cap εισέρχονται Μοτοδυναμική, Ιντρακάτ, Κρι - Κρι και Πλαστικά Θράκης και αφαιρείται, λόγω χαμηλής αποτίμησης, η Τράπεζα Αττικής.

Από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου, ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα οι δημοσιεύσεις των ΕΛΧΑ (σήμερα μετά το κλείσιμο), της Αegean (Πέμπτη/τηλεδιάσκεψη Παρασκευή) και της ΣΙΔΜΑ (Παρασκευή). Από πλευράς εταιρικών πράξεων, αύριο χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές των ΕΥΑΘ (€0,219) και Alpha Αστικά Ακίνητα (€3,42).

«Διατηρούμε, προς το παρόν, την συντηρητική μας στάση και το εκτιμώμενο εύρος τιμών μεταξύ των 870 - 790 μονάδων για τον ΓΔΧΑ, παρόλο που η μεταβλητότητα είναι αυξημένη και λόγω της εκπνοής των παραγώγων την Παρασκευή», αναφέρει η Leon Depolas Sec.

Με σύσταση «overweight», επανέρχεται στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η JP Morgan. Οι τιμές - στόχοι που δίνει είναι 1,40 ευρώ για την Alpha Bank, 1,50 ευρώ για τη Eurobank, 4,50 ευρώ για την Εθνική, ενώ για την Πειραιώς δίνει τιμή – στόχο τα 2,20 ευρώ.

Η Wood & Company συστήνει «buy» για όλες τις ελληνικές τράπεζες, με τιμή - στόχο για τη Eurobank στα 1,40 ευρώ, από 1,30 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,70 ευρώ, από 4,30 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,20 ευρώ, από 1,80 ευρώ πριν και για την Αlpha Bank στα 1,40 ευρώ, από 1,50 ευρώ πριν.

Η προσοχή και στις μετοχές των διυλιστηρίων που συνέχισαν να πιέζονται, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει έκτακτη και προσωρινή εισφορά στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, ύψους τουλάχιστον 33% των επιπλέον κερδών τους. Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022, που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών που ξεκινούν το 2019».

Η Eurobank Equities προχώρησε στην αφαίρεση της μετοχής της Motor Oil από τη λίστα με τα «top picks» λόγω της έκτακτης φορολογίας που φημολογείται για τον κλάδο διύλισης. Τώρα οι κορυφαίες της επιλογές περιλαμβάνουν τον ΟΠΑΠ με τιμή - στόχο τα 15,90 ευρώ, τη Μυτιληναίος με τιμή - στόχο τα 24,80 ευρώ και την Εθνική Τράπεζα με τιμή - στόχο τα 4,50 ευρώ.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 572,61 (+1%) και 548,73 μονάδων (-3,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 552,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,49%.

Μεταξύ 854,31 (+0,52%) και 839,4 μονάδων (-1,23%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 840,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,07%.

Ο τζίρος στα 58 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΠΕΙΡ (+0,18%), ΜΥΤΙΛ (+0,95%), ΕΛΧΑ (+1,63%), ΕΥΔΑΠ (+1,06%), ΚΟΥΕΣ (+0,36%) και ΣΑΡ (+0,16%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΛΦΑ (-3,67%), ΕΤΕ (-3,37%), ΕΛΠΕ (-3,04%), ΜΟΗ (-3,02%) και ΔΕΗ (-2,59%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΕΧ (+9,52%), ΚΛΜ (+7,12%) ΑΒΕ (+6,77%), ΕΠΣΙΛ (+6,27%), ΓΕΒΚΑ (+5,17%) και ΕΛΤΟΝ (+2,56%)

Κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 77 πτωτικών και 9 τίτλοι με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.